Net werken

16 juni 2015
Jan Willem Kradolfer
Jan Willem Kradolfer
Bekijk profiel


Met een irritante hoest die al een paar weken aanhoudt, blaf ik momenteel soms mensen toe, waarbij ikzelf al niet meer in de gaten heb dat ik dat doe. Maar mijn gesprekspartners valt dat wel op. Gelukkig is dit vooral letterlijk – in fysieke zin – te vatten, en ik hoop niet dat het mijn rol als voorzitter van de Orde kenmerkt. Ik heb gewoon iets te veel in vliegtuigen gezeten in Europa en Azië, met rare airco’s binnen en te hoge temperaturen buiten. In het verband van de Orde ben ik vorige week in Kiev geweest, en later op de Eurohub in Bologna.

In Kiev was ik uitgenodigd voor een presentatie op een conferentie van Oost-Europese consultants (over politieke en ambtelijke verhoudingen, en de topsturing van grote overheidsorganisaties). Dat was mooi, want het leverde ook mij weer nieuwe inzichten op door de feedback die ik kreeg. Meerdere culturen, meerdere zienswijzen. Het was net werken, maar zonder fee. Tegelijkertijd was de immateriële beloning groot, want hoe leuk is het om jouw ideeën en gedachten over het vak, en over een casus die je beroert, met anderen te kunnen delen. En het netwerken levert uitermate boeiende contacten met collega’s op die ik anders niet zomaar tegenkom, met een verrijking van de geest als gevolg. Het leuke is bovendien dat het netwerken nog iets opleverde: een actie waardoor ook een vijfentwingtal collega’s uit de Ukraïne, Kazachstan én Rusland (ze werken als individuen gewoon samen, ondanks spanning op landenniveau, hoe bizar dat ook klinkt) ook naar Noordwijk komt in september op de CMC Conference (en ons 75-jarig jubileum). Andere mensen ontmoeten, daar zien ook zij naar uit. Overigens, de Ooa heeft voor een serieus aantal van hen de CMC-certificering verzorgd een aantal jaren geleden. Dat heeft warme gevoelens voor Nederland in het algemeen, en onze orde in het bijzonder, opgeleverd. Dus ook voor onze leden: een kans op mooie ontmoetingen!

De Eurohub ging over best practices (het leukste deel), ISO-certificeringskwesties en uiteraard ook veel ‘operationele’ aangelegenheden. Zelf mocht ik ons ‘professionaliseringsabonnement’ in internationaal verband presenteren. Mooie reacties, ander landen zagen er wel wat in. Voor ons als NL was boeiend om na te denken over hoe de Italianen jonge mensen betrekken bij het werk van ‘APCO’, onze Italiaanse evenknie. Stevige projecten, pittige rollen, met een selectieproces voor (bestuurlijk) jong talent.

En uiteraard was er heerlijk eten, grappa en dans, op een mooie, hete, broeierige avond hartje Bologna, in een traditioneel eethuisje met terras aan de weg. Onze Australische president van de ICMCI Tim Millar, gesteund door de oud-president Francesco d’Aprile, sprak ons daar toe waarom we naar Noordwijk (lastig woord voor een Australiër) moeten komen.

Dus: op naar ons 75-jarig jubileum, een feest met zang, dans en netwerken. Een feest dat we ook inhoudelijk, net alsof we aan het werk zijn, vieren met de Internationale CMC Consultancy Conferentie in NL: “Innovation in Consulting; global examples, local effects”. En vanzelfsprekend: naast de workshops, masterclasses en experiences organiseren we ook in verschillende ‘business lounges’ de mogelijkheid om mensen te ontmoeten en zaken te doen.

The Netherlands, Noordwijk, Huis ter Duin, 22/23 september 2015. Save the date!