Tien kanshebbers 'Boek van het Jaar 2014' bekend!

25 maart 2015

De jury van het 'Boek van het Jaar' heeft tien boeken geselecteerd die in aanmerking komen voor een nominatie 'Boek van het Jaar 2014'. De jury maakt medio april bekend via deze website welke drie boeken worden genomineerd. Het 'Ooa Boek van het Jaar 2014' wordt bekend gemaakt tijdens het tweede Boek&Festival op 19 mei 2015.

De jury heeft bij de beoordeling, van de in totaal 66 ontvangen publicaties, gelet op de actualiteit van het onderwerp en de vernieuwende en frisse behandeling ervan. Een goed geschreven en goed onderbouwde beschouwing die relevant is voor het vak van organisatieadvies, waarbij de aantrekkelijke vormgeving ondersteunend is aan de inhoud. 

Hieronder vind je, in willekeurige volgorde, de tien geselecteerde boeken. Klik op de cover van het boek voor meer informatie en de mogelijkheid het boek te bestellen.

We zijn ook benieuwd naar jouw mening! Welke drie boeken uit onderstaande lijst zou jij nomineren? Deel je mening in de Ooa-LinkedIn groep. (noot: voordat je kunt reageren die je eerst lid te worden van de groep, autorisatie van de beheerder is vereist)

Over het boek Over de Auteur Uitgever

"Oscar David is een auteur met een liefdevolle scherpte en een open blik. Zijn boek is bijzonder omdat hij het domein van thema macht onbevangen betreedt. Daardoor zijn de observaties vaak nieuw en de combinaties die hij maakt verrassend. Ik steek veel van hem op." - Harry Starren, voorzitter van de Nederlandse Creatieve Industrie en voormalig algemeen directeur van de Baak.

"Het is belangrijk om ‘macht’ te doorgronden; iedereen komt ermee in aanraking, actief of passief. Oscar David biedt ons een unieke kijk in de ziel van macht. Doe daarom uw voordeel met dit prachtig geschreven en betekenisvolle boek." - Boris Dittrich, Advocacy Director seksuele minderheden Human Right Watch en voormalig fractievoorzitter van D66.

Mediawerf
Over het boek Over de auteur Uitgever

 

 Luc Peters (Heerlen, 1963) studeerde filosofie, bedrijfskunde en marketing. Hij is al ruim 20 jaar actief als manager. Vanaf een jonge leeftijd is hij actief als rock-drummer. Behalve in muziek is hij geïnteresseerd in film, architectuur, fotografie, schilderkunst en eigenlijk alles wat ons de wereld laat ervaren op manieren die nieuw voor ons zijn. Samen met de Canadese professor Anthony R. Yue heeft hij een boek geschreven over organisatie en spiegels (In the Mirror).

Uitgeverij IJzer
Over het boek Over de auteur Uitgever

Prof. dr. Hans de Bruijn is hoogleraar bestuurskunde aan de Faculteit Techniek, Bestuur en Management van de Technische Universiteit Delft. Hij is daarnaast onder andere verbonden aan de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur in Den Haag en programmaleider Governance aan het Netherlands Institute for City Innovation Studies.

Haiko van der Voort is docent-onderzoeker organisatiekunde aan de TU Delft. Hij is gepromoveerd op de vraag hoe organisaties en branches zichzelf reguleren. Waar worden afwegingen gemaakt? En door wie? Hij doceert studenten en professionals.

Harald Warmelink is docent en onderzoeker aan de Technische Universiteit Delft en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Hij werkt op het snijvlak van gaming en organisatie, en publiceerde recentelijk het boek Online Gaming and Playful Organization.

Ruben van Wendel de Joode is partner bij Common Eye, een adviesbureau gespecialiseerd in samenwerken in allianties, netwerken en partnerships. Ruben geeft advies, verzorgt trainingen en is gastdocent. Hij is gepromoveerd op een onderzoek naar virtuele netwerken.

Nikki Willems werkt als adviseur bij Adviestalent, Twynstra Gudde. Ze is geïnteresseerd in de interactie tussen mens, maatschappij en organisatie. Nikki werkt aan vraagstukken rondom organisatieontwikkeling, strategie en samenwerkingsvraagstukken in de zorg en de bredere publieke sector.

Koninklijke van Gorcum
Over het boek Over de auteur Uitgever

Prof. Dr. Erik de Haan is directeur van het Ashridge Centre for Coaching en Hoogleraar Organisatieontwikkeling aan de Vrije Universiteit, Amsterdam. Hij adviseert bestuurders binnen universiteiten en multinationale ondernemingen. Hij is tevens psychodynamisch psychotherapeut en schreef meer dan honderd professionele artikelen en negen boeken.

 

 

Dr. Anthony Kasozi is directeur van Quilibra Consulting. Hij treedt op als adviseur, coach en mentor van senior leidinggevenden in de Verenigde Staten, Europa, Afrika en Azië. Hij is een socioloog met vervolgstudies in Financiële Economie, Institutionele Economie en Internationale Betrekkingen 

Koninklijke van Gorcum
Over het boek Over de auteur Uitgever

Maurits Kreijveld is als futuroloog gefascineerd door nieuwe technologische ontwikkelingen en hun impact op bedrijven, overheden, politiek en samenleving. Zijn hoofdonderwerpen zijn: innovatie, sociale media, nieuwe technologie en cocreatie. Hij is auteur van 'Samen Slimmer' (2012) over de maatschappelijke implicaties van de "wisdom of crowds" en 'Veel gekwetter, weinig wol' (2011) over het gebruik van sociale media door overheden, politici en burgers. Maurits was als senior onderzoeker bij het Rathenau Instituut projectleider van het project ‘Platformen voor Innovatie’ en hoofdredacteur en auteur van 'De kracht van platformen'.

Vakmedianet
Over het boek Over de auteur Uitgeverij

 

Prof. dr. Jan Jonker, Hoogleraar Duurzaam Ondernemen, werkt aan de Nijmegen School of Management van de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij richt zich op de vraag hoe je 'duurzaamheid' in bakstenen en boterkoekjes en dus in bedrijven krijgt. Hij is o.a. auteur van de 'groene' bestseller 'Duurzaam Denken Doen' (Kluwer, 2011). In 2012 initieerde hij onderzoek naar 'Nieuwe Business Modellen' (NBM's). In 2013 werkte hij met ruim dertig onderzoekers in twaalf landen aan een Nederlands en Europees vervolg op dit onderzoek in tien landen (zie: www.nieuwebusinessmodellen.info). Op 1 februari 2013 verscheen bij Kluwer een nieuw boek onder zijn redactie 'Werken aan de WEconomy'. Hij is te typeren als een kritische optimist met een neiging tot betrokken activisme. Wat hem betreft is werken aan duurzaamheid de organisatie- en veranderkundige opgave van deze tijd.

Academic Service
Over het boek Over de auteur UItgeverij

 

Margret van Paassen heeft meer dan 25 jaar ervaring als (organisatie)coach, trainer en spreker op het snijvlak van mens en organisatie. Ze is gespecialiseerd in ontwikkel-, leiderschaps- en samenwerkingsvraagstukken. Na onder meer voor KPMG en KPN gewerkt te hebben heeft ze in 2002 haar eigen bureau Tarade Coaching en Advies (www.tarade.nl) opgericht.  Vanuit haar achtergrond als psycholoog en bedrijfskundige begeleidt ze individuen, teams en organisaties om het spel met elkaar scherper te spelen, tegenstellingen en vastgelopen patronen productief te maken en vitaliteit en vertrouwen te herstellen. Ze dringt snel door tot de kern, schept ruimte voor reflectie en dialoog, maar houdt ook het oog op visie en resultaat. 

Stili Novi
Over het boek Over de auteur Uitgeverij

Joost Ardts heeft ruime ervaring als manager, adviseur en trainer. In zijn werk staat de ontwikkeling van medewerkers en organisaties centraal. Human Resource Development (HRD) en Organizational Development (OD) zijn de begrippen die daar bij horen. Zijn interesse in management- vraagstukken en de aannames die we daarbij gebruiken werd bijna zeven jaar geleden gewekt toen hij een column schreef over het nut van medewerkers-tevredenheidsonderzoeken. Hij vroeg zich af of tevredenheid zorgt voor een hogere productiviteit, maar ook waarom we überhaupt sturen op werktevredenheid en niet op zoiets als organisatiebetrokkenheid. Liever medewerkers die je bedrijf dragen in plaats van medewerkers die aan je bedrijf hangen, toch? Gedreven door deze en andere managementvraagstukken, en met een gezonde dosis nieuwsgierigheid, heeft Joost veel wetenschappelijke artikelen en boeken gelezen, deze voor de lezer toegankelijk gemaakt en toegepast.

Mediawerf
Over het boek Over de auteur Uitgeverij

De auteur, een Belgische intellectueel (cultuurhistoricus, archeoloog), voert een pleidooi om de democratie te versterken door middel van loting in plaats van verkiezingen. In een logisch, helder opgebouwd betoog stelt hij als belangrijkste oorzaak van de crisis in de democratie het vasthouden aan verkiezingen als enige democratie-vorm. Zijn boek is een pleidooi om met moderne middelen de oude systemen van loting (burgerfora, deliberatieve democratie) in te voeren. De zwakheden van inspraak, referenda en dergelijke worden daarbij genegeerd, evenals de bredere politicologische democratietheorie (Schumpeter, Dahl).

De Bezige Bij
Over het boek Over de auteur Uitgever

In Onderweg laten Leike van Oss en Jaap van 't Hek zien hoe duurzame verandering in robuuste organisaties plaatsvindt. De sleutel? Het pragmatische vermogen van de organisatie zelf. Van Oss en Van 't Hek beschrijven hoe mensen in de organisatie hun werkpraktijk organiseren en veranderen, en hoe je je veranderstrategie hierop kunt aansluiten. De lezer krijgt inzicht in het maken van de vertaling van de abstractie waarmee iedere geplande verandering begint, naar het daadwerkelijk anders handelen van mensen.

Leike van Oss en Jaap van ’t Hek werken beiden als interim-manager en organisatieadviseur; samen vormen zij adviesbureau Organisatievragen. Zij schreven eerder Onveranderbaarheid van organisaties (2008) en Ondertussen in de organisatie (2012). Beide boeken werden genomineerd als boek van het jaar door de Orde van organisatiekundigen en -adviseurs.                                           

              
Vakmedianet

 

De Jury

Erna Scholtes
Martin Groenhuis
Harry ter Braak
Mark van Twist
Marijke Spanjersberg
Paul Vergeer