Mijn Ooa - Inloggen
 1. Wachtwoord vergeten?
Juryrapport Ooa Boek van het Jaar 2015

Juryrapport Ooa Boek van het Jaar 2015

JURYRAPPORT  BOEK VAN HET JAAR  2015  –  18 mei 2016

De jury van het Boek van het Jaar voor ons vakgebied heeft zich dit jaar weer kunnen buigen over een keur aan publicaties, 56 stuks. De typering die Harry ter Braak eerder vanmiddag gaf, illustreert de rijkdom van de oogst.

Ook dit jaar viel er weer ruimschoots te kiezen. Er waren veel publicaties die - in meer of mindere mate, dat wel - voldoen aan de criteria die de Ooa stelt:

Het hoofdaccent dient te liggen op het ontwikkelen van inzicht en op kritische toepassing. In de woorden van de jury: een boek dat te denken geeft. En voorts:

 • maatschappelijk relevant, omdat organisaties nu eenmaal niet in een vacuüm opereren
 • wetenschappelijk, dus oorspronkelijk en goed onderbouwd
 • toepasbaar in de praktijk van de organisatieadviseur
 • toegankelijk: goed geschreven, met functioneel gebruik van beeld en kleur

Editie 2015
In de kerstvakantie begon ons proces in drie ronden: van de groslijst met 56 naar een longlist van 24 titels, naar een shortlist van 10 publicaties, om uiteindelijk te komen tot drie genomineerden.

Dat zijn op alfabetische volgorde van de auteurs:

 • De Corporate tribe van Danielle Braun en Jitske Kramer
 • Is er ruimte in de gevestigde orde? van Marjorieke Glaudemans
 • The network always wins van  Peter Hinssen

Deze nominaties voor het Boek van het Jaar 2015 zijn volstrekt verschillende boeken, maar met een interessante gemeenschappelijke noemer. Alle drie de boeken vinden hun fundament in een andere discipline dan de organisatiewetenschappen. Bij een eerdere editie constateerden we dat de échte vernieuwing in ons vak lijkt te moeten komen van proefschriften, uit heel grondig onderzoek dus. Dit jaar komen de heilzame verrassingen van over de muren van de buren: de wortels liggen in de antropologie, de kunst en de natuurwetenschappen.

De Corporate tribe
Uitgever Vakmedianet verrast ons vaker met publicaties met een prachtige vormgeving. Eén ervan bracht het dit jaar tot de nominatie: De Corporate tribe, van Danielle Braun en Jitske Kramer.

De Corporate tribe is een fraai vormgegeven, uitnodigend boek dat de lezer meeneemt naar het denkkader van de antropologie. Het biedt met deze manier van kijken een welkom tegengeluid naast alle lofzangen op kwantificeren. De volle breedte van cultuur en cultuuruitingen in organisaties komt aan bod in mooie en toegankelijke taal. Ook zonder het kennelijk onvermijdelijke model aan het eind is het een waardevol boek, waarmee wij in ons vak zo aan de slag kunnen.

Is er ruimte in de gevestigde orde?
Voor de derde keer in vier jaar brengt uitgeverij IJzer een boek uit dat het schopt tot de nominaties. Dit keer een boek ‘dat nergens op lijkt’. En dat is een compliment. Is er ruimte in de gevestigde orde?  van Marjorieke Glaudemans kent een volstrekt unieke vorm. Deze onderstreept de titel, en dan in het bijzonder het vraagteken in die titel.

Dit boek stelt een fascinerende vraag, die op verrassende manieren verkend wordt. Tot beantwoorden komt het niet. Wel gunt de auteur ons voortdurend een glimp van een eventueel begin. Het twijfelende perspectief van waaruit het geschreven is, is waardevol voor ons vak. De unieke vorm draagt bij aan de boodschap. De kunstenaar als adviseur… of de adviseur als kunstenaar?

The network always wins
De derde nominatie is een publicatie van de Belgische uitgeverij Lannoo compus. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de boeken van onze zuiderburen meestal niet zo hoog scoren als het gaat om een criterium als ‘geeft te denken’. Maar the network always wins vormt daarop een uitzondering.

Een keur aan historische figuren uit de (natuur)wetenschappen figureert in deze ‘organisatieroman’, die een glashelder beeld schetst van de nieuwe, huidige tijd. De implicaties van de technologie in tal van sectoren worden realistisch neergezet. Niet als doemscenario of problematisch complex maar juist hoopvol. En als dat dan ook nog eens zo overtuigend gebeurt als Hinssen doet, dan kun je niet anders dan gelaafd met alle inzichten aan het werk te gaan.

De prijs
De nominaties voor het Boek van het Jaar 2015 zijn volstrekt verschillende boeken. Daarmee maakte de jury het zich niet gemakkelijk om te komen tot een winnaar. Maar zover zijn we natuurlijk wel gekomen.

Boek van het Jaar 2015 is geworden het boek dat volgens de jury organisatiepoëzie schrijft, dat vragen stelt én bemoedigt.

Boek van het Jaar 2015 is  Is er ruimte in de gevestigde orde van Marjorieke Glaudemans.

Jury
De jury fungeerde in de editie 2015 in dezelfde samenstelling als vorig jaar:

 • Harry ter Braak, Wagenaarhoes
 • Martin Groenhuis, namens De Baak
 • Erna Scholtes, Twynstra Gudde, voorzitter
 • Marijke Spanjersberg, namens SIOO
 • Mark van Twist, Erasmus universiteit
 • Paul Vergeer, Condroz