Winnaar Ooa boek van het jaar verkiezing is “Socrates op sneakers” van Elke Wiss

29 april 2021

De afgelopen tijd heeft de jury van de  Orde van organisatiedeskundigen- en adviseurs alle boeken in- en rondom het vakgebied die het afgelopen jaar verschenen zijn gelezen, dit waren er maar liefst 102. Dinsdag 20 april jl. werd tijdens het online Boek&Festival bekend gemaakt dat het winnende boek “Socrates op Sneakers” is van Elke Wiss.

Schrijfkoorts? Een enorme lijst van vakboeken
Met meer dan 100 lijkt het alsof velen Corona als een kans zagen om hun lang gekoesterde wens, het schrijven van een boek, in vervulling te laten gaan. Opvallend is dat er dit jaar weinig ‘echt’ nieuwe thema’s te zien waren. Na een grondige inspectie heeft de jury eerder dit jaar een mooie top 10 kunnen samenstellen. Ze hebben hierbij de volgende criteria gehanteerd: Geeft het boek jou voldoende stof tot nadenken? Is het maatschappelijk relevant, toepasbaar in de praktijk en toegankelijk geschreven?

Met elkaar in gesprek tijdens leespods
Voor het eerst dit jaar zijn er in aanloop naar het Boek&Festival online leespods georganiseerd, waarin groepjes lezers met elkaar een boekbespreking hielden over één van de boeken uit de genomineerde top 10. Het doel hiervan, het lézen van vakliteratuur, een impuls te geven. De leespods werden positief ontvangen en zullen volgend jaar wederom een plek krijgen in het succesvolle Boek & Festival.

Socrates op sneakers; een leuk, beeldend, humorvol en vlot geschreven boek
In dit jaar waarin alles anders was en veranderingen noodzakelijk waren, werden maatschappelijke thema’s uitvergroot. “Grote maatschappelijke vraagstukken vragen om kritisch te kunnen kijken naar trends en ontwikkelingen, inclusief die in organisaties. Om onze eigen rol en ons eigen handelen voortdurend te onderzoeken”, aldus de jury. Daarom heeft de jury geen keuze willen maken voor een enkel thema maar voor de bagage die elke adviseur nodig heeft in het vak. Dat heeft het boek Socrates op sneakers tot winnaar van het Ooa Boek van het jaar 2021 gemaakt. ´´Want de juiste vraag maakt verschil. Een echte vraag stellen is knap lastig. Socrates op sneakers is een leuk, beeldend, humorvol en vlot geschreven boek over Socratische gespreksvoering en goede gesprekken in het algemeen.  Elke Wiss heeft een heldere persoonlijke stijl en neemt je mee. Geen nieuw onderwerp, dat kan ook niet anders met een oude Griek, maar wel op een moderne wijze beschreven’’.

Winnaar bekend gemaakt tijdens het online Boek&Festival
Dinsdag 20 april jl. werd de winnaar van het Ooa Boek van het jaar bekend gemaakt tijdens het Boek&Festival. Dit jaar was het Boek & Festival een online editie die door en samen met Sioo werd georganiseerd. De deelnemers konden online workshops volgen over de verschillende genomineerde vakboeken en er was mogelijkheid om in gesprek te gaan met de auteurs. Dat deze online editie een succes was, dat bleek! Er was een mooie opkomst. Al hoopt de organisatie volgend jaar elkaar weer fysiek te kunnen ontmoeten. 

Bekijk hier het volledige juryrapport