CMC certificering voor drie Nederlandse organisatieadviesbureaus

16 februari 2018

Nijkerk, 16 februari 2018 - The International Council of Management Consulting Institutes (ICMCI) heeft Andersson Elffers Felix, JBR en WagenaarHoes officieel erkend als Certified Management Consultant Firm. Ze zijn de eerste drie organisatiebureaus in Nederland met een CMC certificering en behoren daarmee wereldwijd tot de top van ondernemingen op het gebied van organisatieadvies, die gegarandeerd werken volgens de hoogste standaarden. 

Met geassocieerde instanties verspreid over 50 verschillende landen is ICMCI ‘s werelds grootste internationale netwerk voor bedrijven en verenigingen van organisatiekundigen en –adviseurs. ICMCI is in 1987 ontstaan uit een samenwerking van organisaties uit 10 landen onder leiding van de VS, Groot-Brittannië en Canada. Het ICMCI erfgoed kan echter nog veel verder worden doorgetrokken naar de oudste vereniging voor organisatieadvies, de Nederlandse Ooa, die in de jaren ’40 van de vorige eeuw ontstond.

Doel ICMCI

Doel van de ICMCI is het stimuleren van de professionalisering van organisatieadvies, om deze onbeschermde bedrijfstak (iedereen kan zich organisatiekundige of –adviseur noemen) dichter bij de kwaliteitsstandaard van bijvoorbeeld accountants en advocaten te brengen. Met de CMC certificering komt dat doel in zicht. Het erkent organisatiekundigen en –adviseurs die werken volgens de kwaliteitseisen die het netwerk aan het vak stelt. Wereldwijd zijn er circa 9.000 CMC'ers, wier expertise en professionaliteit continu gemonitord worden door de geassocieerde nationale instanties voor organisatieadvies (IMC’s). Andere keurmerken zijn de CMC Academic Fellows, voor professoren die organisatieadvies doceren, en Accredited Consulting Practice (ACP),  voor organisatieadviesbureaus die ernaar streven dat hun medewerkers voldoen aan de professionele ontwikkelingseisen, zoals gesteld door de CMC. De adviesbureaus die zich in Nederland ACP mogen noemen zijn te vinden op de website van de Ooa.

Voorwaarden CMC certificering

Om in aanmerking te komen als CMC Firm moeten organisatieadviesbureaus aan bepaalde voorwaarden voldoen.  Naast het logische feit dat je actief deelneemt aan de organisatieadviessector en daarbij hoge eisen stelt aan je projectresultaten, moeten ondernemingen ook intern continuïteit en stabiliteit laten zien. Verder zijn respect van andere firma’s en een gedragscode, met procedures die de sociale verantwoordelijkheid van de onderneming benadrukken, andere criteria waaraan een organisatieadviesbureau moet voldoen.

Nederlandse CMC Firms

Andersson Elffers Felix is een organisatieadviesbureau dat gespecialiseerd is in strategische en organisatiedienstverlening, voornamelijk voor klanten in de Nederlandse publieke sector. Het bedrijf, gevestigd in Utrecht,  heeft circa 45 adviseurs in dienst. JBR is een adviesbureau gespecialiseerd in strategie, corporate finance en interim management. Vorig jaar sloot de M&A tak van het bureau zeven grote overeenkomsten gericht op de zorg-, industriële en olie- en gassector. WagenaarHoes is net buiten Utrecht gevestigd en is gespecialiseerd in organisatie, leiderschap en verandermanagement voor een combinatie van klanten in de publieke en private sector.

Deze organisatieadviesbureaus,  die reeds een ACP status hebben, zijn alle drie lid van de Raad van Organisatie Adviesbureaus (ROA). Hun Certified Management Consultants zijn individueel lid van de Ooa, de IMC for ICMCI in Nederland.

 

Lees hier het Engelse persbericht op Consultancy.uk