Corona en de (wan)orde

2 april 2020
Theo Hermsen
Theo Hermsen
Zelfstandig ondernemer
Bekijk profiel

Wie had dat kunnen bedenken? Dat een onzichtbaar virus onze hele wereld plat zou leggen? Dat we nu allemaal thuis werken? Dat we onze kinderen thuis onderwijs moeten geven? Dat we noodgedwongen ons werk online moeten voortzetten? En dat de overheid zo diep ingrijpt in ons privéleven? Een rare tijd.

Allereerst hopen we dat het jullie, jullie familie en naasten het corona virus bespaart blijft. Daarnaast wensen we jullie ook veel wijsheid toe. Het coronavirus zorgt voor een enorme crisis, die ons allemaal raakt. De gevolgen voor onze bedrijfstak zullen voor velen van ons enorm zijn. Zowel persoonlijk als zakelijk.

Het zal de komende tijd veel van ons vragen in termen van aanpassingsvermogen en veerkracht. Wij hopen dat jullie er desondanks in slagen voor je klanten en jezelf de zaken draaiende te houden. De komende periode zal ook de jaarlijkse factuur op jullie virtuele deurmat vallen. Mocht de betaling tot problemen leiden, laat het ons dan weten. Dan zoeken we samen naar een passende oplossing.

Tegelijkertijd biedt deze crisis ook allerlei kansen en mogelijkheden. Het onderstreept het belang van een goede gezondheid, ten opzichte van economische groei. De onderlinge saamhorigheid, de zorg voor elkaar en de bereidheid om (op gepaste afstand) elkaar te helpen als dat nodig is. Het fenomeen van vitale beroepen en het belang daarvan voor onze samenleving. De wederopstanding van ‘de deskundige’ (Jaap van Dissel en Diederik Gommers). En de vlucht die de digitale transformatie neemt in organisaties en het tempo waarmee organisaties nu omschakelen van offline naar online.

Ook is het voer voor ons vak om als antropologen te beschouwen wat hier gebeurt en hoe wij als mensen hierop reageren. Soms haalt dit het beste in ons naar boven (#daslief, het spontane applaus voor zorg), soms haalt het het slechtste in mensen naar boven en moeten we het onverantwoord gedrag van sommige mensen, die zich niet aan de sociale afstand houden,  verbijten (frust!). Als de rust is weergekeerd, is het voer om het daar als vakgenoten eens over te hebben en te bezien welke gevolgen deze crisis heeft voor ons vak (en de vakuitoefening).

De coronacrisis heeft ook gevolgen voor de activiteiten van de Orde. Veel van onze activiteiten gaan de komende tijd niet door (Boek & festival op 1 april, ALV en Lentecongres op 12 mei). Ons uitgangspunt is: gezondheid op 1, jullie werk op plek 2 en dan pas komt wat ons betreft de Orde. We zullen proberen om zoveel als mogelijk in te spelen op de situaties die nu is ontstaan. We zijn druk bezig om te kijken of we online activiteiten kunnen aanbieden (webinars, online workshops). Deze week verschijnt onze nieuwsbrief met daarin het meest actuele overzicht van activiteiten, digitaal in het voorjaar en fysiek in het najaar. Mocht jij daar ideeën voor hebben, onderwerpen of workshops hebben, die jij graag online zou willen aanbieden of je wil daar graag een bijdrage aan leveren? Laat het ons weten.

Wij zijn natuurlijk ook altijd bereikbaar als er vragen, onduidelijkheden of zorgen zijn. Heel veel sterkte, gezondheid en succes in deze moeilijke tijd. Samen zijn we tot veel in staat.

Blijf gezond!