Mijn Ooa - Inloggen
  1. Wachtwoord vergeten?

Columns van voorzitter Jan Willem Kradolfer

Inhoud

Maart 2014 - Overdenking op een berg: “De vijf gamechangers voor consulting”

Een oude vliegtuighangar in Kiev en een robuust fort in Werkendam…

In de afgelopen paar dagen ben ik op twee typische plaatsen met heel veel collega’s uit het vak over het vak in verbinding geweest. En met twee totaal verschillende culturele contexten, dat ook. Dinsdag 5 juni heb ik op ons Boek & Festival vooral geluisterd. Het prachtige fort Altena was de locatie waar veel adviseur/schrijvers met onze Ooa leden (grote opkomst!) in een drietal opvolgende rondes hun verhaal deden. De passie van de auteurs frappeerde me drie opeenvolgende keren, als ze spraken over hun kijk op het vak. In veel verschillende verschijningsvormen, verteld en gebracht in de robuuste context van het fort, kwamen hun ideeën op me af.

Bij elk van hen werd ik geraakt door ervaringen en beelden uit mijn eigen werkelijkheid, die ze bij mij naar boven brachten. Dat zal bij velen het geval zijn geweest, zo schat ik in. Luisteren als kwaliteit ontstaat vanzelf als de verteller ook écht wat vertelt. Een voorbeeld dat me raakte was het verhaal bij Hans Vermaak over een ‘gewoon’ plein in Amsterdam West. Mijn eigen herinnering ging terug naar het Makassarplein, de Indische buurt, in Oost, waar een stadsdeelbestuurder ter plekke liet zien voor het DB dat ik begeleidde wat haar nu écht bewoog. Hartje zomer, verzengende hitte, en dan plots een oudere allochtone vader die moeizaam zijn zwaar meervoudig gehandicapte zoon van ongeveer een jaar of vijftien uit zijn rolstoel tilde en hem in de waterfonteintjes legde die uit het straatplaveisel hun verkoelend water omhoog spoten. Kraaiend van plezier… We stonden als versteend, onthutst, en niet alleen ik moest huilen om wat we zagen. Een initiatief vanuit de buurt, voor een leefbaarder stad, samenwerkend met een ambtelijk team die het heel anders had aangevlogen… Mijn beeld, ontstaan bij zijn boekpresentatie ‘Iedereen verandert, nu wij nog’. Dat laatste is overigens ook een aansporing voor ons allen in de Ooa, zeg ik terzijde. De geheel veranderde opzet van Boek& Festival bleek alvast een groot succes. En op naar de Ooa BBQ op 22 juni, ook ‘nieuw’ en anders…

In de Ukraine had ik in de week ervoor een mooie tweedaagse ‘From Chaos to Perfection’, met een internationaal gezelschap in de nogal chaotische setting van een hanger op een oud militair vliegveld, nu in gebruik voor sportvliegtuigjes. Nogal onalledaags chaos, net als de perfecte stunts die je mee kon maken als je aan boord van zo’n plane stapte. Zelf mocht ik een workshop doen: ‘An Interactive Journey into the Secrets of Optimal Organization Strategy Formation Processes’, waarmee ik was aangekondigd. Veel geleerd in de voorbereiding hiervan, zal ik maar zeggen 😊, en gelukkig veel positieve feedback. Heel verassend hoe mensen vanuit verschillende culturen kijken naar eenzelfde presentatie. Daar leert men van!

En natuurlijk: jouw voorzitter moest daarna ook nog ‘gewoon’ aan het werk. Als Eurohub chair en director van de ICMCI moest er aansluitend vergaderd worden. Heel veel bestuursdingen, die ons als wereldorganisatie bezighouden, jawel. En iemand moet het doen, nietwaar….

(Noot: zie verder in de nieuwsbrief het enthousiaste verhaal van Cecile de Roos over haar Weens bezoek, ook deze week, ter ondersteuning van één jaar ISO 20700; zomaar een uitkomst van al dat saaie vergaderen vooraf, grinnik)

Jan Willem Kradolfer.

Paas en haas…

Nu de te koude paasdagen er weer op zitten kijk ik met een blik vooruit naar onze ALV én de Lentedag. Lente: dat mag het wat mij betreft onderhand écht wel worden. Ook zin in allerlei ‘ontluikende gedachten’, ‘speelse ideeën’ en ‘spannende opvattingen’? De Lentedag gaat daar zeker in voorzien: aanmelden dus! Op de ALV van de 18e  zullen we – naast bespreken van de nodige verenigingszaken – afscheid nemen van twee van mijn ‘maatjes’ waarmee ik in de afgelopen bijna 7 jaar in het bestuur heb gezeten: Ton de Korte en Frank Hüsken. Twee voor mij fantastische mannen. We hebben heel wat meegemaakt, en elkaar echt leren kennen. De Ooa is door hen een betere club geworden…dank.

Die betere club verdient ook een actief en betrokken ledenbestand. En de actualiteit van dit moment is dat we daar goed nieuws bij hebben. De samenwerking met de ROA en de ICMCI heeft in ieder geval opgeleverd dat we er in NL een drietal CMC-Firms bij hebben, en er snel meer volgen. Lees daarvoor het bericht op Consultancy.nl van 4 april 2018. Sommige mensen zullen denken, leuk voor ze. Maar dat is te kort door de bocht. Met de ROA hebben we afgesproken dat alle ROA leden binnen 3 jaar de status van Acredited Consulting Practice (ACP) zullen verwerven, wat ze ook gereed maakt om CMC-Firm te worden. Directies van de ROA-consultancies voldoen dan aan de eis die geldt om CMC-ers voor te dragen. Binnen de kantoren zal er aandacht zijn voor training, professionalisering en uiteindelijk certificering van de meer senior adviseurs, als CMC-er. En, waarde mede-leden, dat zijn dan voor ons als Ooa nieuwe leden, die nieuwe energie kunnen steken in onze orde, onze professie en in onze netwerken. Zou niet gek zijn als we in de komende jaren op weg gaan naar de 2.000 leden. Ik feliciteer dan ook graag de CMC-Firms van het eerste uur: AEF, Jbr en WagenaarHoes. Die laatste? ‘Mijn naam is haas’, zeg ik met een grinnik, als MP van dat kantoor. Maarre: goed voorbeeld doet goed volgen, nietwaar? Noblesse oblige…

 

Jan Willem Kradolfer.


Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik ben fan van ISO. Tien jaar geleden had je me kunnen oprapen, want zou ik omgevallen zijn van het lachen als zoiets uit mijn mond zou komen. Consultants hé, altijd in voor een grap. Ons ‘book of standards’ in mijn kantoor had als cover een cartoon met een mannetje die uitriep ‘I hate standards!’. Dat vind ik overigens nog steeds niet zo’n gekke attitude, want je moet wel weten waar je wél en niet voor wil gaan. Regels om de regels, ik moet er niet aan denken. Nu is dat ook bij de Ooa soms wel een issue. Certificering, PE-punten, dossiers: het kan niet zonder regels. In het bestuur weten we dat maar al te goed, als we onszelf soms weer verbazen over hoe we soms zaken willen regelen. Begrijp me niet verkeerd: alles voor de goede zaak natuurlijk, maar ook wij schieten soms door.

En waarom nu ‘fan van ISO’? Meer specifiek, van ISO 20700. Dat komt simpelweg omdat iets groots is bereikt. Na heel wat jaren noeste arbeid van een klein clubje internationale consultants onder leiding van Robert Bodenstein, mijn Oostenrijkse collega ICMCI vice Chair, is voor het eerst een uitgewerkt proces in de zakelijke dienstverlening als zodanig van een ISO nummer voorzien. Er is geschiedenis geschreven. Ik ga er hier iets dieper op in dan ik normaal in deze column doe. Kort gezegd:

ISO 20700 Guidelines for management consultancy services: it's a standard developed for use as a guideline for people or organizations for the effective management of management consulting services. This standard was developed by ISO project committee ISO/PC 280. ISO 20700 was published for the first time in June 2017.

In ons land zijn we tamelijk anti-bureaucratisch ingesteld. Maar in offertevragen en met name in tenders is in toenemende mate de vraag of we als adviseur wel ons ‘voegen’ naar de maatstaven van certificatie. Voor kantoren, zeker de ROA kantoren, is ISO certificering al een tijd gemeengoed, in combinatie met ACP en CMC. Voor ZZP-ers daarentegen is nu voor het eerst een mogelijkheid om met de koop van een ‘copy’ van de ISO 20700 standaard jezelf te voegen naar de standaard. Het is dus een eigen testimonial, dat je je voegt naar hetgeen de standaard vastlegt, en wat je in je eigen offertes dan mag vermelden. Het gaat dan vooral om de eisen die je mag stellen aan het proces van offreren, contracteren en uitvoeren. En dat schept vertrouwen. A new standard to help consultants, consultancies and their clients achieve the best from their consultancy projects. Meer info? Kijk bijvoorbeeld op https://www.iso.org/news/ref2160.html om te zien waar het allemaal om gaat. Ons secretariaat wil graag weten of we in bulk een aantal ‘copies’ moeten verwerven, zodat onze leden ze tegen geringe(re) kosten kunnen verkrijgen. Interesse? Stuur gerust een mailtje naar secretariaat@ooa.nl


Bezoek aan het Evoluon: van FT naar AI…

In de beginjaren zeventig ben ik als klein jongetje behoorlijk vaak in het Evoluon in Eindhoven geweest. Op de fiets uit Vught, een stevig eindje trappen, met een groot verlangen naar al dat nieuwe en verleidelijke wat daar in die futuristische ‘vliegende schotel’ werd uitgestald. Je kon er ook naar hartenlust experimenteren, ervaren en doen. Thuis had ik ‘FischerTechnik’, toen heel populair speelgoed, waarmee je zelfs al programmeerbare installaties kon bouwen, een lift bijvoorbeeld. FT bestaat nog steeds, maar wordt – wonderlijk – nu vooral speciaal voor opleidingsdoeleinden op het gebied van Industriële Automatisering toegepast. En laat ik nu deze week weer in Eindhoven zijn beland bij de Dag van de Orde over Artificial Intelligence (AI): het Evoluon revisited!

En wat een prachtige dag is het geworden. Met twee geweldige inleiders, Peter Retera en Loren Roosendaal, die een grote groep Ooa leden in hoog tempo ‘up to speed’ brachten ten aanzien van de ontwikkelingen in AI, en hoe je dat kunt toepassen. Heel interessant werd het toen ze ook de verbinding legden met hoe we als organisatieadviseurs in ons vak eigenlijk er niet onderuit kunnen kennis te hebben van wat er in de komende jaren op ons af komt. We staan aan de vooravond van een revolutionaire verandering in hoe mensen in organisaties werken, en hoe AI daarin een vanzelfsprekende plek gaat krijgen. Wij zijn natuurlijk al lang in dit vak bezig met vraagstukken rondom het populaire thema disruptie, maar hier kreeg het écht gestalte in de voorbeelden die ze gaven. Als voorbeeld: iedereen van ons kent uiteraard het fenomeen van ‘de Cloud’. Als het al niet je office365 abonnement betreft op je wintel’ laptop, dan heb je vast wel al wel eens je nieuwste iPhone geïnstalleerd vanuit de opslag in iCloud van je oude. Maar ik vond het vanuit ons vak meer dan boeiend om te zien hoe je de drieslag in cirkels kunt maken van de binnenste Cloud via de Fog naar de Edge. Mijn leerervaring: voor ons als organisatieadviseurs gaat het om wat er (met Internet of Things (IoT)) in de wereld van organisaties om ons heen verandert (in de Edge dus) doordat álles, maar dan ook alles, straks is gelinked aan Cloudtoepassingen. Devices en apps met intelligente software laten ons toe in een nieuwe wereld. Niet overtuigd? Waarom zoiets als een duur, ingewikkeld en gespecialiseerd Medewerkers Tevredenheids Onderzoek één keer per jaar laten uitvoeren, terwijl je met AI via de smartphones van alle medewerkers ‘real time’ data kunt verwerven die ook nog eens leidt tot slimme analyses en concrete verbetermogelijkheden? Kijk, dan gaat het ergens over. Ik schreef in het afgelopen themanummer ‘Tech’ van M&C al een stuk over gewenste verbindingen van organisatie-adviseurs met IT-consultants, die ook bij de Orde meer dan welkom zijn. In het Evoluon ben ik daar nog meer van overtuigd. Léés dat Themanummer M&C… 


De lente in het hoofd: over gekke koeien die bokkesprongen maken

In Nederland kennen we een bijzonder lente fenomeen: de boeren laten de koeien weer in de wei en wij allen kijken gefascineerd toe op het NPO-journaal van acht uur hoe die gekke koeien dan met allerlei rare bokkesprongen helemaal los gaan met de herwonnen vrijheid. Vermakelijk, tikje raar (koe en bok?) en ook wel enigszins ontroerend. Tegelijkertijd is het fenomeen ook een signaal in het ritme van het leven. De lente meldt zich. Wij mensen komen uit de koude winter, verlaten onze beschutte woning en ontdoen ons van de warme, bedekkende kleding. We koesteren ons aan de eerste zonnestralen. De Korte-broeken en Rokjesdag! We stellen ons open, voelen de warmte, niet alleen in fysieke zin van de zon, maar ook van elkaar; we ontmoeten weer héél veel mensen, en het geeft ons hernieuwde energie…

Ook de Ooa faciliteert  ons hierbij graag. Onze Orde heeft de lente ook in de bol. Op 16 mei is het Boek- en Lentecongres in Amsterdam. Een prachtige gelegenheid om eens gek te doen en open te staan voor wat mentale bokkesprongen. Het Boek- en Lentecongres combineert theorie en praktijk, boekwijsheid en gezond verstand, onderlinge reflectie en eigen ervaring en natuurlijk ook denken en doen. Het is een unieke mogelijkheid voor alle deelnemers om op de hoogte te komen van de meeste recente en door de boekenjury geselecteerde literatuur over management- en organisatievraagstukken. Tegelijkertijd te proeven van de kennis en ervaring van workshopaanbieders, auteurs én eigen leden, die een waaier aan onderwerpen presenteren. Van Pecha Kucha en Deep Democracy tot een workshop waarin je leert om je niet meer te ergeren. Hoe leuk is dat wel niet…

Ik nodig iedereen van harte uit om ‘eens gek te doen’ en kom gewoon naar Amsterdam. Ok, voor deze éne keer: de vrouwen hebben al het privilege van hun mogelijkheid voor een herhaling van rokjesdag, maar de mannen daag ik uit om eens in de korte broek aan te treden. Voelt vast anders :-)

By the way: in de lunch break staat ook de ALV op het program. We willen de vereniging ‘up to speed’ houden, en daarom delen we als bestuur graag de inzichten die onze strategische discussies hebben opgeleverd. Geen gortdroog verhaal, maar een actiegericht program voor de komende jaren. We gaan samen werken aan de Orde van de toekomst. Wat ik alvast een mooi punt om te melden: ik verwacht ook een ledengroei aan CMC-leden, door samenwerking met de ROA. De ROA heeft namelijk in hun afgelopen ledenvergadering besloten dat alle aangesloten adviesbureaus in de komende drie jaar voor de ACP-certificering gaan, en daarmee ook mee gaan doen in het wereldwijd netwerk van ‘CMC-Firms’. Voor de adviseurs die er werken staat daarmee ook het CMC-lidmaatschap van de Orde open. Nieuwe, vaak jonge leden erbij, hoe leuk is dat wel niet…

Jan Willem Kradolfer
Voorzitter Ooa
 


And now for something completely different, of toch niet…?!

Aan het einde van vorig jaar schreef ik over onze toekomst: “Mij is gebleken dat we in de komende tijd de uitwerking van de verschillende ideeën goed vorm moeten geven. Enige urgentie ervaren wij als bestuur daar wel bij. Want als het in ons vak gaat over ‘game changers’, turbulentie in onze klantomgeving en maatschappelijk debat over imago en tarief van ‘externen’, dan weet ik zeker dat we daarvoor een geëmancipeerde, zelfbewuste en pro-actieve club van professionals nodig hebben. Een club die ‘ons vak’ de plek geeft die het verdient, juist ook omdat we ‘toegevoegde waarde’ willen blijven leveren aan onze klanten, bedrijven, instellingen en maatschappelijke organisaties. Veranderende tijden vragen een professionele verdere ontwikkeling van de Ooa. Komend jaar gaan we daar invulling aan geven.” Dat laatste klopt: we hebben in het afgelopen jaar op verschillende plekken en in verschillende samenstellingen, met leden én niet-leden uitvoerig van gedachten gewisseld. Dat heeft tot duidelijke contouren geleid van onze toekomstige strategie. Bij het laatste kernledendiner heeft het bestuur verkend in hoeverre deze ideevorming hout snijdt. Wij werken het graag uit, en willen in de voorjaars ALV er met de leden ‘een klap op geven’. Het zal geen uitgebreid en omvattend verhaal worden: we kiezen voor beknopt, actiegericht en ‘gewoon doen’.

Eind november in het FD liet Ard-Pieter de Man, rector van het SIOO, weten hoe hij kijkt naar de inzet van externe adviseurs door het Rijk. In zijn blog ‘Overheid onderbenut potentieel consultants’ (zie ook: http://bit.ly/2fVVUWp ) gaat hij in op een nog onderbelicht aspect: de relatie consultants en de (rijks)overheid. Zijn conclusie is “dat de relatie tussen adviseurs en overheid momenteel niet productief is. De overheid focust te veel op verlaging van de kosten en te weinig op de waarde die consultants leveren.” Een heel lezenswaardig verhaal, dat wat mij betreft treffend weergeeft wat het belang is van de ideeën die we hebben hoe we onze Orde in de toekomst willen positioneren. Het was voor mij als vz Ooa trouwens bijzonder intrigerend om juist hierover tijdens de receptie van de verkiezing van de ‘Overheidsmanager van het jaar’ in de Ridderzaal (in november) een pittige discussie te voeren met een van de topmanagers van het Rijk die gaat over de relatie overheid – consultants. We waren het – off the record – op veel punten eigenlijk nog niet eens zo oneens. Maar ‘M’ (de minister) bepaalt, nietwaar. En natuurlijk: hebben we het nog niet eens over de andere sectoren waarin consultants ook op hun manier veel ‘toegevoegde waarde’ leveren.

Kortom, ik zie nog heel wat lastige kwesties. Maar er is ook ‘licht aan het eind van de tunnel’; de economie trekt echt aan, het gaat veel consultantsbureaus weer een stuk beter (zie de Consulting Captains Survey van Consultancy.nl in samenwerking met de ROA (in november op hun beider site gepubliceerd”) & de wet DBA is ‘aangehouden’/ ingetrokken/ ’on hold’ (of hoe Wiebes dat ook noemt: voor de ZZP-ers onder ons toch soort opluchting). Alle seinen lijken dus op groen te gaan staan (of is dat licht aan het eind de aankondiging van ‘een tegenligger’ die recht op ons af komt?).

In ieder geval: er is hard gewerkt, veel gedaan. Dat vraagt aan het einde van het jaar sowieso tijd voor reflectie. Ik wens ons allen een prettige kerst en goede jaarwisseling, met ruimte voor ontspanning, bezinning en veel nieuwe energie. Tot ziens bij de Ernst Hijmans lezing. Op naar 2017!

Jan Willem Kradolfer

Voorzitter Ooa


Een samenleving in verwarring…?


Het is zelden het geval dat de samenleving in alle lagen gegrepen wordt door hetzelfde vraagstuk. Of het nu gaat om regeringsleiders, maatschappelijke organisaties, de borreltafel of de eettafel thuis: hoe gaan wij om met de vluchtelingenstroom? Opvallend is de strijd om woorden. De vluchtelingenstroom… die ons teistert? Op de proef stelt? Kansen biedt?  


In deze moderne tijd klinkt in de beschouwingen in kranten, op TV en in de commentaren op social media door dat velen een ‘samenleving in verwarring’ zien. En dat is niet alleen aan Nederland gebonden. Op wereldschaal weten we niet goed hoe om te gaan met toenemende ongelijkheid en conflicten tussen en binnen ‘failed states’. In Europa lijkt het ambitieuze avontuur van de gezamenlijkheid binnen de EU aan erosie onderhevig. En binnenlands nemen voor- en tegenstanders elkaar steeds heftiger de maat, over tal van onderwerpen. Dat gaat bijvoorbeeld niet alleen over een steeds terugkomende ‘zwarte pieten’ discussie, maar zeker ook over de opvang van vluchtelingen. De toon van het debat daarbij is fel, en uitwassen zijn ons inmiddels niet onbekend.


Hoe dan ook: zeker waar het gaat om het actuele vraagstuk van vluchtelingen staan wij als samenleving voor een enorme opgave. Een maatschappelijke opgave die ook ons werk als organisatieadviseurs raakt en waar sommigen uit onze beroepsgroep al een goede bijdrage aan leveren. Dat is relevant en betekenisvol werk. Ik zie zowel in mijn eigen kantoor als bij collega’s dat er met grote inzet gewerkt wordt aan de ‘taaie vraagstukken’ die met de stroom vluchtelingen op ons bordje zijn komen te liggen. 


Of het nu gaat om bijvoorbeeld de ondersteuning van gemeenten bij een strategisch plan, de uitvoering van het beleid, de organisatie en communicatie van de  aanpak naar betrokkenen, consultants kunnen daarin een belangrijke rol spelen. Van buiten naar binnen kijken, andere perspectieven hanteren en innovatieve oplossingen bedenken, dat kan een goede organisatieadviseur leveren. En met betrokken distantie houdt hij of zij ook nog eens het hoofd koel en het hart warm. Daar ligt voor ons een interessante en lastige opgave.


Hoe wij in onze Orde het gesprek kunnen voeren over dit soort thema’s en vraagstukken, en hoe wij ons als groep, als vereniging daartoe organiseren, daarover ging het in de afgelopen ledenvergadering. Het bestuur neemt dat als input mee voor een toekomstverkenning van onze eigen orde. Na ons 75-jarig jubileum vinden we dat noodzakelijk, om ‘fit for purpose’ te blijven. In het najaar willen wij graag onze zienswijze neerleggen. Opdat onze Orde ook in de komende 75 jaar mensen blijft verenigen die in ons prachtig vak ook maatschappelijk relevante waarde blijven toevoegen…

Jan Willem Kradolfer
CMC


Verkiezingshitte in een koude winter

In Nederland is het toch bijzonder gesteld met dit volkje. Soms lijkt het of we ‘de politiek’ maar helemaal niks vinden en een grote afstand ervaren tussen een bestuurder of politicus en ‘de burger’. Daar zit iets merkwaardigs aan. Dé burger bestaat niet, het gaat gewoon om mensen als u en ik, inwoners van dit land. Een politicus is er ook zo een. Maar dan een die toevallig via het passief kiesrecht, het recht om gekozen te mogen worden, een ‘tour of duty’ draait als mede-burger. Iemand die verantwoordelijkheid neemt, namens ons allen, om te wikken en te wegen en besluiten te nemen of zaken die ons allen raken. Dat is een prachtige hondebaan, ik heb het zelf mogen ervaren. En als dat de collega-burgers niet of onvoldoende bevalt, dan is de democratie een mooi afrekenmechanisme…

De politicoloog in mij ziet de parallel met onze Orde. Ons bestuur is van de leden, voor de leden en met de leden. Want ook ik ben ‘gewoon lid’, die een tijdje de rol van bestuurder/voorzitter oppakt. En dat is hartstikke leuk. Graag maak ik ieder dan ook attent op een bestuursvacature, waarover elders meer is te lezen. Zo’n ‘tour of duty’ is een verrijkende ervaring, in meerdere opzichten…

Er is nog een bestuurdersbaantje vrij: president van de VS. En als ik dan zie hoe de animo daar voor is, én hoe wij in NL daar ook mee bezig zijn: ongekend. Het is nogal apart hoeveel aandacht wij in NL hebben voor de primary’s in een godverlaten winterkoude staat als Iowa, of New Hampshire. The greatest democracy on earth, zo willen de Amerikanen het graag geloven. Toch, de politicoloog in mij kijkt daar ook wat anders naar, en als ik dan met de bril van de organisatie-adviseur kijk vraag ik mij wel eens af of de kosten van de democratie (en democratie mág geld kosten, absoluut!) niet te hoog zijn in hun systeem. Zij hebben het systeem van ‘party of action’, wij dat van ‘party of representation’. Hun verkiezing is ‘winner takes all’, en krijgt de volledige executive macht, en brengt een twee-partijen stelsel voort. Ook de gehele ambtelijke support verandert op slag; politieke benoemingen zijn onderdeel van het systeem. Ons systeem is representatief, en vraagt dus altijd coalitievorming, en brengt via de kiesdrempel altijd een multipartij systeem voort, waarin nieuwe partijen makkelijk kunnen opkomen. Voor de burger valt er dan veel uit te kiezen.

Ons systeem is vanuit de kostenkant bezien zo gek nog niet: je moet er niet aan denken dat als je als raadslid in Amsterdam gekozen wilt worden dat je dan 3 miljoen euro of meer in je eigen verkiezingskas moet stoppen (en dat x 45 zetels, en nog meer kandidaten). Voor een presidentskandidaat in de VS loopt het op tot een miljard. Alleen om gekozen te kunnen worden! Bizar, vanuit ons gezichtspunt. Daar peins ik wel eens over, als organisatie-adviseur. Natuurlijk, efficiency is niet het doel bij verkiezingen, het mag wat kosten. Maar kan het niet anders? Hoe krijg je een fantastisch democratisch verkiezingsspel op de wagen, tegen maatschappelijk meer aanvaardbare kosten? Daar zouden we als NL adviseurs onze Amerikaanse vrienden eens iets over mee moeten kunnen geven…..


Spannende conversaties, intrigerende gedachten…

Soms denk je: ‘vergaderen, pffff.’ Waarom nu wéér met allemaal mensen die voorspelbare meningen debiteren en een lange en saaie agenda afwerken? Wie kent dat niet, zo’n allesverlammende gedachte. En wat heerlijk om dan te denken: ‘weet je wat, ik doe lekker niks, ik blijf thuis en ben vanwege dwingende reden verhinderd’. Herkenbaar toch? Maar in de algemene ledenvergadering van november bleek er geen enkele aanleiding voor te zijn. Dank aan de volle zaal in Amersfoort die op zo’n wat druilerige avond binnen voor vuur in de discussie zorgden. Ik schreef al eerder: met de 75 jaar die we nu bestaan is het tijd voor de blik vooruit. Overpeinzingen over strategie en toekomst van onze vereniging. Wat is eigenlijk onze identiteit? Wat voor orde, wat voor vereniging willen we eigenlijk zijn? Welke eisen stellen we aan zo’n ‘club van organisatie adviseurs’ eigenlijk, om de toekomst op goede wijze tegemoet te treden? Onder het motto: ‘Op naar de volgende 75 jaar!’ hebben we aan verschillende tafels elkaar scherp bevraagd, en werd er ook nieuwsgierig gekeken naar afwijkende meningen en geluiden over die toekomst. 

Het gedachtenexperiment was dat we een stellige positie betrokken van een orde met alleen maar CMC-ers of kandidaat-CMC-ers als lid. Daartegenover stond de idee dat we juist de luiken geheel open moesten gooien, en iedereen – ongeacht achtergrond of professionele kwalificaties – welkom zouden moeten heten die zich aangetrokken voelt of affiniteit heeft met waar we als vereniging voor zouden moeten staan. Voor beide gedachten hadden we trouwens ook bestuurders uitgenodigd van bevriende verenigingen, die zich langs beide lijnen – en overigens zeer succesvol – hebben georganiseerd. Hun inbreng werd soms met verbazing en in ieder geval met grote interesse aangehoord. 

Hoe je ook tegen de toekomst aankijkt, en welke positie je ook inneemt: het bleek dat voor beide strategieën houdbare argumenten zijn aan te voeren. Zelf heb ik vooral geluisterd. Ik heb veel gehoord, en gezien dat enkele leden de kunst van de retorica zeer vaardig zijn. En het was trouwens ook gewoon leuk, inspirerend en energiegevend.

Mij is gebleken dat we in de komende tijd de uitwerking van de verschillende ideeën goed vorm moeten geven. Enige urgentie ervaren wij als bestuur daar wel bij. Want als het in ons vak gaat over ‘game changers’, turbulentie in onze klantomgeving en maatschappelijk debat over imago en tarief van ‘externen’, dan weet ik zeker dat we daarvoor een geëmancipeerde, zelfbewuste en pro-actieve club van professionals nodig hebben. Een club die ‘ons vak’ de plek geeft die het verdient, juist ook omdat we ‘toegevoegde waarde’ willen blijven leveren aan onze klanten, bedrijven, instellingen en maatschappelijke organisaties. Veranderende tijden vragen een professionele verdere ontwikkeling van de Ooa. Komend jaar gaan we daar invulling aan geven.

Ik wens ons allen een prettige kerst en goede jaarwisseling, met ruimte voor ontspanning, bezinning en veel nieuwe energie. Tot ziens bij de Ernst Hijmanslezing. Op naar 2016!

Jan Willem Kradolfer, Voorzitter Ooa.


Herfst…

15 Oktober 2015

Bladeren die vallen, het is niet echt mijn tijd. De herfstvakantie staat voor de deur, en dat is dan weer wel een aangenaam vooruitzicht. Iets minder druk, minder conferenties, en ook nog tijd voor een lang weekend weg. Mijn dochter Noor (9) ziet er naar uit, zij is de hele week vrij. Is ze aan toe, zegt ze, want groep 7 is bijna net als werk. Voor het eerst serieus huiswerk ‘en zo…’. Dat is niet altijd ‘cool’. Gisteravond belde ze me tijdens de Ooa AB vergadering (wat ze door de week bijna nooit doet, dus ik nam tikje bezorgd op): “Pap, ben je druk?”. “Uh, ik zit in vergadering?”. “Oh, is niet erg, komt later, het heeft geen haast”, zo stelde ze me gerust. Maar het signaal dat ik kreeg was eigenlijk wel duidelijk: vanaf de vakantie tot aan nu ben ik eigenlijk alleen maar met werk én de Ooa bezig geweest, en bijna geen enkele avond thuis. Herfst is tijd voor overpeinzingen: dit moet dus eigenlijk wel anders… Op naar wat quality time.

Nu denk ik dat dat ook kan: onze International Consultancy Conference 2015, met op de eerste dag ‘de Dag van de Orde 75 jaar’ afgelopen maand zit er op. Ons organisatiecomité heeft daarvoor overuren gedraaid, en dat is nu gestopt (nu heb ik alleen nog maar ‘gewoon’ werk). Gelukkig maar, en tegelijkertijd: het was geen opgave, want wat hebben we er een plezier aan gehad en wat hebben veel mensen er in Huis ter Duin van genoten. Heel veel dank gaat uit daarom naar ontzettend veel leden die het afgelopen jaar én op de conferentie hebben meegedaan om er een succes van te maken en natuurlijk ook naar ons support team. Ook de samenwerking met de ROA was voorbeeldig en de verbinding met veel sponsors liep uitermate succesvol. 

Vanaf de aftrap met Prinses Laurentien, die een bevlogen en gepassioneerd verhaal vertelde, via bijvoorbeeld Fons Trompenaars met een prachtig betoog met de nodige ironie, tot en met Ricardo Semler, die ons een echt ander perspectief voorhield, inhoudelijk was het top. Ook de andere keynotes én in de vele workshops, masterclasses en experiences werden verrassende inzichten, nieuwe perspectieven en kennis gedeeld. En laat op de avond, na het feestelijk diner, is er ook nog gedanst…

Met de 75 jaar die we nu bestaan is het tijd voor de blik vooruit. Herfstoverpeinzingen over strategie en toekomst van onze vereniging uit onze onlangs gehouden heisessie van het bestuur willen we graag delen met de leden op onze eerstkomende ALV. Op naar de volgende 75 jaar!

Jan Willem Kradolfer
Voorzitter Ooa.


Net werken

Juni 2015

Met een irritante hoest die al een paar weken aanhoudt, blaf ik momenteel soms mensen toe, waarbij ikzelf al niet meer in de gaten heb dat ik dat doe. Maar mijn gesprekspartners valt dat wel op. Gelukkig is dit vooral letterlijk – in fysieke zin – te vatten, en ik hoop niet dat het mijn rol als voorzitter van de Orde kenmerkt. Ik heb gewoon iets te veel in vliegtuigen gezeten in Europa en Azië, met rare airco’s binnen en te hoge temperaturen buiten. In het verband van de Orde ben ik vorige week in Kiev geweest, en later op de Eurohub in Bologna.

In Kiev was ik uitgenodigd voor een presentatie op een conferentie van Oost-Europese consultants (over politieke en ambtelijke verhoudingen, en de topsturing van grote overheidsorganisaties). Dat was mooi, want het leverde ook mij weer nieuwe inzichten op door de feedback die ik kreeg. Meerdere culturen, meerdere zienswijzen. Het was net werken, maar zonder fee. Tegelijkertijd was de immateriële beloning groot, want hoe leuk is het om jouw ideeën en gedachten over het vak, en over een casus die je beroert, met anderen te kunnen delen. En het netwerken levert uitermate boeiende contacten met collega’s op die ik anders niet zomaar tegenkom, met een verrijking van de geest als gevolg. Het leuke is bovendien dat het netwerken nog iets opleverde: een actie waardoor ook een vijfentwingtal collega’s uit de Ukraïne, Kazachstan én Rusland (ze werken als individuen gewoon samen, ondanks spanning op landenniveau, hoe bizar dat ook klinkt) ook naar Noordwijk komt in september op de CMC Conference (en ons 75-jarig jubileum). Andere mensen ontmoeten, daar zien ook zij naar uit. Overigens, de Ooa heeft voor een serieus aantal van hen de CMC-certificering verzorgd een aantal jaren geleden. Dat heeft warme gevoelens voor Nederland in het algemeen, en onze orde in het bijzonder, opgeleverd. Dus ook voor onze leden: een kans op mooie ontmoetingen!

De Eurohub ging over best practices (het leukste deel), ISO-certificeringskwesties en uiteraard ook veel ‘operationele’ aangelegenheden. Zelf mocht ik ons ‘professionaliseringsabonnement’ in internationaal verband presenteren. Mooie reacties, ander landen zagen er wel wat in. Voor ons als NL was boeiend om na te denken over hoe de Italianen jonge mensen betrekken bij het werk van ‘APCO’, onze Italiaanse evenknie. Stevige projecten, pittige rollen, met een selectieproces voor (bestuurlijk) jong talent.

En uiteraard was er heerlijk eten, grappa en dans, op een mooie, hete, broeierige avond hartje Bologna, in een traditioneel eethuisje met terras aan de weg. Onze Australische president van de ICMCI Tim Millar, gesteund door de oud-president Francesco d’Aprile, sprak ons daar toe waarom we naar Noordwijk (lastig woord voor een Australiër) moeten komen.

Dus: op naar ons 75-jarig jubileum, een feest met zang, dans en netwerken. Een feest dat we ook inhoudelijk, net alsof we aan het werk zijn, vieren met de Internationale CMC Consultancy Conferentie in NL: “Innovation in Consulting; global examples, local effects”. En vanzelfsprekend: naast de workshops, masterclasses en experiences organiseren we ook in verschillende ‘business lounges’ de mogelijkheid om mensen te ontmoeten en zaken te doen.

The Netherlands, Noordwijk, Huis ter Duin, 22/23 september 2015. Save the date!

Jan Willem Kradolfer, Voorzitter Ooa.

 


Overdenkingen op de late avond

April 2015

Het is 16.45 uur, terugrijdend uit Emmen. Het Ooa-secretariaat aan de lijn: ‘lever je vanavond nog even je column aan svp?’ Natuurlijk, maar eerst nog even onze Ronde Tafel Conferentie voor bestuurders van CvB’s in het PO-VO. Het leven van een organisatieadviseur is boeiend, soms vermoeiend maar nooit saai. Hollen zonder stilstaan, weinig voorspelbaarheid, hoge druk, en altijd presteren is de norm. ‘Het is een gulzig vak’, zo vertrouwde mijn mentor Cas Vroom mij bij mijn start in dit vak in 1996 toe. Nu bijna 20 jaar later weet ik dat hij meer dan gelijk had…

Veel organisatieadviseurs die ik ken (als Ordevoorzitter zijn dat er heel wat) leggen voor een vaak veeleisende klant ook voor zichzelf de lat hoog. Dat merk ik zelf ook. Klagen overigens helpt niet, integendeel, maar als we eens rustig de situatie bezien is er wel wat aan de hand. In mijn eigen praktijk bij WagenaarHoes wil ik niet alleen al die klanten goed bedienen, maar ook mezelf ontwikkelen, acquisitie doen, beschikbaar zijn voor professioneel overleg met collega’s, kantoorontwikkeling én als managing partner ook via soms intensief ‘dagrand management’ het kantoor leiden (en dan spreek ik nog maar niet over de dingen uit het ‘gewone leven’ die aandacht behoeven). Dan de constante druk om altijd en overal ‘online’ én bereikbaar te zijn (niet aan toegeven: zo houd ik anderen, maar ook mezelf voor). Het is hard werken en nooit versagen. In vergelijking met 20 jaar geleden vind ik de context van het vak danig veranderd door de technologie die ons beschikbaar staat. Mijn begintijd kenmerkte zich door intern berichtenverkeer met ccmail van Apple, Wordperfect 4.2 en een heuse Nokia die – o wonder – ook tekstberichten kon versturen. We werkten met plastic slides voor de overheadprojector, tape om volgeschreven flipovers op te hangen (na een interne cursus ‘flapologie’) én een splinternieuwe fax. Internet had ik al sinds 1994, als ‘early adapter’ met een razendsnelle (sic) 28K8 modem (NB: Young Ooa leden gaan nu echt wikipedia raadplegen waar dit over gaat, grinnik). Wat een tempo versnelling is er sindsdien geweest. De ‘pace of life’ is waanzinnig veel hoger. Ik vraag me wel eens af hoe ik daar over weer eens twintig jaar later naar zal kijken, als ik als 75-jarige met pensioen ga…

Enige rust, reflectie en overdenking is in deze tijden meer dan nodig. De stilte van de nacht blijft voor mij altijd aantrekkelijk… Maar de activiteiten van de Ooa bieden dat ook (en overdag, toch iets ‘normaler’). Het vraagt alleen enige agendaplanning en discipline om daar dan écht aan mee te doen, en niet voor een volgende klantvraag te zwichten. 

Tegelijkertijd ken ik ook heel wat adviseurs die stress ervaren als gevolg van onderbezetting in de eigen agenda en overcapaciteit van allerlei soorten adviseurs op eigenlijk ons ‘territorium’ van het organisatie adviesvak. Dat stoort me misschien nog het meest. Voor op professionalisering gerichte organisatie adviseurs, wetenschappers in ons vak én natuurlijk ook interne adviseurs biedt de Orde een plek, zowel via gerichte training als via onze netwerkfunctie. Maar mijn belangrijkste emotie van dit nachtelijke moment, nu de dag van donderdag in vrijdag is veranderd, is er een van optimisme. De technologie is ook geweldig, het vak uitdagend en de economie aantrekkend… En wat een ‘conversation topic’ op ons 75-jarig jubileum, dat we vieren met de Internationale CMC Consultancy Conferentie in NL. De voorinschrijving is geopend, met stevige ‘early bird’ korting:

“Innovation in Consulting; global examples, local effects”

The Netherlands, Noordwijk, Huis ter Duin, 22/23 september 2015. Save the date!

Jan Willem Kradolfer
Voorzitter Ooa


Op weg naar de toekomst - 75 jaar Ooa

Februari 2015

Vorige maand zijn we op ‘blue Monday’, de meest triestige dag van het jaar, een mooi Ooa feestje gestart. Met de geanimeerde nieuwjaarsreceptie en de zeer levendige Ernst Hijmanslezing gaven we de aftrap voor een jaar waarin de Ooa haar 75 jarig bestaan viert. En dat is voorwaar bijzonder: we zijn de oudste vereniging in ons vakgebied in de wereld.

Adel verplicht, en dat maakt ook dat we als Ooa hebben bijgedragen aan een bijzonder maatschappelijk verantwoord project: Serious Request. Vertegenwoordigers daarvan waren aanwezig op de nieuwjaarsbijeenkomst. Als Ooa hebben we € 5.000,- gedoneerd via het Serious Ambtenaar project, waardoor we ook een vraag konden uitzetten waarmee Ooa leden als vrijwilliger mee aan de slag kunnen. Ze hebben uiteengezet hoe wij als adviseur/vrijwilliger in maart bij kunnen dragen. Kijk vooral eens op www.seriousambtenaar.nl voor meer info. Ik ben benieuwd naar de resultaten. Sowieso doe ik graag een oproep aan allen: wie doet nog mee met een (kleine) donatie om samen als leden die € 5.000 te tackelen (en daarmee de verenigingskas te ontlasten)? Bij de nieuwjaarsbijeenkomst stond de collectebus waar aanwezigen al hun bijdrage konden storten. Doe jezelf en ons een plezier: stort jouw bijdrage op rekening IBAN NL71 ABNA 0544 1637 53 t.n.v. Orde van Organisatiekundigen en -adviseurs; o.v.v. gift SA.

De voorbereidingen voor de viering van ons jubileum zijn in volle gang. Het hoogtepunt hiervan is een mooie, feestelijke Gala avond in Huis ter Duin op 22 september, waar ik graag heel veel van onze leden wil verwelkomen. Die avond is het niet alleen feest, maar presenteren we ook – samen met de ROA – een inhoudelijk element: de finalekandidaten voor de prestigieuze internationale Constantinus Award. De winnaar zetten we met hun prijswinnende, toonaangevende adviesproject graag in de spotlights. De dag zelf, en de dag erna, staan in het teken van de (inter)nationale ontmoeting én inhoudelijke verdieping op de CMC conferentie. Onze ‘dag van de orde’, maar dan anders, met ook een groot aantal internationale collega’s. Wij doen ons best het tot een succes te maken. We hopen en verwachten dat veel van onze leden enthousiast zijn om – met een bescheiden eigen bijdrage voor een topprogramma, ‘all inclusive’ op een toplocatie – dat grote feest samen vorm en inhoud te geven.

En dus: op een feestelijk 2015! Met als buitenkansje: de CMC Conferentie in Nederland:

“Innovation in Consulting; global examples, local effects”
The Netherlands, Noordwijk, Huis ter Duin, 22/23 september 2015. Save the date!

Jan Willem Kradolfer,
Voorzitter Ooa


Het was me het jaartje wel!

December 2014

In de publiciteit van de afgelopen tijd kwam ons vak van organisatie-adviseur niet altijd even goed voor het voetlicht. We delen dat overigens met de accountants en de advocaten. Denk bijvoorbeeld aan de serie artikelen in het FD over de deconfiture van BoerCroon. In de reconstructie van het FD van de ‘events’ gaat het mij niet eens zo over of het ‘waar’ of ‘onwaar’ is wat de verschillende spelers beweren, maar over het imago van ons vak. Dat is zeker niet gediend met het idee dat vakprofessionals eerder bezig lijken met geld verdienen en winstmaximalisatie dan met het creëren van toegevoegde waarde voor de evenzo gewaardeerde klant. Samen met mijn collega ROA-voorzitter Michael van der Velden maak ik me daar wel zorgen over.

Wij hebben in ons gezamenlijk overleg deze maand dan ook uitgesproken dat wij in 2015 ons vak en onze branche in een positiever daglicht willen stellen. Vanuit een zelfbewuste en stevige positionering willen wij overbrengen dat wij met onze gedragsregels, certificering, professionalisering en – uiteraard – ook ons tuchtrecht een eerzame beroepsgroep zijn, die bijdraagt aan het beter functioneren van bedrijven, (overheids)organisaties, instellingen en de mensen die er werken. Een uitgelezen moment daarvoor is natuurlijk ook ons jubileumjaar. Bij ons 75 jarig bestaan, als oudste beroepsvereniging in de wereld, zie ik veel mogelijkheden om positief bij te dragen aan ons imago. Als Ooa dragen we bijvoorbeeld bij aan Serious Request, door samen met Serious Ambtenaar een maatschappelijke (en overigens ook geldelijke) een bijdrage te leveren aan het tackelen van een lastig vraagstuk (zie daarover elders). De overheid is niet altijd onze grote vriend. Adviseurs bashen is iets wat politiek soms handig lijkt uit te komen. Het kan écht anders. Wat te denken van een heuse ‘Staatspreis Consulting’? Da’s voor het vak een imago-booster pur sang.

Drie weken geleden was ik in Wenen te gast bij onze Oostenrijkse collega’s bij hun ‘Dag van de Orde’. Bij binnenkomst in de prachtige Hofburg werd ik door mijn collega voorzitter voorgesteld aan de minister (een oud-consultant) die de opening zou verrichten. Ze vond het een grote eer nu een keynote te houden. Na haar speech kwam direct de minister van financiën in beeld, inclusief zijn CMC-speld op de revers, die een gloedvol betoog hield over de bijdrage die ons vak levert aan de welvaart en economie van Oostenrijk. Als klap op de vuurpijl was er een Galadiner met 1.000 mensen (met een enorme wachtlijst – het economic event van het jaar!) waar de vice minister-president (ook een CMC-er) in een gloedvol optreden zes nominee’s introduceerde (uit meer dan 300 inzendingen) in de finale van de Staatspreis Consulting. De uiteindelijke winnaars konden hun vreugde niet op en de laudatio van de vice-Bundeskanzler was geweldig. Stel je in NL eens zo’n massieve support voor het vak vanuit het Kabinet voor. In onze CMC-conferentie van de ICMCI in september zal de internationale variant van deze prijs, de Constantinus Award, tijdens ons eigen Gala worden uitgereikt. Niet gek als we daar net zo’n belangstelling voor weten te genereren… Over imago gesproken.

Kortom, ook daarom maar weer: “Innovation in Consulting; global examples, local effects”. The Netherlands, Noordwijk, Huis ter Duin, 22/23 september 2015. Save the date! Maar voor nu: een gezond, inspirerend en succesvol 2015 gewenst!

Jan Willem Kradolfer,
voorzitter Ooa


Consultancy vanuit verschillende perspectieven: a dazzling experience

Oktober 2014

Vorige maand was ik op de CMC conferentie en de ICMCI Annual Meeting in Seoul, Zuid Korea als vertegenwoordiger van de Ooa en trustee van de ICMCI. Heel bijzonder om daar deelgenoot van te zijn geweest. Het is een bijzonder land, met bijzondere mensen en met een bijzondere aanpak van de consultancy praktijk. Althans, vanuit mijn waarneming, met mijn Nederlandse ‘background’, kennis en ervaring. Op de CMC conferentie in Seoul gaven tal van leading experts hun bijdrage aan hoe zij naar ‘het vak’ kijken, vanuit een wetenschappelijke achtergrond, danwel hoe ze dat beoefenen, vanuit een inhoudelijke case. En wat dat ‘vak’ dan precies behelst, is nogal ‘een dingetje’. Ik viel soms van de ene verbazing in de andere. Bijvoorbeeld als het gaat om de inhoudelijkheid. Veel van de bijdragen zouden wij als ‘nogal technisch’ duiden. Aandacht voor de ‘soft skills’ in het vak? Zeer beperkt…

Ook als het gaat om ‘vorm’ ben ik nogal ontregeld geraakt. Natuurlijk hebben we veel Aziatische bijdragen gezien, die in een Koreaanse regie aan de deelnemers van het congres werden gepresenteerd. Korea is een tamelijk gedisciplineerd land, zeg ik als understatement. Dat zag je dus ook terug in de soms haast serviele support die de sprekers ten deel veel. Voorbeeld: een ‘high ranking’ senior bij het spreekgestoelte (dat gebruikt men dus graag) zal niet zo maar zelf zijn microfoon omlaag buigen, maar hij kijkt liever opzij totdat de hulptroepen zien dat iemand naar hem toe moet snellen om de microfoon stukje omlaag te duwen. Verbazingwekkend…

Tegelijkertijd dwingt het mijzelf niet te oordelen, maar te bezien hoe andere perspectieven je kunnen verrijken. Bijvoorbeeld het prachtige verhaal van een consultant hoe hij en zijn team (met veel IT-support en kennis) de complete logistiek van een van de grootste nieuwbouw havens in de wereld vanuit een business case analyse en strakke implementatie mogelijk hebben gemaakt, met een onvoorstelbare ‘toegevoegde waarde’ in harde cash. Bewonderenswaardig. En het drukt mij met de neus op mijn praktijk: wat is eigenlijk de ‘toegevoegde waarde’ die ik lever als consultant? Blije klanten zijn leuk, harde opbrengsten in cash tellen net zo mee.

Het was een unieke kans om met zo veel mensen uit zo veel verschillende landen in gesprek te raken over ons vak, methoden en technieken én de wijze waarop wij zelf leiderschap tonen in de wijze waarop wij bijdragen aan het samenwerken met mensen in onze klantomgeving, hun organisaties en instellingen, en aan de maatschappij als geheel. In die zin heeft de CMC Conferentie zijn doel bereikt. Ik hoop dat vele collega’s hier in Nederland zich de kans gunnen hun eigen perspectief eens te ‘wetten’ aan de perspectieven van collega’s uit heel andere culturen. Dat geeft een stevige impuls ook aan je eigen Nederlandse praktijk. En dus: op naar 2015! Met een buitenkansje: de CMC Conferentie in NL:

“Innovation in Consulting; global examples, local effects”.
The Netherlands, Noordwijk, Huis ter Duin, 22/23 september 2015. Save the date!

Jan Willem Kradolfer,
Voorzitter Ooa


Boek, congres en bal: prijswinnend oranjegevoel

September 2014

Voor de zomervakantie heb ik drie prachtige prijswinnende events meegemaakt. In Amsterdam in het Olympisch Stadion zag ik op het allereerste Boekenbal van de Ooa hoe Nicoline Mulder glorieerde met haar prijswinnend boek Value Based Projectmanagement. Wat mij bij is gebleven is niet alleen de laudatio van de jury, maar vooral ook haar spontane dankwoord. To the point, geestig en vooral uitbundig. Dat een boek met zo’n saaie titel (expres gedaan) zo’n levendige inhoud heeft zag je terug in haar enthousiasme bij het winnen van de prijs. Dat gaf me een soort prettig ‘oranjegevoel’, zeker versterkt door de ambiance van het stadion.

Later in die week was ik in Wenen voor de Eurohub van de ICMCI. En wat bleek: onze lobby om de CMC conferentie en de ICMCI Annual Meeting in 2015 te combineren met ons 75-jarig Ooa-bestaan leverde ‘goud’ op. We hebben de ‘bid’ gewonnen. Met een heel sterke presentatie, waar ons bureau MOS en verschillende Ooa-leden hard aan hebben gewerkt, bleek ‘the Dutch approach’ onverslaanbaar. Ik had er bij de afgelopen ledenvergadering al over gesproken. De eerste reacties van leden zijn positief. Het echte werk is nu begonnen: we willen ‘state of the art’ inhoud over ons vak in het internationale CMC congres, in combi met onze eigen ‘dag van de orde’. Dat vraagt heel wat organisatie, ook van betrokken leden, om in de derde week van september 2015 te scoren.

Aan het eind van de Eurohub belandde ik in een Ierse pub met ‘big screen’. Heerlijk om dan je eigen feestvreugde gekwadrateerd te zien worden door wat onze ‘oranjemannen’ op de mat brachten in de eerste WK wedstrijd tegen de Spanjaarden. De start van een prachtige voetbalzomer. Driewerf hoera! Maar, we zijn weer ‘back in reality’. Spannend: komende week op de CMC conferentie in Seoul de presentatie van het werk van de afgelopen post-vakantieweken. Het programma van onze CMC Conferentie 2015, op een toplocatie, met een inhoudelijk & entertainend topprogram en met werkbezoeken bij prachtige oer Hollandse bedrijven en instellingen:

“Innovation in Consultancy; global examples, local effects”.
The Netherlands, Noordwijk, Huis ter Duin, 22/23 september 2015. Save the date!

Jan Willem Kradolfer,
Voorzitter Ooa


Ooa: middenin de samenleving

Mei 2014

De ALV van 23 april vond ik als voorzitter een groot genoegen. In de vroege ochtend, met een door Achmea prachtig verzorgde ontbijttafel, kwamen vele leden al bij elkaar voorafgaand aan het Lentecongres. Alle zaken die voor de vereniging belangrijk zijn passeerden de revue. Eén van de thema’s die we raakten was het aanstaand jubileum van onze vereniging. Volgend jaar bestaan we 75 jaar. De oudste beroepsvereniging in de wereld. Althans, voor zover het organisatieadviseurs en –deskundigen betreft. Het bestuur kreeg de (financiële) ruimte om de voorbereiding te starten om dat op gepaste wijze te vieren.

Bijzonder (voor mij) was dat die dag ook de IGK (Inspecteur Generaal der Krijgsmacht) de ‘open dag’ van de Koninklijke Landmacht ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van ons Leger hield. Die bijzonderheid lag er in besloten dat hij aan al het actief dienend reserve personeel had gevraagd om in het kader van de ‘open dag’ de samenleving zélf in te stappen. Letterlijk dus, en wel in uniform om zo de zichtbaarheid van het Leger en de verbinding met de samenleving vorm te geven. Ik vond het – als actief dienend reserve kapitein der Artillerie – een geweldige vondst. Vandaar dat ik bij de opening van de ALV - getooid met mijn baret – dit bijzonder feit memoreerde. Ik was verrast door de innovatieve benadering van het concept ‘open dag’, en deed er graag aan mee…

Wat mij nu voor ogen staat is dat ook wij het als beroepsvereniging aan onszelf verplicht zijn te laten zien wat wij maatschappelijk betekenen. Vele van onze leden leveren een prachtige, zingevende en waarde(n)volle bijdrage aan de ‘public at large’. Onze betrokkenheid bij de samenleving blijkt door het leveren van toegevoegde waarde aan bedrijven, instellingen en (overheids)organisaties door vele van onze leden. Laten wij ons als Orde aangespoord weten volgend jaar in september op een prachtige en betekenisvolle wijze ons jubileum luister bij te zetten. Ik zie uit naar een mooi congres, met een relevant thema, en liefst met een internationale verbinding met de gelijktijdig te houden jaarlijkse ICMCI annual meeting en internationale CMC-bijeenkomst. Het zou geweldig zijn als wij als Nederlandse Orde bijdragen aan (internationale) innovatie, denkkracht en inspiratie voor het oplossen van maatschappelijk relevante vraagstukken


Overdenking op een berg: “De vijf gamechangers voor consulting”

Maart 2014

Onder deze titel publiceerde Ard-Pieter de Man e.a. een interessante white paper, dat tot nadenken stemt. De afgelopen dagen besprak ik met een paar collega’s op een berg in Zwitserland de toekomst van mijn bureau. Onze strategische discussie is er door aangescherpt.  Ard-Pieter is niet alleen rector van het Sioo, maar ook gewaardeerd lid van onze Wetenschappelijke Raad. Hij beoogt met zijn collega’s een nuttige impuls te geven aan de discussie over het adviesvak. Dat lukt hen zeker, als adviseur van de adviseur.

Na de beschrijving van een achttal ontwikkelingen in de adviesbranche (bijvoorbeeld afnemend kennisvoordeel van de adviseur) beschrijven ze een vijftal ‘gamechangers’ die organisatie-adviesbureaus tot nadenken moeten stemmen over hun strategie (kijk op www.sioo.nl, onder kopje Sioo actueel). De conclusie van de auteurs is dat er geen sprake is van een conjuncturele crisis in de advieswereld, maar een structurele. Dat vraag ander gedrag, een andere strategie van ons als organisatie-adviseurs.

Wat mij betreft zet Ard-Pieter daarmee de zaak op een intelligente manier op scherp. Of je nu als zzp-er werkt, in een bureau organisatie of als intern adviseur, voor ieder van ons heeft de toekomst nog het een en ander in petto. De consequenties kunnen een stevige impact hebben op ons dagelijks leven. Hij noemt bijvoorbeeld dat individuele adviseurs harder moeten werken aan een scherp eigen (inhoudelijk) profiel, en kondigt het einde van de ‘procesconsultant’ aan. Bureaus geeft hij mee dat ze vooral ook eigen onderzoeksvaardigheden in eigen beheer moeten opbouwen die in het klantdomein direct ingezet kunnen worden. De klant weet zelf al heel veel (soms meer dan de adviseur) en betaalt niet voor het beantwoorden van een vraag waar de adviseur zélf al het antwoord op had moeten hebben.

Als voorzitter van de Ooa heb ik met meer dan gemiddelde interesse gekeken naar de prikkelende woorden van onze Sioo-rector. Als directeur van mijn kantoor WagenaarHoes heb ik mijn ondernemersgemoed aangesproken geweten. Kortom, van harte aanbevolen!

Jan Willem Kradolfer,
Voorzitter Ooa


Een jaar vol verwachtingen?

December 2013

Het nieuwe jaar heeft zich inmiddels al genest in onze ritmes. Alle begin is lastig, ik schrijf de eerste twee weken data steevast nog met 2013 op het eind. Niet omdat 2013 nu zo’n prachtig jaar is gebleken, integendeel. Je moet er gewoon een beetje van afkicken. Tegelijkertijd: elk jaar begint ook weer met hoop. Hoop op nieuwe ervaringen, nieuwe inzichten, nieuwe kansen; wordt 2014 het jaar van de vervulde verlangens en verwachtingen? Nee. Verwachtingen komen natuurlijk niet allemaal uit. Gelukkig maar: zonder tegenslag geen vooruitgang. En toch: ik heb goede hoop. Op uitzicht op hetbegin van het einde van de crisis. Op het herstel van vertrouwen, in de politiek (verkiezingsjaar!), in Europa en de Euro, in ons vak, in mensen. Op een mooi verenigingsjaar

Is die hoop vals? Zijn er bewijzen dat het beter gaat? Om het met Henk & Ingrid te zeggen: ‘misschien klopt het niet allemaal, maar het is wel waar!’ want ‘wetenschap is ook maar een mening’ (zie www.henkeningrid.org voor meer hilarische uitspraken). Ik kan en wil dicht bij mijn eigen optimisme blijven. Voor onze vereniging lijkt dat optimisme niet echt ongepast. Al onze voornemens voor 2013 zijn zo’n beetje gerealiseerd. Denk bijvoorbeeld aan de introductie van het professionaliseringsabonnement, of aan de prachtige Dag van de Orde door Young Ooa. Ook het ledenverlies van de crisisjaren lijkt tot staan gebracht. We hebben met de ROA goede afspraken over het vergroten van het aantal CMC’s, nieuwe Ooa leden vanuit de (grotere) bureaus. We hebben onze aandacht gevestigd op de groep van interne adviseurs, en we vergeten ook niet de wetenschap. Daar willen we graag in 2014 verder aan werken. Heel mooi is bijvoorbeeld dat we in internationaal ICMCI verband twee ‘academic fellows’ leveren. Ik ben trots dat NL is vertegenwoordigd door Leon de Caluwé en Yvonne Burger.

Voor de Ooa was 2013 een goed jaar. En misschien dus een jaar dat een ‘tipping point’ blijkt in de verdere groei van onze Orde, zowel in verbonden professionals als in de kwaliteit van het geleverde. Who knows? We gaan het merken, wij als bestuur gaan er aan werken! Want: we moeten iedere dag als verloren beschouwen waarop we tenminste niet één keer hebben gedanst. En we zouden iedere waarheid als onwaarheid moeten beschouwen als die niet gepaard gaat met tenminste één lach… (Nietsche). Ik wens u een heel dansbaar, gezond, vrolijk en gelukkig 2014.

Jan Willem Kradolfer


#ongewoongoedegesprekken, in Nederland én in Afrika

November 2013

Dinsdag 29 oktober 2013 is een bijzondere dag gebleken voor de Ooa. De DVDO (Dag van de Orde) in Amsterdam trok een groot aantal leden. We waren te gast bij Knowmads in Amsterdam. Beetje aparte plek, ‘old skool’ gebouw (ook letterlijk), met aparte mensen, tal van nationaliteiten. Dat bleek ook niet voor niks. Het organisatieteam van de Ooa had er werk van gemaakt. Met veel lef heeft Young Ooa het aangedurfd om geen ‘houvast’ te bieden met een ‘klassiek’ programma. Het programma waren we in feite gewoon zelf. Deze kleine groep jonge adviseurs heeft zich uitermate goed voorbereid om op de DVDO zelf ogenschijnlijk alles los te kunnen laten. Ze toonden zich daarmee ware interventiekunstenaars. Allerlei leden hebben – in voor hen ogenschijnlijk zeer toevallig verrassend samengestelde –  kleine groepen écht geproefd van #ongewoongoedegesprekken. Waar maakt een mens dat nog mee, vandaag de dag… Rust en ruimte, eruditie en reflectie. Nogmaals dank.

Eind september heb ik de jaarlijkse ICMCI-meeting bezocht. Dit keer in Zuid Afrika, het land waar ik voor het eerst was tijdens de verkiezingen in mei 1994. Voor eeuwig verkocht, zullen we maar zeggen. Wat een land, en wat een bijzondere mensen. En ook daar al geproefd van #ongewoongoedegesprekken. Met de internationale collega-trustees, ExCom en natuurlijk: gewone Zuidafrikanen. Inhoudelijk was het stevige kost. We hebben meters gemaakt. Vooral op het gebied van professionalisering én wat de IMC’s aan hun leden kunnen bieden. Veel goede input voor het nieuw gekozen ExCom, onder de inspirerende leiding van onze nieuwe chair, de Australische Tim Millar.

Heel bijzonder was het afscheid van Rob Wagenaar van zijn tijd als vice chair in ExCom, tijdens het Gala diner. Ons erelid heeft, ook na zijn voorzitterschap van de Ooa, zo’n acht jaar gediend in ExCom. De Nederlandse inzet heeft hij persoonlijk zichtbaar gemaakt. De ‘break through strategy’ voor de ICMCI heeft hij, met ondersteuning van onze eigen Raimond Fifis van het Ooa bureau, bedacht én uitgevoerd. Daarvoor heeft hij dank van alle IMC’s ontvangen. In de komende ledenvergadering sta ik er graag bij stil. Rob is een drijvende kracht gebleken in de verdere professionalisering, verdieping én erkenning van ons vak, waar de consultants van over de hele wereld profijt van zullen blijven hebben…

Jan Willem Kradolfer.

Lid worden?

Er zijn minstens vijf goede redenen om lid te zijn van de Ooa:

  1. Kwaliteitskeurmerk door vakvereniging;
  2. Een omvangrijk netwerk;
  3. Blijvend leren;
  4. Een bron van informatie;
  5. Ooa-lidmaatschap biedt u direct voordeel.

Lees meer >> of ga naar het aanmeldformulier.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de Ooa, schrijft u zich hier dan in!

 

Nieuwsbrieven >>

Professionaliseringsabonnement

Met een professionaliseringsabonnement van € 195,00 per jaar kunt u onbeperkt deelnemen aan alle onderdelen uit de professionaliseringsagenda. Dit wordt u aangeboden naast ons vaste programma, zoals bijvoorbeeld de Ernst Hijmanslezing, de nieuwjaarsbijeenkomst of de CMC-bijeenkomsten, waarvoor geen aparte bijdrage wordt gevraagd.

Lees meer >>