NPO geeft bijna drie miljoen euro uit aan consultants

10 september 2018

Bron: Management Consulting

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) heeft in 2017 minder geld uitgegeven aan consultants. Dat blijkt het jaarverslag dat de mediaorganisatie onlangs publiceerde.De advieskosten bedroegen afgelopen jaar 2,9 miljoen euro, het jaar ervoor gaf de NPO nog 3,2 miljoen euro uit. De kosten zijn volgens het jaarverslag gedaald omdat enkele eenmalige projecten in 2016 zijn uitgevoerd en afgerond.

In 2017 zijn er advieskosten gemaakt voor de oprichting van een coöperatie rechtenmanagement – waar de programmarechten van de diverse omroepen worden beheerd – en voor de realisatie van het Radiohuis 1 en 4. Dat is de nieuwe locatie op het Mediapark in Hilversum waar de studio’s van NPO Radio 1 en NPO Radio 4 te vinden zijn. Ook de studio’s van NPO Radio 2 en NPO Radio 5 verhuizen hier op termijn naar toe.

Stijgende lijn
Ook huurde de NPO consultants in voor organisatieadvies, juridische advisering – met het oog op de veranderde privacywetgeving – en projecten op het gebied van ICT en IT-security. De afgelopen jaren is er een licht stijgende lijn te ontdekken in de uitgaven aan advies bij de NPO. In 2012 bedroegen de advieskosten nog 1,4 miljoen, in 2016 bereikten ze een voorlopig hoogtepunt met 3,2 miljoen euro. Welke adviesbureaus de NPO heeft ingehuurd is niet bekend.