Spannende conversaties, intrigerende gedachten…

16 december 2015
Jan Willem Kradolfer
Jan Willem Kradolfer
Bekijk profiel

Soms denk je: ‘vergaderen, pffff.’ Waarom nu wéér met allemaal mensen die voorspelbare meningen debiteren en een lange en saaie agenda afwerken? Wie kent dat niet, zo’n allesverlammende gedachte. En wat heerlijk om dan te denken: ‘weet je wat, ik doe lekker niks, ik blijf thuis en ben vanwege dwingende reden verhinderd’. Herkenbaar toch? Maar in de algemene ledenvergadering van november bleek er geen enkele aanleiding voor te zijn. Dank aan de volle zaal in Amersfoort die op zo’n wat druilerige avond binnen voor vuur in de discussie zorgden. Ik schreef al eerder: met de 75 jaar die we nu bestaan is het tijd voor de blik vooruit. Overpeinzingen over strategie en toekomst van onze vereniging. Wat is eigenlijk onze identiteit? Wat voor orde, wat voor vereniging willen we eigenlijk zijn? Welke eisen stellen we aan zo’n ‘club van organisatie adviseurs’ eigenlijk, om de toekomst op goede wijze tegemoet te treden? Onder het motto: ‘Op naar de volgende 75 jaar!’ hebben we aan verschillende tafels elkaar scherp bevraagd, en werd er ook nieuwsgierig gekeken naar afwijkende meningen en geluiden over die toekomst. 

Het gedachtenexperiment was dat we een stellige positie betrokken van een orde met alleen maar CMC-ers of kandidaat-CMC-ers als lid. Daartegenover stond de idee dat we juist de luiken geheel open moesten gooien, en iedereen – ongeacht achtergrond of professionele kwalificaties – welkom zouden moeten heten die zich aangetrokken voelt of affiniteit heeft met waar we als vereniging voor zouden moeten staan. Voor beide gedachten hadden we trouwens ook bestuurders uitgenodigd van bevriende verenigingen, die zich langs beide lijnen – en overigens zeer succesvol – hebben georganiseerd. Hun inbreng werd soms met verbazing en in ieder geval met grote interesse aangehoord. 

Hoe je ook tegen de toekomst aankijkt, en welke positie je ook inneemt: het bleek dat voor beide strategieën houdbare argumenten zijn aan te voeren. Zelf heb ik vooral geluisterd. Ik heb veel gehoord, en gezien dat enkele leden de kunst van de retorica zeer vaardig zijn. En het was trouwens ook gewoon leuk, inspirerend en energiegevend.

Mij is gebleken dat we in de komende tijd de uitwerking van de verschillende ideeën goed vorm moeten geven. Enige urgentie ervaren wij als bestuur daar wel bij. Want als het in ons vak gaat over ‘game changers’, turbulentie in onze klantomgeving en maatschappelijk debat over imago en tarief van ‘externen’, dan weet ik zeker dat we daarvoor een geëmancipeerde, zelfbewuste en pro-actieve club van professionals nodig hebben. Een club die ‘ons vak’ de plek geeft die het verdient, juist ook omdat we ‘toegevoegde waarde’ willen blijven leveren aan onze klanten, bedrijven, instellingen en maatschappelijke organisaties. Veranderende tijden vragen een professionele verdere ontwikkeling van de Ooa. Komend jaar gaan we daar invulling aan geven.

Ik wens ons allen een prettige kerst en goede jaarwisseling, met ruimte voor ontspanning, bezinning en veel nieuwe energie. Tot ziens bij de Ernst Hijmanslezing. Op naar 2016!