Ongelofelijk, maar waar ...

16 februari 2018
Jan Willem Kradolfer
Jan Willem Kradolfer
Bekijk profiel

Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik ben fan van ISO. Tien jaar geleden had je me kunnen oprapen, want zou ik omgevallen zijn van het lachen als zoiets uit mijn mond zou komen. Consultants hé, altijd in voor een grap. Ons ‘book of standards’ in mijn kantoor had als cover een cartoon met een mannetje die uitriep ‘I hate standards!’. Dat vind ik overigens nog steeds niet zo’n gekke attitude, want je moet wel weten waar je wél en niet voor wil gaan. Regels om de regels, ik moet er niet aan denken. Nu is dat ook bij de Ooa soms wel een issue. Certificering, PE-punten, dossiers: het kan niet zonder regels. In het bestuur weten we dat maar al te goed, als we onszelf soms weer verbazen over hoe we soms zaken willen regelen. Begrijp me niet verkeerd: alles voor de goede zaak natuurlijk, maar ook wij schieten soms door.

En waarom nu ‘fan van ISO’? Meer specifiek, van ISO 20700. Dat komt simpelweg omdat iets groots is bereikt. Na heel wat jaren noeste arbeid van een klein clubje internationale consultants onder leiding van Robert Bodenstein, mijn Oostenrijkse collega ICMCI vice Chair, is voor het eerst een uitgewerkt proces in de zakelijke dienstverlening als zodanig van een ISO nummer voorzien. Er is geschiedenis geschreven. Ik ga er hier iets dieper op in dan ik normaal in deze column doe. Kort gezegd:

ISO 20700 Guidelines for management consultancy services: it's a standard developed for use as a guideline for people or organizations for the effective management of management consulting services. This standard was developed by ISO project committee ISO/PC 280. ISO 20700 was published for the first time in June 2017.

In ons land zijn we tamelijk anti-bureaucratisch ingesteld. Maar in offertevragen en met name in tenders is in toenemende mate de vraag of we als adviseur wel ons ‘voegen’ naar de maatstaven van certificatie. Voor kantoren, zeker de ROA kantoren, is ISO certificering al een tijd gemeengoed, in combinatie met ACP en CMC. Voor ZZP-ers daarentegen is nu voor het eerst een mogelijkheid om met de koop van een ‘copy’ van de ISO 20700 standaard jezelf te voegen naar de standaard. Het is dus een eigen testimonial, dat je je voegt naar hetgeen de standaard vastlegt, en wat je in je eigen offertes dan mag vermelden. Het gaat dan vooral om de eisen die je mag stellen aan het proces van offreren, contracteren en uitvoeren. En dat schept vertrouwen. A new standard to help consultants, consultancies and their clients achieve the best from their consultancy projects. Meer info? Kijk bijvoorbeeld op https://www.iso.org/news/ref2160.html om te zien waar het allemaal om gaat. Ons secretariaat wil graag weten of we in bulk een aantal ‘copies’ moeten verwerven, zodat onze leden ze tegen geringe(re) kosten kunnen verkrijgen. Interesse? Stuur gerust een mailtje naar secretariaat@ooa.nl