Mijn Ooa - Inloggen
  1. Wachtwoord vergeten?
Impressie activiteiten 2012

Succesvolle Startdag Intervisie seizoen 2012: Springen!

 
Nieuw Welgelegen is een felgekleurd, multifunctioneel gebouw in de zgn. Utrechtse Krachtwijk. Naast een ROC en diverse sportfaciliteiten binnen het gebouw, doet het eveneens dienst als sportief buurtcentrum. Het is een ontmoetingsplaats voor de wijk, zo leren we later van bestuursvoorzitter Koen Breedveld. In de grote gymzaal staan trampolines en springbokken opgesteld, en op de grond liggen diverse turnmatten. Het lijkt te gaan om een sportief evenement. Maar schijn bedriegt, want in die grote gymzaal lopen geen studenten in sportkleding rond, maar organisatieprofessionals. Strak in pak en met een kopje koffie in de hand. De gymtoestellen hebben (het grootste gedeelte van de tijd) een decoratief doeleinde en de ogen zijn gericht op het podium achterin de zaal en op de ‘Twitterfontein’ ernaast. Het totale beeld is een vreemde gewaarwording voor de sportieve studenten en medewerkers van het ROC. 

Donderdag 22 september jl. vond de vernieuwde Startdag Intervisie van de Ooa plaats. Het thema voor dit evenement was Springen! Wanneer spring jij en wat motiveert jou om een sprong te maken? Waar springen we heen met ons vak? Deze vragen stonden centraal, en alle aanwezigen gingen gedurende de dag op zoek naar inzichten. Sommigen van hen waagden daarbij, in hun zoektocht naar inspiratie, of juist om anderen te inspireren, zelfs een voorzichtig sprongetje.

Voor de facilitators en nieuwe deelnemers startte de middag met een specifieke workshop. De facilitators bespraken onder leiding van intervisie-experts Monique Bellersen en Inez Kohlmann hun rol, hun  nieuwe mogelijkheden en nieuwe methoden. De nieuwe leden lieten zich bij hun sprong naar de deelname aan het intervisietraject begeleiden door Sam Dousi. De eerste geluiden waren positief en enthousiast. Een mooie openingssprong.

Na afloop van de workshops was het tijd voor een plenaire bijeenkomst in de grote zaal. Monique Bellersen trapte, als voorzitter van de werkgroep intervisie, af met een gepast filmpje dat geheel in het teken stond van springen en gaf daarna het woord aan Jan-Willem Kradolfer, voorzitter van de Ooa. 

 

Jan-Willem verwelkomde de deelnemers en verraste de zaal door uit stilstand op een tafel te springen. Hoewel de sprong wat verschrikte blikken veroorzaakte, was het ijs gebroken en Jan Willem vervolgde zijn toespraak onverschrokken. Het was aan Harry van Haaften vervolgens om de, voor de open space uitgenodigde, pitchers aan te kondigen. De pitchers, (Hans Strikwerda, Edu Feltman, Jan Willem Kradolfer, Leon Haver, Barbara Spronck, Thomas Jones, Jeroen Colette) allen professionals op het gebied van managementconsulting en organisatiekunde, pitchten ieder in een minuut hun visie op de toekomst van het adviesvak, en sloten hun pitches af met een, vaak scherpe, stelling. De pitchers kregen een plekje in de zaal toegewezen om daar hun stelling te bespreken met de aanwezige organisatieadviseurs, die werden uitgenodigd om aan te sluiten bij de pitcher die bij hen voor de meeste prikkeling zorgde. Het motto was: Laat je voeten je brengen waar je wilt zijn! De deelnemers hadden zich redelijk evenredig verdeeld en vanuit verschillende hoeken klonk een enthousiast geroezemoes. Bij sommige flip-overs laaide de discussie hoog op, wat er weer voor zorgde dat meer adviseurs zich aansloten bij de betreffende pitcher. Na zo’n veertig minuten stevig discussiëren, debatteren en argumenteren, nam iedereen weer plaats voor het podium. Daar werd de input die was voortgekomen uit de discussies, verwerkt en geoogst.

De volgende sprong die zich aandiende, was er een van groots formaat. Op de opblaasbare mat, die speciaal voor deze gelegenheid een plek in de gymzaal had gekregen, voerde een groep kinderen een indrukwekkende turnpresentatie uit. Toen het laatste kind de mat had verlaten, werden de adviseurs uitgenodigd om hun turnkunsten te laten zien. Na wat verlegen(!) heen en weer geschuifel, durfde de eerste het aan. En, je raadt het al, als er een schaap over de dam is, volgen er meer.


Hoewel het op de mat geen drukte van jewelste werd, bleef hij in het geheel niet leeg. Diverse adviseurs durfden uiteindelijk de sprong te maken. Alleen daarom al was de dag geslaagd. Het moest dit jaar namelijk uitdagender, prikkelender en meer inspirerend zijn. En zeg nou zelf, wat is er nou meer inspirerend dan een groep springende en turnende adviseurs in pak?

Na afloop van de acrobatiek mochten de deelnemers met hun (nieuwe) intervisiegroepen in de zaal plaatsnemen. Van echte intervisie was gezien de korte tijd geen sprake, wel werden er afspraken gemaakt en kreeg men de gelegenheid om elkaar te leren kennen. Rond half zes hielden de meesten het voor gezien en men vertrok naar het café om daar met elkaar het glas te heffen op een inspirerende dag. Het thema springen is o.a. volgens de organisatie, cirkel Vernieuwing Intervisie Startdag, goed uit de verf gekomen en met elkaar hebben de adviseurs de afsprong naar het nieuwe intervisiejaar gemaakt.

Dit verslag zal in de volgende nieuwsbrief een vervolg krijgen met een filmpje over de dag en een terugkoppeling van de gehouden enquête. Op Twitter komen de komende weken nog geregeld foto’s van de dag voorbij. Houd ons dus in de gaten op @intervisieOoa.

Verslag van Katrien Koetzier en Sandra Galjaard