AGENDA

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Ernst Hijmanslezing

16 januari 2023

Dit jaar wordt de Ernst Hijmanslezing verzorgt door Aukje Nauta. Het thema is: Nooit meer doen alsof. Een nieuwe kijk op werk en organisaties.

Over Aukje Nauta:
Aukje Nauta is zelfstandig psycholoog, spreker en schrijver. Haar jongste boek is Nooit meer doen alsof. Denk je schaamte om en maak het je kracht. Aan de Universiteit Leiden is ze bijzonder hoogleraar Enhancing individuals in a dynamic work context, een leerstoel mogelijk gemaakt door opleidingsinstituut Sioo. Tot 2022 was ze partner van Factor Vijf Organisatieontwikkeling. Werkte bij TNO en Randstad en was vier jaar lang kroonlid van de SER.

Nooit meer doen alsof. Een nieuwe kijk op werk en organisaties.
In tien van de tien organisaties klagen mensen dat ‘er geen aanspreekcultuur’ is. Soms zelfs vinden mensen dat er op hun werk ‘een angstcultuur heerst’. Wat zit daar eigenlijk achter?
In haar lezing toont Aukje Nauta aan wat een belangrijke bron is van gebrek aan aanspreken en je uitspreken in organisaties: schaamte. Vaak zijn we geneigd om uit schaamte onze werkelijke motieven en meningen te verbloemen. Waardoor we op het werk te vaak doen alsof.
Of het nu managementteams, werkvloeren of raden van toezicht betreft: te veel mensen kunnen niet zichzelf zijn, met als gevolg minder werkplezier en -energie. Dat is in zichzelf al niet leuk; uit onderzoek blijkt dat het ook nog eens slecht uitpakt voor productiviteit en prestaties.
En toch. Toch hoeft schaamte niet per se negatief te zijn; schaamte heeft óók een belangrijke sociale en morele functie. Zonder schaamte vervallen we gemakkelijk in pestgedrag, egocentrisme en hoogmoed.
Met een mix van wetenschappelijk onderzoek, pijnlijk herkenbare, alledaagse voorbeelden, persoonlijke onthullingen en korte opdrachten laat Aukje zien welke rol schaamte zoal speelt in organisaties en vooral: wat je kunt doen – ook in een rol als organisatieadviseur – om van schaamte een krachtbron te maken, waardoor mensen ‘huppelend’ naar hun werk gaan.

Locatie:
Landgoed de Horst, De Horst 1 in Driebergen

Programma: 
14:30 uur ontvangst en inloop
15:00 uur interactieve lezing van Aukje Nauta
15:45 uur Q&A
16:00 uur dialoog en interactieve sessie
16:45 uur plenaire afsluiting
17:00 uur borrel

Wil je alvast meer lezen of luisteren over Aukje? Onderstaand vind je verschillende publicaties en podcast:

Gegevens

Datum:
16 januari 2023
Evenement Categorieën:
,