Onderweg wint titel Ooa Boek van het Jaar 2014

20 mei 2015

Leike van Oss en Jaap van 't Hek met hun prijs en bijbehorende cheque

Tijdens het jaarlijkse Boek&Festival, wat de Ooa dit jaar voor het eerst samen met de ROA organiseerde, is Onderweg van Leike van Oss en Jaap van 't Hek de grote winnaar geworden. De andere twee genomineerde boeken waren De kracht van platformen van Maurits Kreijveld en Cliché & Organisatie van Luc Peters. Ook de ROA Professionele Publicatie Prijs werd gisteren uitgereikt.

Het juryrapport

De jury van het Ooa Boek van het Jaar 2014 gaf aan het zeer lastig te hebben gevonden. 'Uit het trio van formidabele maar onvergelijkbare boeken heeft de jury een keuze gemaakt', aldus jury-voorzitter Erna van der Weerdt. In het jutyrapport werd het volgende over 'Onderweg' gezegd: Onderweg van Leike van Oss en Jaap van ’t Hek is de derde publicatie van dit duo in vier jaar. Over noeste arbeid gesproken. Onderweg is een knap geschreven, reëel en verstandig boek. De theorie is goed doorleefd. Het is state of the art voor weldenkende adviseurs, maar met een andere ordening dan de gebruikelijke theorie. Het gaat voorbij aan bekende clichés en is om die reden verplichte kost voor ons. De waarde van Onderweg is dat het het einde van de maakbaarheid van ons vak markeert, op een rustige en overtuigende toon. Dat relativeert én dat schept verplichtingen. 

Het volledige juryrapport is hier te downloaden


ROA Professionele Publicatie Prijs 2014

De ROA Professionele Publicatie Prijs 2014 is gewonnen door De Adaptieve Organisatie: De Rol Van Verkenners, Verbinders En Sponsoren Voor Innovatie geschreven door Dr.drs. Rick (H.L.) Aalbers (Assistant Professor Strategy & Innovation, Radboud Universiteit Nijmegen) en Jasper de Valk MSc (Industry Manager Google Nederland en Partnerships Director TEDx Amsterdam).  

Zij wonnen de titel en lieten 'Samen leren en veranderen door krachtprogramma' s bij SSONML van Ir. Michiel Louweret, (zelfstandig adviseur) en 'Wat kunnen we leren van 2500 jaar samenwerken' Drs. Robin Bremekamp (partner bij Common Eye) achter zich.

Over De Adaptieve Organisatie 

In het artikel stellen Aalbers en De Valk dat organisaties die in staat zijn om open innovatie in hun bedrijfsproces te implementeren beter presteren op het gebied van innovatie en klantbetrokkenheid. Centraal uitgangspunt hierbij is de zoektocht naar ideeën en kennis van externe actoren en het kanaliseren van die ideeën naar het interne communicatie- en besluitvormingsproces. Volgens het juryrapport geeft het artikel op een originele manier aan hoe je als organisatie van de huidige kennis- en informatie-economie kunt profiteren.

“Het is zowel praktisch zeer toepasbaar als wetenschappelijk goed onderbouwd. Daarnaast is het artikel actueel. Veel organisaties hebben hun bedrijfsstrategie niet goed voor elkaar,” aldus Celeste Wilderom, juryvoorzitter van de ROA Professionele Publicatie Prijs.


Het Boek&Festival

De deelnemers aan het Boek&Festival konden zich een middag lang laten inspireren tijdens lezingen en interactieve workshops door de schrijvers van diverse boeken en publicaties. Diverse schrijvers van zowel de shortlist (de 10 boeken uit de Ooa-lijst) en de nominees van de ROA Professionele Publicatie Prijs gingen in op hun boek. Bekijk hieronder een fotoverslag van de dag.

De boeken die op de shortlist stonden waren ook te verkrijgen tijdens het Boek&Festival
Er was veel ruimte voor netwerk en ontmoeting De schrijvers van de boeken en publicaties vertelden in diverse sessies en workshops alles over hun boek
Robin Bremekamp nam de deelnemers mee naar samenwerkingsverbanden uit de geschiedenis Ook in andere zalen werd aandachtig geluisterd en meegedaan
   
De jury's van de Ooa en de ROA vertelden aan het einde van de dag tot welke winnaar ze kwamen en waarom De drie genomineerden voor de ROA Professionele Publicatie Prijs 2014 op een rij
Winnaar van de ROA PPP 2014 Rick Aalbers op de foto met jury-voorzitter Celeste Wilderom De genomineerden voor het Ooa Boek van het Jaar 2014
En hun boeken We bedanken de Glazen Ruimte voor de hartelijke ontvangst en het goede gastheerschap