Het was me het jaartje wel!

16 december 2014
Jan Willem Kradolfer
Jan Willem Kradolfer
Bekijk profiel

In de publiciteit van de afgelopen tijd kwam ons vak van organisatie-adviseur niet altijd even goed voor het voetlicht. We delen dat overigens met de accountants en de advocaten. Denk bijvoorbeeld aan de serie artikelen in het FD over de deconfiture van BoerCroon. In de reconstructie van het FD van de ‘events’ gaat het mij niet eens zo over of het ‘waar’ of ‘onwaar’ is wat de verschillende spelers beweren, maar over het imago van ons vak. Dat is zeker niet gediend met het idee dat vakprofessionals eerder bezig lijken met geld verdienen en winstmaximalisatie dan met het creëren van toegevoegde waarde voor de evenzo gewaardeerde klant. Samen met mijn collega ROA-voorzitter Michael van der Velden maak ik me daar wel zorgen over.

Wij hebben in ons gezamenlijk overleg deze maand dan ook uitgesproken dat wij in 2015 ons vak en onze branche in een positiever daglicht willen stellen. Vanuit een zelfbewuste en stevige positionering willen wij overbrengen dat wij met onze gedragsregels, certificering, professionalisering en – uiteraard – ook ons tuchtrecht een eerzame beroepsgroep zijn, die bijdraagt aan het beter functioneren van bedrijven, (overheids)organisaties, instellingen en de mensen die er werken. Een uitgelezen moment daarvoor is natuurlijk ook ons jubileumjaar. Bij ons 75 jarig bestaan, als oudste beroepsvereniging in de wereld, zie ik veel mogelijkheden om positief bij te dragen aan ons imago. Als Ooa dragen we bijvoorbeeld bij aan Serious Request, door samen met Serious Ambtenaar een maatschappelijke (en overigens ook geldelijke) een bijdrage te leveren aan het tackelen van een lastig vraagstuk (zie daarover elders). De overheid is niet altijd onze grote vriend. Adviseurs bashen is iets wat politiek soms handig lijkt uit te komen. Het kan écht anders. Wat te denken van een heuse ‘Staatspreis Consulting’? Da’s voor het vak een imago-booster pur sang.

Drie weken geleden was ik in Wenen te gast bij onze Oostenrijkse collega’s bij hun ‘Dag van de Orde’. Bij binnenkomst in de prachtige Hofburg werd ik door mijn collega voorzitter voorgesteld aan de minister (een oud-consultant) die de opening zou verrichten. Ze vond het een grote eer nu een keynote te houden. Na haar speech kwam direct de minister van financiën in beeld, inclusief zijn CMC-speld op de revers, die een gloedvol betoog hield over de bijdrage die ons vak levert aan de welvaart en economie van Oostenrijk. Als klap op de vuurpijl was er een Galadiner met 1.000 mensen (met een enorme wachtlijst – het economic event van het jaar!) waar de vice minister-president (ook een CMC-er) in een gloedvol optreden zes nominee’s introduceerde (uit meer dan 300 inzendingen) in de finale van de Staatspreis Consulting. De uiteindelijke winnaars konden hun vreugde niet op en de laudatio van de vice-Bundeskanzler was geweldig. Stel je in NL eens zo’n massieve support voor het vak vanuit het Kabinet voor. In onze CMC-conferentie van de ICMCI in september zal de internationale variant van deze prijs, de Constantinus Award, tijdens ons eigen Gala worden uitgereikt. Niet gek als we daar net zo’n belangstelling voor weten te genereren… Over imago gesproken.

Kortom, ook daarom maar weer: “Innovation in Consulting; global examples, local effects”. The Netherlands, Noordwijk, Huis ter Duin, 22/23 september 2015. Save the date! Maar voor nu: een gezond, inspirerend en succesvol 2015 gewenst!