AGENDA

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Nascholingsdag – NIP

8 december @ 09:30 - 17:00

De (toegevoegde) waarde van psychologie voor de boardroom

De sectie A&O van het NIP organiseert de A&O plaza, met verschillende inhoudelijke nascholingsdagen op postmasterniveau. Deze dag gaat over de waarde die de psychologie heeft voor de boardrooms in Nederland. De ambitie voor deze dag is om hier actueel zicht op te krijgen en de mogelijkheden voor inzet van organisatie-psychologische expertise te exploreren. De dag wordt ingevuld door prof. dr. Jac van der Klink, dr.Tessa Coffeng, René Ravenhorst en Jolien Kohlman-Bins. Cora Reijerse stelde het dag programma samen en faciliteert de dag.
In 2020 is er een A&O summerschool georganiseerd over ‘psychologie in de boardroom’. Deze dag op 8 december a.s. is een aanvulling op de eerder gegeven dag, maar kan ook los van gevolgd worden.

Klik hier om je aan te melden: https://psynip.nl/aanmeldformulier-ao-plaza-toegevoegde-waarde-van-psychologie-voor-de-boardroom/

We bespreken allereerst de ontwikkelingen in theorie en praktijk van Corporate Governance aan de hand van een aantal modellen waaronder het klassieke agency-model en het meer moderne Stewardship model. Daarnaast bekijken we de parallellen met (de ontwikkeling van) concepten van rechtvaardigheid, o.a. Distributive justice en Contributive justice. We zien dat de ontwikkelingen in het veld verschuiven naar het belang van (rechtvaardig) gedrag van mensen en deelneming (inclusie) van alle partijen in de organisatie en dat daarmee het belang van de inbreng van een gedragsdeskundige (psycholoog) toeneemt. De ontwikkelingen worden in hun historische context geplaatst en in hun onderlinge samenhang bekeken.

In de middag gaan we ons verdiepen in de bijdrage , die gezien de veranderende context van toezicht, door de psychologie en de psycholoog geleverd kan worden. Aan de hand van de inzichten uit de The Future of the Corporation van The British Academy (Colin Mayer) en een live gepresenteerde case uit de toezicht praktijk kijken we naar de consequenties voor onze psychologie praktijk. Hier besteden we ook aandacht aan overeenkomsten en verschillen tussen Corporate Governance en Toezicht in de not for profit sectoren.
En ten slotte bespreken we tips om deze inzichten daadwerkelijk te vertalen naar handelingsperspectieven.

Het onderwijs is interactief en bestaat afwisselend uit theorie en het gezamenlijk zoeken naar de relatie daarvan met (de eigen) praktijkervaring.

Wanneer je je inschrijft krijg je een vooropdracht met vragen toegestuurd om op internet te zoeken naar o.a. aspecten van Corporate Governance, theorieën van ‘Justice’ en het Capability model, zodat de gesprekken op de Plaza dag meteen diepgang kunnen krijgen. Na 8 december kan je nog de eindopdracht maken die voortborduurt op de vooropdracht en hetgeen je op de cursus dag geleerd hebt inclusief de literatuur. In de eindopdracht wordt er van de deelnemer verwacht dat hij/zij een vertaalslag maakt van de opgedane kennis naar de praktijk. De deelnemer is vrij om zelf te besluiten of hij/zij de eindopdracht maakt en inlevert. Voor het inleveren van de eindopdracht vragen we 3 extra PE punten aan. Voorwaarde is dat de eindopdracht met een voldoende afgerond dient te worden.

Over de sprekers

Prof. Jac van der Klink studeerde geneeskunde en psychologie. Hij studeerde af in de klinische psychologie en in de sociale en organisatiepsychologie en hij behaalde specialisaties in de huisartsgeneeskunde en de bedrijfsgezondheidszorg. Hij werkte als arts in Ghana en als huisarts en bedrijfsarts in Nederland. Daarna(ast) werkte hij bij diverse andere instellingen. In 2003 voltooide hij zijn proefschrift over psychische klachten op het werk. Van 2006 tot 2014 was hij hoogleraar arbeid en gezondheid aan het Universitair Medisch Centrum in Groningen. Van 2014 tot 2019 was hij hoogleraar duurzame inzetbaarheid en psychische gezondheid op het werk aan de Universiteit van Tilburg. Aan deze universiteit is hij nog als emeritus verbonden. Vanaf 2020 is hij buitengewoon hoogleraar aan de North West University of South Africa, Optentia.

René Ravenhorst is Arbeid- en Organisatiepsycholoog en gepokt en gemazeld in de sociale profitsector als organisatieontwikkelaar, (strategisch) adviseur, coach en trainer. Sinds 2015 is hij werkzaam als toezichthouder in de ouderenzorg. Hij blijft zich ontwikkelen, onder meer via een Master of Public / Not for Profit Management.

De betekenis die René aan dit boek geeft, is dat het een kans is om leiderschap in de boardroom vanuit unieke identiteit en een scherp innerlijk kompas concreet te vertalen naar succesvol toezicht. Vanuit de veronderstelling dat toezicht, ondanks de generieke principes daarin, steeds weer maatwerk is. Iedere organisatie vraagt om mensen die dát met het oog op publiek belang handen en voeten kunnen geven.

Cora Reijerse is opgeleid in de klinische psychologie met meer dan 40 jaar ervaring als adviseur, trainer, coach, facilitator in organisaties. Mensen en organisaties helpen in beweging te komen en zich richting een gezamenlijk gewenste toekomst te begeven, is voor haar het mooiste werk dat er is.
Cora werkt graag samen met anderen: in samenwerking ontstaan voor haar de beste ideeën en blijft de focus scherp. Deze ligt de laatste jaren op het begeleiden van leer- en ontwikkelprocessen in de rol van interim-projectleider of verandering begeleider van managementteams en bestuurders. Ze geeft regelmatig lezingen en workshops over succesvol veranderen en samenwerken en schrijft hierover in handboeken. Daarnaast is Cora een enthousiast bestuurder in bijvoorbeeld VvE’s en in de beroepsvereniging het Nederlands Instituut van Psychologen.

Locatie

City Lounge Apeldoorn

Accreditatie

Accreditatie wordt aangevraagd voor Arbeid- en Organisatiepsycholoog NIP & Psycholoog Arbeid en Gezondheid NIP voor:

  • 6 PE-punten voor het bijwonen van de bijeenkomst
  • 3 PE-punten voor het (optioneel) met een voldoende afronden van de eindopdracht

Kosten voor deze dag

Ooa-leden mogen voor 150 euro deelnemen.

Geïnteresseerd om deel te nemen? Maak je interesse kenbaar door je hieronder aan te melden onder vermelding van je lidmaatschapsnummer!

Vul bij inschrijving je Ooa lidmaatschapsnummer in achter NIP-nummer. Daarmee krijg je de 50% korting en betaal je slechts 150 euro i.p.v. 300 euro.

https://psynip.nl/aanmeldformulier-ao-plaza-toegevoegde-waarde-van-psychologie-voor-de-boardroom/

Gegevens

Datum:
8 december
Tijd:
09:30 - 17:00
Evenement Categorieën:
,