AGENDA

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Videocollege door Prof. dr. Mark van Twist, Tellen = vertellen

4 oktober @ 15:00 - 16:30

Gratis

Reeks videocolleges
Najaar 2022 starten we met een reeks van videocolleges met zeer interessante sprekers! Deze reeks is bedoeld om bij te dragen aan de professionele ontwikkeling van een ieder die werkzaam is in de praktijk van onderzoek en advisering. Elke spreker zal vanuit zijn of haar vakgebied en onderzoeksbelangstelling een videocollege verzorgen van een uur vanuit de studio van Leeuwendaal, met aansluitend nog wat ruimte voor vragen en discussie. Alle leden van Ooa krijgen (kosteloos) de mogelijkheid om deze videocolleges online (live) te volgen. Dit videocollege is kosteloos voor onze leden. Ben je geen lid maar heb je wel interesse op het videocollege te volgen? Neem contact op met het verenigingsmanagement via info@ooa.nl

4 oktober 2022: aftrap
Videocollege door Prof. dr. Mark van Twist, Tellen = vertellen
Mark van Twist is decaan en bestuurder van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur. Hij is daarnaast hoogleraar Bestuurskunde, in het bijzonder bestuurs- en beleidsadvisering in publiek-private context, aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en wetenschappelijk directeur van de post-master opleiding Internal Auditing & Advisory (IAA) aan de Erasmus School of Accounting & Assurance. Hij is op dit moment tevens voorzitter van de Orde voor organisatieadviseurs (Ooa).

Tellen=vertellen
Iedere adviseur werkt er wel mee of krijgt ermee te maken: tellingen, metingen, schattingen en berekeningen. Overheden en bedrijven verwachten en verlangen een overtuigende onderbouwing voor advisering, zeker als het spannend wordt. Niet zelden spelen kwantitatieve gegevens daarbij een prominente rol.

Of het nu gaat om de fusie van twee instellingen, het doorvoeren van bezuinigingen, de aanpak van georganiseerde criminaliteit of bijdragen aan duurzaamheid, cijfers doen ertoe; cijfers die verzameld moeten worden, geduid, geordend en gepresenteerd. Dat is doorgaans ingewikkelder dan relatieve buitenstaanders denken of menen te moeten suggereren. Cijfers staan niet los van de context waarin ze worden gebruikt. Als die context omgeven is met wetenschappelijke onzekerheid en politiek gevoeligheid, kan dat allerlei consequenties hebben – niet alleen voor degene die met de adviezen verder moet, maar ook voor degene die de onderliggende cijfers presenteert. Zie het stikstofdebat, het gedoe over de coronapandemie of de desinformatie die wordt verspreid over de oorlog in Oekraïne.

In het videocollege dat Mark van Twist zal verzorgen als aftrap van de reeks vertelt hij over zijn onderzoek naar dit thema: de praktijk van tellen – die eigenlijk heel dicht ligt tegen de praktijk van vertellen (maar dan met andere middelen). Zijn bevindingen en conclusies zijn interessant voor een ieder die in de praktijk met verzamelingen en visualisaties van getallen werkt of daarmee te maken krijgt. Hij zal onder meer ingaan op de gelaagde praktijk van tellen en meten en over het vakmanschap dat hierachter schuilgaat.

Volgende videocolleges onder voorbehoud van wijzigingen:
2 november 2022 door Prof. dr. Danielle Zandee
7 december 2022 door Prof. dr. Marcel Veenswijk
22 maart 2023
3 mei 2023

 

Gegevens

Datum:
4 oktober
Tijd:
15:00 - 16:30
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:

Wie zijn aanwezig

21 personen hebben zich aangemeld voor Videocollege door Prof. dr. Mark van Twist, Tellen = vertellen:

Tetske Rouweler
Joris Meegdes
Theo Hermsen
Asha Chitan-de Bruin
Martijn
Robert Scherstra
Marieke
Laura
Dick van Ginkel
Andre Hoeijmakers
Prya
Lars Canté
Freek Ossel
Jeroen Mulder
Raoul Schildmeijer
Erica Geertsema
Paul Janssen
M. Megens
Gerco Buijk-Dijkstra
Rento Zoutman
Eunice Vink

Aanmelden Videocollege 4 oktober

4 oktober 2022: aftrap
Videocollege door Prof. dr. Mark van Twist, Tellen = vertellen

21 Gaat
RSVP Hier