Mijn Ooa - Inloggen
  1. Wachtwoord vergeten?

Humor in het vak

Om het adviesvak is altijd veel te doen, dus valt er ook veel over te vertellen.

Er zijn veel grappen, anekdotes, cartoons, spreuken en gezegden over adviseurs die keer op keer én grappig én soms helaas waar blijken te zijn. De orde wil al deze ludieke inzichten in het adviesvak verzamelen.

Heeft u een humorvolle bijdrage over het adviesvak? Stuur deze dan online in! Uw bijdrage mag ook per e-mail.

Ingezonden stukken kunnen op de website publiekelijk gemaakt worden.

Humor in het vak:
Lulkoekbingo (column van de vicevoorzitter in nieuwsbrief februari 2014)

December 2013 vond het Groot Dictee der Nederlandse Taal plaats. De tekst, opgesteld door Kees van Kooten, werd bestempeld als een ‘sadistisch taalexperiment’. Ik wist niet dat onze taal zo rijk was. Prachtige woorden als ‘anastrofe’, ‘postale verbiage’, ‘zeugmata’, ‘polysyndeton’, ‘anakoloet’ en ‘Babels imbroglio’ kon ik aan mijn woordenschat toevoegen. Uitdrukkingen als ‘thesaurus’, ‘bêtises’, ‘megafonetisch neologisme’ en ‘przewalskipaardenmiddel’ behoorden reeds tot mijn Nederlandse repertoire.

Taal is een belangrijk wapen voor adviseurs. Maar taal is eveneens een grote valkuil. Overdreven adviseursjargon lag in de jaren ‘90 van de vorige eeuw ten grondslag aan de befaamde lulkoekbingo.

Overmatig gebruik van termen als ‘bottom line’, ‘benchmark’, ‘klantgericht’, ‘synergie’, ‘toegevoegde waarde’ en ‘best practice’ maakte presenterende adviseurs tot de risee van het lulkoekbingo spelende gehoor. Briljante analyses en conclusies gingen genadeloos ‘down the drain’ als de adviseur teveel jargon gebruikte en tijdens zijn of haar presentatie verrast werd door een ‘LULKOEK!’ roepende luisteraar. Ook de regelmatige introductie door adviseurs van nieuwe toverwoorden als ‘duurzaamheid’, ‘innovatie’, ‘social media’ en ‘big data’ vonden snel hun weg naar nieuwe versies van de lulkoekbingo. Het steeds beter getrainde publiek en de wijde verspreiding van de lulkoekbingofomulieren maakten publieke optredens van adviseurs tot een hachelijke onderneming.

Ik raad adviseurs dan ook van harte aan om elk jaar wat leuke woorden uit het Groot Dictee der Nederlandse Taal aan hun woordenschat toe te voegen. Het voorkomt dat je beschuldigd wordt van een overmatig gebruik van Engelse termen en bewijst dat je in staat bent je luisteraars in correct Nederlands toe te spreken. En het geeft een grotere kans de strijd met de geoefende lulkoekbingospelers te winnen.

(NB: de originele lulkoekbingo is bij het secretariaat van de Ooa op te vragen).

Ton de Korte


De manager in de luchtballon

Een man vliegt in een heteluchtballon boven het land en beseft dat hij verdwaald is. Hij ziet beneden een man lopen en daalt tot hij binnen gehoorafstand is...
"Neem me niet kwalijk," roept hij, "Kunt u mij misschien helpen? Ik heb mijn vriend beloofd hem een half uur geleden ergens te ontmoeten, maar ik weet niet waar ik ben!"
De man beneden antwoordt: "Ja. U bent in een heteluchtballon en zweeft ongeveer 10 meter boven de grond. U bevindt zich tussen de 52 en 53 graden noorderbreedte en tussen de 3 en 4 graden oosterlengte."
"U bent zeker een adviseur" zegt de man in de heteluchtballon.
"Inderdaad" zegt de ander, "maar hoe weet u dat?" "Nou", zegt de man in de ballon: "alles wat u zegt is technisch gesproken juist, maar ik heb helemaal niets aan die informatie. En al met al ben ik nog steeds verdwaald".
De man op de grond kijkt peinzend omhoog en zegt: "U bent zeker manager?"
"Dat klopt", zegt de man in de ballon: "maar hoe weet u dat?"
"Eenvoudig. U heeft geen idee waar u bent. U weet al helemaal niet waar u naartoe gaat. U heeft iets beloofd terwijl u geen idee heeft hoe u die belofte moet waarmaken en u verwacht van mij dat ik uw probleem oplos. U verkeert nog steeds in dezelfde positie als voor wij elkaar ontmoetten, maar op een of andere manier is het nu ineens mijn schuld."


Vrouw of Minnares?

Een advocaat, een dokter en een consultant praten over de verschillende voordelen van het hebben van een vrouw of een minnares.

De advocaat zegt: ‘Natuurlijk is een minnares beter. Als je een vrouw hebt en je wilt scheiden, dan zijn er een heleboel wettelijke regelingen waar je aan moet voldoen, en het wordt waarschijnlijk erg duur.’

De dokter zegt: ‘Het is beter een vrouw te hebben vanwege het gevoel van zekerheid. Wanneer je je prettig voelt, heb je minder stress, een lagere bloeddruk. En dat is goed voor je gezondheid.’

De consultant zegt: ‘Jullie hebben het mis. Het beste is ze allebei te hebben. Wanneer je vrouw denkt dat je bij je minnares bent, en je minnares denkt dat je bij je vrouw bent, kan je eindelijk eens naar kantoor om rustig te werken.’ (OB)


Trolley-bus
Wat is het verschil tussen een organisatie-adviseur en een trolley-bus?
Een trollybus stopt als hij de draad kwijt is...


 


Cartoon van Mark de Koning, organisatieadviseur en cartoonistVogeltje
De prachtige warme nazomer was een on-Hollands geschenk van boven. Iedereen genoot. Ook het mooi gevederde nog jonge vogeltje bleef langer dan goed is voor vogeltjes die in het Zuiden moeten overwinteren. Toen hij eindelijk vertrok voor de grote trek, was het eigenlijk al te laat. De eerste sneeuwvlagen plaagden z’n vleugeltjes en al gauw werd het beestje zwaar van de ijs-afzetting. Met uiterste krachtinspanningen zette hij door, maar amper voorbij de Belgisch -Franse grens raakte ons vogeltje onderkoeld en was de strijd ten einde: volledig uitgeput en half bevroren stortte het tengere diertje neer in een weiland. Hier was een boertje zojuist doende z’n koeien op stal te krijgen, en ons vogeltje belandde midden in een verse, dampende koeievlaai. De warmte daarvan deed hem goed: al spoedig ontdooide het beestje en hij wentelde zich behaaglijk in ‘t rond. Uiteindelijk stak ie z’n kopje eruit om z’n herrijzenis met een fraaie fluitsolo te vieren. Dit was niet aan dovemansoren. Een nabije kat had slechts één flinke sprong nodig om z'n jachtschotel te bemachtigen en in minder dan een minuut was ons vogeltje geheel verorberd.
De moraal van dit verhaal is drieledig en kan ook voor niet-ondernemers van grote waarde zijn:

Eén:    Niet iedereen die je in de shit helpt, is je vijand.                                  

Twee:  Niet iedereen die je uit de shit haalt, is je vriend.                               

Drie:    Als je diep in de shit zit, maar je voelt je desondanks redelijk 
            comfortabel: hou dan liever je kaken op elkaar!


                       Lessen van een guru

'Mr. Guru', vroeg de jonge adviseur, 'can you tell me how you did become such a wise man?' 

De wijze man hulde zich enige tijd in gepast zwijgen en antwoordde toen: 'By good judgement.'

De ambitieuze vraagsteller zocht uiteraard meer praktisch toepasbare raad, en permitteerde zich om door te vragen. 'How Mr. Guru, did your learn to pass good judgement?'

'By experience', wist de goeroe te verklaren, na zijn obligate denkpauze. 

Nu werd de onervarene toch licht wanhopig. Hij realiseerde zich dat hij niet kon blijven doorvragen, maar deed nog een ultieme poging om de weg naar wijsheid te vinden, of op z'n minst de toegangspoort tot die weg.
'But how, Mr. Guru, did you become experienced?'

En wederom bleek de goeroe aan slechts enkele woorden genoeg te hebben. Hij boog iets in de richting van de junior, keek deze lang en indringend aan, en sprak zacht maar gedecideerd: 'By bad judgement.'


Meeuwen

Sommige adviseurs zijn als meeuwen: luid krijsend komen ze laag aanvliegen, schijten de hele boel eronder om vervolgens, nog steeds luid krijsend, weer snel weg te vliegen.


 
Mc the Knife

Intake-gesprek bij een groot concern, door een partner van een wereldbureau, dat alles uit de kast trekt om effectieve veranderingen door te voeren: "Vertelt u mij eens, is uw organisatie bij de vorige reorganisatie gecentraliseerd of gedecentraliseerd?'Wetenschappelijke Raad

De ontwikkelingen binnen het vakgebied zijn van dien aard dat het bestuur dit niet alleen kan overzien. Daarom heeft het bestuur besloten een klankbord in te richten dat de naam Wetenschappelijke Raad heeft meegekregen. 

Lees meer >>

Publicaties door leden

Hieronder treft u de ingezonden publicaties van de Ooa leden. Ook u als lid kunt uw publicatie op deze pagina plaatsen.

Lees meer >>

 

Boek van het Jaar

De Ooa organiseert jaarlijks de ‘Boek van het Jaar’ prijs, voor het beste professionele boek in het Nederlandse taalgebied op het gebied van organisatieadvies.

Lees meer >>