Wiebes overtuigt Eerste Kamer van noodzaak Wet DBA. VAR verdwijnt 1 mei.

27 januari 2016

In een debat heeft staatssecretaris Wiebes een meerderheid van de Eerste Kamer achter zich gekregen voor zijn plan om de VAR te vervangen door de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties. Naast de VVD en PvdA steunen ook het CDA en de PVV de wet. De VAR vervalt vanaf 1 mei. Er komt een overgangstermijn voor een jaar tot 1 mei 2017. Een jaar waarin er vooral veel voorlichting komt en nog weinig handhaving.


Bedoeling van de wet is dat opdrachtgevers die zelfstandigen inhuren ‘modelovereenkomsten’ met hen afsluiten. Overeenkomsten die vooraf zijn goedgekeurd door de Belastingdienst. Anders dan bij de VAR komt er meer verantwoordelijkheid te liggen bij de opdrachtgever om er voor te zorgen dat er geen arbeidsrelatie ontstaan. De weerstand – en vooral de onzekerheid – over de wet is groot. Blijven opdrachtgevers wel zzp’ers inhuren? Met voorlichting en een ruime transitieperiode wil Wiebes die onzekerheid wegnemen.

Opvallend is dat Wiebes, met minister Asscher, er op gaat letten dat de Wet DBA er niet voor gaat zorgen dat er vaker intermediaire partijen ingezet gaan worden om de risico’s op inhuur voor opdrachtgevers af te dekken. Veel opdrachtgevers hebben overigens tot op heden een wat afwachtende houding ten aanzien van de Wet. Die gaat er nu toch echt komen, zo veel is wel duidelijk.

Het egulering-beoordeling-arbeidsrelaties-dbadebat/" target="_blank">liveblog over het debat in de Eerste Kamer is hier terug te lezen; meer achtergrond informatie vindt u in dit ZiPdossierover dit onderwerp,

ZiPconomy heeft een gratis whitepaper opgesteld voor opdrachtgevers, zelfstandigen en bemiddelingsbureaus over de nieuwe situatie per 1 mei. Deze whitepaper is hier gratis te downloaden.

Bron: ZiPconomy.nl