Vijf niet te missen digitale ontwikkelingen in 2019

11 februari 2019

Bron: M&C

2019 gaat er volgens IT-bedrijf Cognizant een stuk rooskleuriger uit zien dan 2018. Dat jaar werd geteisterd door datalekken, ongelukken met zelfrijdende auto’s en een stevige daling van de bitcoinkoers. Euan Davis, leider van het Future of Work centrum van Cognizant doet vijf voorspellingen voor de digitale route in 2019. 

1. Machine learning wordt deep learning
Dit jaar staat in het teken van deep learning. In tegenstelling tot machine learning heeft deze techniek minder gegevens en voorbeelden nodig om zichzelf te programmeren. De hardware die dit mogelijk maakt is al beschikbaar, de verwachting is dat deep learning met name ingezet gaat worden op het gebied van oliewinning, energienetwerkbeheer, medische diagnoses en grenscontroles.

2. De machine wordt een collega
Bedrijven zien steeds vaker de positieve impact van machines, zo worden er talentengroepen opgebouwd waar mens en machine naast elkaar kunnen werken. Vooral de gezondheidszorg en het bankwezen hebben baat bij extra technologie. De vrees dat er banen zullen verdwijnen door de intrede van machines is ongegrond. Er zullen branches zijn waar mensen inderdaad vervangen worden, maar er ontstaan ook nieuwe functies zoals machine-risicomanagers.

3. Van plasticsoep naar verpakkingsvrij
Steeds meer bedrijven gebruiken innovatieve oplossingen om minder afval te produceren, bijvoorbeeld om verpakkingsvrije producten te verkopen. Ook tech-gigant Google is hier meer bezig. De verwachting is dat steeds meer techbedrijven innovatieve oplossingen gaan ontwikkelen voor kwesties op het gebied van duurzaamheid.

4. Slim omgaan met talent
Menselijk gedrag op de werkvloer krijgt steeds meer aandacht door het gebruik van menselijke data. Dit wordt gebruikt om onbewuste vooroordelen van mensen niet over te dragen op intelligente systemen. Ook doen door sensoren, Internet of Things en big data slimme werkplekken hun intrede. En de ontwikkeling van werknemers staat hoog op de agenda door responsive learning programma’s die per persoon worden bijgehouden.

5. Focus op ethiek in innovatie
De EU dringt erop aan dat ethiek en transparantie vooropstaan bij de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Dit moet zorgen omtrent kunstmatige intelligentie en klantdata wegnemen. Steeds vaker zullen raden van bestuur worden opgericht met daarin economen, filosofen, advocaten en vertegenwoordigers. Zij kunnen technologische investeringen monitoren en toezicht houden op het strategisch gebruik van data. Bedrijven worden geadviseerd bij de ontwikkeling van op ethische wijze ontworpen, datagestuurde producten en diensten.

Volgens Davis moeten bedrijven nieuwe technologieën met vertrouwen tegemoet zien, willen ze het komende jaar vooruitgang boeken. “Of je er als bedrijf nu voor vreest of juist naar uitkijkt, innovaties zijn op elke bedrijfsstrategie van invloed. Ofwel door ze in bestaande modellen te integreren, ofwel door nieuwe te creëren. Alleen zo kun je als bedrijf voldoen aan de behoeftes van de steeds kritischer wordende consument.”