In gesprek met Marit Timmers over haar passie voor organisatie gezondheid

Marit Timmers werkt als organisatieadviseur en woont samen met haar partner en 3-jarige dochter in Leiden. Vroeger had ze de droom om maag-darm-leverarts te worden. Hoe rolde ze dan het vak van organisatieadviseur in? Wij gingen met haar in gesprek over haar achtergrond en passie voor organisatie gezondheid.

Marit, vroeger had je de droom om maag-darm-leverarts te worden, uiteindelijk ben je afgestudeerd in gezondheidspsychologie, kan je daar wat meer over vertellen?
“Ik was gefascineerd door de darmen; de complexheid en hoe alles wat je eet zoveel invloed heeft in wat je opneemt voor je gezondheid. Uiteindelijk werd ik uitgeloot voor geneeskunde en ben ik psychologie gaan studeren. In beide zit een sterk onderzoekscomponent, complexe materie kunnen doorgronden, verbanden leggen en dan kijken hoe daar verbeteringen in te realiseren.”

Hoe ben je dan uiteindelijk in de rol van organisatieadviseur terecht gekomen?
“Mijn studie specialiseerde zich in de richting van preventie van de gezondheid; hoe houd je de bevolking gezond? En daarnaast een stuk klinische psychologie, dat gericht is op de link tussen medische psychologie en psychiatrie. In mijn werk als psycholoog merkte ik, wanneer ik individuele medewerkers sprak, dat de organisatie tot veel meer in staat zou moeten zijn. Toen dacht ik: “Hoe gaaf zou het zijn als je mensen meer in hun kracht kunt zetten binnen een organisatie”. Zo heb ik de stap gemaakt naar organisatieadviseur.

Je werkt nu als organisatieadviseur bij de Galan Groep. Waar houd jij je mee bezig?
“Als organisatieadviseur bij de Galan Groep ligt mijn specialisatie op het gebied van organisatiegezondheid; het welbevinden van organisaties. Wat mij betreft begint dat bij de strategie van een organisatie, ik begeleid de strategietrajecten en geef strategisch advies op basis van onderzoeken bijvoorbeeld rondom besturingsvraagstukken.”

Je bent lid van de Ooa, wat heeft jou doen besluiten om lid te worden?
“Binnen de Galan Groep hebben wij de afdeling kwaliteit. In de werkgroep binnen deze afdeling kwam onder anderen het framework van de Ooa aan bod. Daar ben ik mij toen in gaan verdiepen. Ik vind het heel mooi dat er een organisatie is, die zich voor de organisatieadviseur bezighoudt met vakmanschap en kwaliteit. Waarbij je je kunt certifiëren en aan je klanten kunt laten zien dat ze een bepaalde kwaliteit mogen verwachten van het werk dat ik lever.”

Een echte meerwaarde dus, wat haal je er nog meer uit?
“Door alleen al de nieuwsbrief te lezen word ik geïnspireerd om op een andere manier naar mijn werk en vakmanschap te kijken. Daar zie je onderwerpen die ook weer vaker langskomen in lezingen of boeken. Dan zie ik; daar is nu meer vraag naar. Als ik dan vraagstukken krijg in organisaties waar deze onderwerpen raken, heb ik direct literatuurtips en kan ik me daar ook weer in verdiepen.”

Goed dat je daarover begint, heb je mooie literatuurtips voor ons?
“Er zijn twee boeken die mij handvatten geven om mijn werk beter te kunnen doen.  Als eerste tip het boek: The Core dat is een boek geschreven door een dokter; Aki Hintsa. Hij verenigt dat je een echt doel hebt en dat je daar omheen zorgt dat je in optimale gezondheid bent. Zodat je de beste performance en resultaten kan behalen. Ik vind dit een mooi concept, waarbij je ervoor zorgt dat iedereen in je organisatie in staat wordt gesteld om het beste uit zichzelf te halen. Als tweede tip het boek: Strategy Journey. Dit boek laat zien hoe je tot een goede strategie komt en hoe je daar de juiste stappen inzet. Zodat het een soort loep wordt en blijft leven binnen de organisatie!”


 

 

 

Word vandaag nog lid!

Lidmaatschap

Intervisie

Intervisie

Opleidingen

Opleidingen