Ooa Dag van de Adviseur inspirerend!

15 oktober 2019

Door: Marijke Smit 

Op de Dag van de Adviseur, voorheen de Dag van de Orde, stonden wij als adviseurs centraal. Op dinsdag 8 oktober jl. kregen we een sterk programma voorgeschoteld op de prettige locatie ‘Het Oude Magazijn’ in Amersfoort rond het thema job-embedded professional development, ofwel het leren van de adviseur in de praktijk.

Boeiende opening
Raoul Schildmeijer, lid van het Ooa bestuur en de Activiteitencommissie, opende met een deels persoonlijk verhaal over hoe je hersenen zich elke dag ontwikkelen omdat je nieuwe ervaringen opdoet. Het gaat om het bewust omgaan met ons eigen leren, en reflecteren op wat het waard is wat wij leren. Raoul deed de belofte dat ieders mind aan het eind van de dag bijgekneed zou zijn.

Onze filmhelden
We zagen een boeiend filmpje waarin Gerline Douwes, Herman Hekkers, Elsbeth Reitsema en Raoul Schildmeijer (vier Ooa-leden) vertelden over hoe zij in de praktijk bijleerden over het vak van adviseur, wat voor hen spannende momenten waren en wat klanten over hen zeggen. Een mooie opwarmer! Klik hier om de film te bekijken!  

Hoe wijzelf leren in de praktijk
Wij werden als deelnemers gelukkig al snel zelf aan de slag gezet om met onze collega’s het gesprek aan te gaan over onze leren-in-de-praktijkervaringen aan de hand van een aantal vragen (app Jump Movement). Dat leverde geanimeerde en mooie gesprekken op. Zelf kreeg ik er een waardevol inzicht van.

Gedegen én prikkelende kost
Marguerithe de Man (Sioo) en Ard-Pieter de Man (VU) vertelden over de 10 capabilities van de adviseur. Hoe je blijvend van waarde bent als adviseur.

Ard-Pieter vond het echt niet meer kunnen om vandaag de dag als adviseur nog met Porter (1980), het 7-S model of de NCW (Netto Contante Waarde) aan te komen. Nu gaat het over ‘lean’ en de ‘canvas benadering’. Een uitzondering maakte hij voor het SWOT-model, maar dan anders ingevuld  dan voorheen. En hij vroeg zich af of ‘corporate tribe’ en ‘agile’ hypes zijn.

Marguerithe benadrukte dat het in ons advieswerk niet alleen om het proces maar ook om de deskundige inhoud gaat. Het is essentieel om je klant en diens sector goed te kennen. Ze sprak over knowmadisch werken: klussen steeds beter gaan doen en daar je netwerk bij betrekken. Het gaat tegenwoordig om de 3 D’s: denken, doen en delen.

Workshops
Er waren twee workshopsrondes. Zelf bezocht ik de leerzame lezing van Sietse Bergstra over wat  organisatieadviseurs en IT-regie moeten weten, en de fantastisch stimulerende en interactieve workshop van Guido Stompff (winnaar Ooa Boek van het Jaar 2019) over Design Thinking. Een andere workshop was van Cees de Lange en Judith van Amersfoort: Tijdelijk niet op eigen benen staan: de adviseur springt in. En daarnaast een workshop van Harry Tweehuysen  onder de titel ‘Leerstrategieën’.

Pitstop
Anna Maria Donnina van het Ooa bestuur verzorgde de pitstop met reflectievragen. Nuttig om te doen na zo’n dag vol leermomenten, omdat je je anders soms niet eens bewust bent van wat je hebt geleerd.

Kennis en ervaringen delen
Gelukkig waren er voldoende pauzes (en een afsluitend een goed buffet) waar ik met zowel mij bekende als onbekende adviseurs heb gesproken. Ook van mijn collega-adviseurs heb ik op deze dag heel wat geleerd. Raoul heeft zijn belofte waargemaakt: na deze dag zullen mijn hersenen nooit meer hetzelfde zijn!