ISO 20700. Wat gaat het ons brengen?

7 juni 2018
Cecile de Roos
Cecile de Roos
Zelfstandig ondernemer
Bekijk profiel

We zijn een creatief volkje. We delen graag onze kennis en ervaring. De klanten komen terug. We hebben een beroepsvereniging. Een CMC titel om al die inspanningen te etaleren. Net als de Oostenrijkers zijn we van start gegaan met het proces waarbij de Ooa zich laat bijstaan door onafhankelijke certificerende instellingen. Wat moeten we dan met ISO 20700?
Tussen de spreekbeurten en panel discussies sprak ik met Oostenrijkers, Jordaniers, Chinezen, Japanners en nog meer Oostenrijkers. We zaten tenslotte in Wenen. En weet u wat het mooie nieuws is? De Nederlandse Consultant wordt gezien als top of the bill. Wij blijken boven de ISO norm te staan. We zijn de best practice. Het voorbeeld. Alleen er is wel een opvallende tendens. Want deze Jordaniers, Chinezen en Japanners hebben hun mastertitel in Holland behaald of volgen er masterclasses. Zij zijn dol op Hollandse kennis. Daarom komen ze het persoonlijk halen. We zijn een merk zonder de merkrechten te hebben geregeld. Kennelijk zo vanzelfsprekend dat we onze knowhow op consultancy via de masteropleidingen gratis exporteren.

Wat kunnen wij aan kennis en ervaring op dit vlak importeren? In Wenen heb ik vooral veel vragen opgehaald. Want wat is eigenlijk onze toegevoegde waarde? Weet u dat voor uzelf? Wat is het voordeel voor de klant om ons te consulteren? Zijn wij de consultant die bewaakt dat bij adviesprocessen de client aan het stuur blijft? Hoe zit het dan met  onze expert rol en "recept" modellen? Weet u wat het budget is? Bespreken wij als consultants onze rol en scope? Regelen wij een opdracht netjes via een papieren contract? Of is een Gentlemen Agreement voldoende? 

Want een "must have" komt niet voor in de ISO 20700. Het is alleen een "should". Dat schept ruimte. Dat zorgt voor discussies met een toekomstige auditor. Want wie kan omgaan met argumenten, moet meer dan een auditor kunnen denken in risico's en ondernemen. Want wat ik vandaag wel geleerd heb? De ISO 20700 is niet dwingend bedoeld.
Het is opgesteld door 40 consultants uit alle windrichtingen. Het komt van de werkvloer. De norm is een vertaling van een laag binnen de consultancy cultuur. Vanuit de waarden dat we integer handelen en waarden toevoegen. En dat maakt het lastig. Dat verschilt van land tot land en klant tot klant. Hoe maak je dan een norm? Door de inhoud over te laten aan de consultant en afspraken te maken over het proces. Dat is nu precies de bedoeling van de nieuwe ISO 20700. Door een aantal procesvragen te blijven stellen aan de klant. Om te voorkomen dat de consultant verstrikt raakt in aannames. Daarom zijn de kunsten van het "feilloos adviseren" omgezet in een standaard. 

Samengevat: ISO 20700 helpt om de kunsten van het "feilloos adviseren" te blijven bewaken. 

Cecile de Roos