De invloedrijkste consultant van Nederland

16 december 2017
Ton de Korte
Ton de Korte
Zelfstandig ondernemer
Bekijk profiel

Een paar weken geleden werd ik gebeld door een verslaggever van Management Team die een artikel wilde schrijven over de invloedrijkste consultant van Nederland. Hij wilde, nadat dat in 2005 ook een keer was gebeurd, een rijtje van de top vijf maken. Of ik wat namen wilde doorgeven. Daar had ik wat bedenktijd voor nodig.

Om te beginnen, hoe meet je het concept 'invloedrijk'? Ben je invloedrijk als je de grootste opdrachten doet? De hoogste tarieven weet te realiseren? Als je de meest prestigieuze klanten hebt, en wie zijn dat dan? Ben je invloedrijk door publicaties en lezingen? Door je bijdragen aan het vak? Door je wetenschappelijk onderzoek? Invloedrijk in de ogen van je vakgenoten? Zeg het maar.

En wat is een consultant?

Sommigen consultants zijn zeer invloedrijk, maar noemen zich geen consultant. Sommige mensen zijn een tijdje consultant en worden dan minister, baas van de RABO-bank of van een andere multinational, SER-voorzitter, hoogleraar o.i.d.. Sommigen combineren consultancy met andere activiteiten.

Met deze vragen in mijn hoofd leverde ik toch mijn lijstje in. Vandaag werd de winnaar bekend.

Hans Vermaak. Hans, gefeliciteerd. Ik ben blij dat deze eer naar jou gaat en dat de vakgenoten hebben gekozen voor een consultant in hart en nieren.