Een oude vliegtuighangar in Kiev en een robuust fort in Werkendam…

7 juni 2018
Jan Willem Kradolfer
Jan Willem Kradolfer
Bekijk profiel

In de afgelopen paar dagen ben ik op twee typische plaatsen met heel veel collega’s uit het vak over het vak in verbinding geweest. En met twee totaal verschillende culturele contexten, dat ook. Dinsdag 5 juni heb ik op ons Boek & Festival vooral geluisterd. Het prachtige fort Altena was de locatie waar veel adviseur/schrijvers met onze Ooa leden (grote opkomst!) in een drietal opvolgende rondes hun verhaal deden. De passie van de auteurs frappeerde me drie opeenvolgende keren, als ze spraken over hun kijk op het vak. In veel verschillende verschijningsvormen, verteld en gebracht in de robuuste context van het fort, kwamen hun ideeën op me af.

Bij elk van hen werd ik geraakt door ervaringen en beelden uit mijn eigen werkelijkheid, die ze bij mij naar boven brachten. Dat zal bij velen het geval zijn geweest, zo schat ik in. Luisteren als kwaliteit ontstaat vanzelf als de verteller ook écht wat vertelt. Een voorbeeld dat me raakte was het verhaal bij Hans Vermaak over een ‘gewoon’ plein in Amsterdam West. Mijn eigen herinnering ging terug naar het Makassarplein, de Indische buurt, in Oost, waar een stadsdeelbestuurder ter plekke liet zien voor het DB dat ik begeleidde wat haar nu écht bewoog. Hartje zomer, verzengende hitte, en dan plots een oudere allochtone vader die moeizaam zijn zwaar meervoudig gehandicapte zoon van ongeveer een jaar of vijftien uit zijn rolstoel tilde en hem in de waterfonteintjes legde die uit het straatplaveisel hun verkoelend water omhoog spoten. Kraaiend van plezier… We stonden als versteend, onthutst, en niet alleen ik moest huilen om wat we zagen. Een initiatief vanuit de buurt, voor een leefbaarder stad, samenwerkend met een ambtelijk team die het heel anders had aangevlogen… Mijn beeld, ontstaan bij zijn boekpresentatie ‘Iedereen verandert, nu wij nog’. Dat laatste is overigens ook een aansporing voor ons allen in de Ooa, zeg ik terzijde. De geheel veranderde opzet van Boek& Festival bleek alvast een groot succes. En op naar de Ooa BBQ op 22 juni, ook ‘nieuw’ en anders…

In de Ukraine had ik in de week ervoor een mooie tweedaagse ‘From Chaos to Perfection’, met een internationaal gezelschap in de nogal chaotische setting van een hanger op een oud militair vliegveld, nu in gebruik voor sportvliegtuigjes. Nogal onalledaags chaos, net als de perfecte stunts die je mee kon maken als je aan boord van zo’n plane stapte. Zelf mocht ik een workshop doen: ‘An Interactive Journey into the Secrets of Optimal Organization Strategy Formation Processes’, waarmee ik was aangekondigd. Veel geleerd in de voorbereiding hiervan, zal ik maar zeggen 😊, en gelukkig veel positieve feedback. Heel verassend hoe mensen vanuit verschillende culturen kijken naar eenzelfde presentatie. Daar leert men van!

En natuurlijk: jouw voorzitter moest daarna ook nog ‘gewoon’ aan het werk. Als Eurohub chair en director van de ICMCI moest er aansluitend vergaderd worden. Heel veel bestuursdingen, die ons als wereldorganisatie bezighouden, jawel. En iemand moet het doen, nietwaar….

(Noot: zie verder in de nieuwsbrief het enthousiaste verhaal van Cecile de Roos over haar Weens bezoek, ook deze week, ter ondersteuning van één jaar ISO 20700; zomaar een uitkomst van al dat saaie vergaderen vooraf, grinnik)

 

Jan Willem Kradolfer.