Acht is genoeg, veertig meer dan genoeg

23 juli 2019

Bron: Managament Impact

Veertig uur per week werken is meer dan genoeg. Het is meer dan genoeg tijd om heel goed werk te leveren, meer dan genoeg tijd om concurrerend te zijn, meer dan genoeg tijd om de belangrijke dingen voor elkaar te krijgen. Dat is dan ook hoelang we werken bij Basecamp. Niet meer. Minder is vaak ook goed. In de zomer werken we zelfs niet op vrijdagen, en ook dan krijgen we in tweeëndertig uur nog steeds meer dan genoeg gedaan.

Geen nachten doorwerken, niet werken in het weekend, niet ‘We zitten op een beslissend punt dus we moeten er zeventig tot tachtig uur per week aan trekken’. Nope.

Die veertig uur per week bestaan uit dagen van acht uur. En acht uur is in feite veel tijd. In ongeveer acht uur vlieg je van Chicago naar Londen als je een rechtstreekse vlucht hebt. Heb je weleens zo’n trans-Atlantische vlucht meegemaakt? Het is een hele zit! Dan denk je dat er bijna bent, check je de tijd en blijkt het nog drie uur te duren.

Dag in, dag uit is je werkdag of je van Chicago naar Londen vliegt. Maar waarom voelt zo’n vlucht langer dan je werkdag op kantoor? Dat komt doordat het een ononderbroken vlucht is, omdat je er continu mee bezig bent. Het voelt lang omdat het lang is!

Je werkdag op kantoor lijkt korter omdat die opgehakt is in tientallen stukjes. De meeste mensen hebben in feite helemaal geen acht uur per dag om te werken, ze hebben een paar uur. De rest van de dag wordt van ze afgepakt met vergaderingen, conferencecalls en andere afleiding. Zelfs als je acht uur per dag op kantoor bent, voelt het dus meer dan een paar uur.

Het kan een hele heksenketel lijken om al die dingen in werkdagen van acht uur en een veertigurige werkweek te proppen. Maar dat is het niet. Omdat we niet proppen. We heksen niet. We werken in een relaxed, duurzaam tempo. En wat we na veertig uur vrijdag om 17:00 uur niet gedaan kregen, pikken we maandagochtend om 9:00 uur weer op.

Als je niet alles wat je wilt doen in veertig uur kunt passen, moet je beter selecteren wat je wilt doen, en niet langer gaan werken. Het meeste wat we denken dat we moeten doen, hoeven we helemaal niet te doen. Het is een keus, en vaak geen beste keus.

Als je alles wegsnijdt wat onnodig is, houd je over wat je nodig hebt. En alles wat je nodig hebt is acht uur per dag en ongeveer vijf dagen per week.

Bron: Het hoeft niet zo hectisch te zijn op het werk
Door: Jason Fried, David Heinemeier Hansson