In Memoriam prof. Kas Kastelein

25 mei 2020

We ontvingen het verdrietige bericht van het overlijden van prof. Kas Kastelein, een van onze oudste en meest trouwe leden en voormalig schrijver van het Ooa-boek van het jaar.
Yvonne Burger schreef een in memoriam.

Deze week kreeg ik het droevige bericht dat mijn promotor Kas Kastelein is overleden op de eerbiedwaardige leeftijd van 93 jaar. Kas was een bijzonder mens en een fantastische leermeester. Hij bezocht ondanks zijn hoge leeftijd nog steeds regelmatig bijeenkomsten van de Ooa. Jong van geest, bij voorkeur op de motor en nog steeds volop geïnteresseerd in de wetenschap en de praktijk van het organisatieleven. Sterker nog: hij was een van de eersten die hier een sterke brug tussen wist te slaan, ook al was dat toen nog ongebruikelijk. Hij had een visie op organisaties en organiseren die nog steeds actueel, scherp en inspirerend is. 

Ik kende Kas al sinds 1988 toen hij hoogleraar organisatiekunde was bij de vakgroep bestuurskunde van de faculteit der politieke wetenschappen van de Universiteit van Amsterdam. Hij geloofde in mij als zijn eerste AIO en gaf me de kans als 23-jarige om bij hem promotieonderzoek te doen. Als strenge en liefdevolle leermeester toonde hij een grote betrokkenheid, duwde me met vaste hand in de juiste richting en leerde me de onvergetelijke woorden: ‘overwinnen is heel hard vooruit vluchten, althans volgens Napoleon’. Dat advies ben ik nooit meer vergeten en heb ik altijd ter harte genomen, vooral binnen de universitaire cultuur van de jaren ‘80 en ‘90 in Amsterdam die ik zelf als behoorlijk pittig ervaarde. Kas sleepte me door deze spannende periode en heeft me altijd gesteund. En bizar genoeg bleek dat ik, toen het onderzoek uiteindelijk klaar was, dezelfde promotiedatum had gekozen als hij zelf ooit deed: 26 november. Ik begrijp nog steeds niet hoe dat mogelijk was, maar dat zal wel iets met energie te maken hebben. 

Kas is altijd een voorbeeld voor me geweest en gebleven. Net als voor vele anderen binnen de wereld van de bestuurs- en organisatiekunde. Met zijn werk ‘Modulair Organiseren’ dat zowel boek van het jaar bij de Ooa als bij de Vereniging voor Bestuurskunde werd heeft hij velen geïnspireerd. Dit compacte boek was gebaseerd op enorm veel origineel onderzoek in organisaties. Zijn colleges waren altijd afgeladen vol met studenten en hij had een zeer bloeiende adviespraktijk, onder andere bij de Nederlandse politie. Kas heeft niet alleen mij, maar ook vele andere mensen begeleid en gestimuleerd op zijn eigen-wijze, gedreven, goedhartige en volledig toegewijde wijze. 

We hebben veel van hem geleerd en zullen hem missen. 
Yvonne Burger, 23 mei 2020