Van de schoonheid en de troost…

28 februari 2019
Jan Willem Kradolfer
Jan Willem Kradolfer
Partner
Bekijk profiel

Het jaar 2019 maakt alweer een decennium in dit millennium af. Het gaat hard, de tijd. En hoe ouder je wordt, hoe sneller de tijd lijkt te gaan. En zeker voor iemand als ik die volgend jaar zes decennia er op heeft zitten voelt dat als bijzonder. Dingen zijn eindig, en dat besef dringt steeds vaker tot mij door. Dit bijvoorbeeld is alweer mijn laatste column als voorzitter van de Ooa. Na bijna acht jaar zit het er in mei bij de ALV voor mij op. De tijd is omgevlogen…

Een klein intermezzo: Interessant is dat dit fenomeen van ‘het sneller gaan van de tijd’ vanuit een drietal verklaringen bezien kan worden, namelijk vanuit de evenredigheidstheorie, de biologische theorie en de informatietheorie. (https://mens-en-samenleving.infonu.nl/psychologie/67705-tijdsbeleving-waarom-de-tijd-steeds-sneller-gaat.html: Hoe ouder, hoe kleiner het aandeel in % van een extra jaar of week; des te ouder, des te trager de stofwisseling en dus verlaagt de lichaams ‘kloksnelheid’ terwijl de ‘gewone tijd’ net zo hard doorloopt; en hoe ouder, hoe minder ‘nieuwe’ prikkels binnenkomen, waardoor de tijd zich lijkt te versnellen)

Terugkijkend in de tijd denk ik steeds vaker aan beelden, geluiden en emoties die mij bijgebleven zijn. Vormende ervaringen soms, die maken dat ik de adviseur, de mens, de partner en de vader ben geworden die ik ben. En ja, ook de voorzitter die ik ‘was’, zeg ik alvast. Ik hoop dat het de leden meegevallen is, waarbij ik me bij voorbaat excuseer voor het ongemak dat ik ongetwijfeld ook deze en gene heb bezorgd. Voor mijzelf sprekend: het was een prachttijd, met veel collega bestuurders heb ik onze Orde mogen dienen. Veel mensen leren kennen, en veel zintuiglijke, intellectuele en emotievolle ervaringen mogen opdoen.

Veel schoonheid dus, en dat biedt ook troost bij mijn naderend afscheid. Het maakt voor mij het leven ook weer een beetje meer de moeite waard. De ‘schoonheid’, de esthetiek is voor mij een drijvende kracht in mijn bestaan. Ik overdacht dit alles doordat in mijn hoofd de afgelopen tijd een herinnering weer krachtig naar boven kwam: de serie ‘Van de schoonheid en de troost’ door Wim Kayzer. Uit 2000, twee decennia terug, maar in mijn geheugen geëtst. Wat een serie… Ik was er indertijd als jonge adviseur tamelijk door overrompeld. Voor een organisatie adviseur zit er álles in, voor het vak,  om ‘betekenis’ te geven, ‘zin’, ‘goesting’ of hoe je het noemen wilt. Dit wil ik u, de trouwe lezer van mijn column, graag meegeven als virtueel afscheidscadeau. Herkijk die serie, of ga hem zien!

Over ‘Van de schoonheid en de troost’ uit de beschrijving van de VPRO: 'Vertel me wat dit leven de moeite waard maakt.’ Deze en andere vragen legde Wim Kayzer voor aan zesentwintig schrijvers, wetenschappers, filosofen, beeldend kunstenaars en musici. Het was alsof iedereen rechtop ging zitten. Iedereen bleek bereid om het thema niet alleen vanuit filosofisch, literair of wetenschappelijk perspectief te bekijken, maar om er ook de meest persoonlijke ervaringen aan te koppelen. 
Wim Kayzers Van de schoonheid en de troost werd een monumentale serie waarin een ongedachte verscheidenheid aan onderwerpen aan bod komt: van Bach tot Eliot, van David Greybeard tot supersnaren, van verdriet tot schuld, van Darwin tot de laatste noten van Sjostakovitsj, van de ziekte van Alzheimer tot het rozenraam van de Notre Dame, van de Mona Lisa tot de dag waarop we God ontdekten.
Mensen als Jane Goodall, George Steiner, Vladimir Ashkenazy, Martha Nussbaum, Karel Appel, Germaine Greer, Yehudi Menuhin, Rutger Kopland, Stephen Jay Gould, Simon Schama, John M. Coetzee, Rudi Fuchs, Richard Rorty & György Konrád laten zien wat ze écht beweegt.

Jan Willem Kradolfer