Uitstel van Oordelen start van het intervisieseizoen 2018

1 februari 2018

 
Foto: Archieven Van Abbemuseum, Eindhoven CC: Peter Cox, Eindhoven (zaaloverzicht)

Indruk Intervisie startdag.
Donderdag 18 januari was code oranje afgegeven en niet vanwege de uittocht van ongeveer 70 adviseurs voor de startdag intervisie, maar voor de naderende storm.

Er hadden zich 70 deelnemers (50%) opgegeven om in het van Abbe Museum te Eindhoven de startdag te bezoeken met het thema “Uitstel van oordelen”.

Vanwege de logistiek waren de workshops in 3 timeslots gepland zodat er een interactief programma kon worden gepresenteerd.

Naarmate de dag vorderde en de storm in kracht toenam lukte het niet iedereen om de locatie te bereiken.

Na een uitleg van het programma van de dag en informatie over het intervisieseizoen 2018 werden wij meegenomen naar enkele kunstwerken om het zonder oordeel, dus met een leeg hoofd en open blik, te bekijken en te beleven. 15 minuten stilstaan bij een schilderij en erover praten zonder te oordelen is een hele opgave. Een belangrijk adagium hierbij was: ‘Kijken moet je doen door te zeggen wat je ziet’. Dat leidt tot een proces van onder woorden brengen wat je ziet en dat er voor zorgt dat je heel bewust en met grote aandacht gaat kijken en beleven. We werden vervolgens uitgedaagd om, als het kunstwerk iets in ons opriep, ons af te vragen waarop dit gebaseerd was en dat ook te benoemen. Informatie over de kunstenaar en bijvoorbeeld de tijdsperiode waarin het werk gerecreëerd was nodigde ons uit om opnieuw naar het werk te kijken. Vaak vielen ons dan nieuwe dingen op. Uiteindelijk vormden we ieder individueel een voorlopig oordeel . Een oordeel dat nog steeds kan veranderen in de loop van de tijd.

Enkele quotes van de bezoekers:

  • ”Wat is dit goed bruikbaar in mijn werk maar zeker ook in onze intervisie groep”
  • ”Verrassend en dat je zo over een kunstwerk kunt filosoferen, absoluut geen spijt dat ik geweest ben”
  • ”Ik vind dat ik er moet zijn omdat dit ook voor ons wordt georganiseerd. Ik kijk terug op een geweldig leerzame middag”
  • ”Ik twijfelde om te gaan vanwege de code oranje en rood maar ik ben blij dat ik gekomen ben ongelooflijk leerzaam”
  • ”Ik kon niet komen vanwege de storm maar ik wil graag met onze groep, waarvan er enkele waren, graag nog een keer naar het Van Abbe museum. Ik wil het ook meemaken en leren van “uitstel van oordelen”

Wij willen de gelegenheid geven voor de mensen die zich hebben opgegeven voor deze startdag en door de storm niet hebben kunnen komen om deze ervaring alsnog mee te maken. Deze mensen krijgen hiervoor een uitnodiging met als datum 15 maart 2018, middag.

Bent u ook geïnteresseerd dan kunt u zich ook opgeven via deze link  deelname is afhankelijk of er plek is op deze dag.

Werkgroep Intervisie.

De website van de Ooa is vernieuwd! Wat vind je er van?
Beoordeel hieronder de website met een klik op de knop.

 Goede website  Geen goede website

Dat is jammer om te horen! Help ons om de website te verbeteren. Vul hier je problemen met de website in en wij gaan ons uiterste best doen om het beter te maken!

Laat hier je mailadres achter, zodat we voor eventuele vragen contact met je op kunnen nemen.