Netwerk Overheid Nieuwe organisatievormen & Nieuw vakmensschap

Wanneer
20-11-2019 16:00 uur tot 20:00 uur
Waar
Bar Beton Rijnsweerd
Pythagoraslaan 101
3584 BB Utrecht
Wat
Bijeenkomst
1 PE

Netwerk Overheid Nieuwe organisatievormen & Nieuw vakmensschap

Het is weer tijd voor een nieuwe bijeenkomst van het Ooa Netwerk Overheid. De huidige tijd vraagt om nieuwe organisatievormen, nieuw vakmensschap en mensmodellen. De maatschappelijke en technologische veranderingen denderen momenteel ook de overheidsorganisaties binnen. Dat vraagt om een groot verander- en adaptievermogen. Thijs Homan constateert in een recent onderzoek dat in elke gemeente wel 25 verandertrajecten gelijktijdig spelen! Een prachtige casuïstiek voor ons en ons vak van organisatie- en veranderkunde.

De implementatie van de Omgevingswet is een goed voorbeeld hiervan. Het gaat hier om een systeemtransitie in het fysieke werkdomein van gemeenten, provincies, waterschappen en Rijksoverheid.

Kortgezegd: van een regulerende overheid naar een overheid die ruimte geeft aan initiatieven uit de samenleving. Belangrijke vragen die spelen zijn:

  • Wat betekent deze verandering voor het vakmensschap van de ambtenaar?
  • Hoe begeleid je mensen in deze verandering en transformatie?

Er wordt al snel gevraagd om een cursus of een ‘cultuurtraject’ gericht op het veranderen van ‘gedrag’. Terwijl niet alleen het individu zijn ‘gedrag’ moet aanpassen, maar het hele systeem moet leren om anders met elkaar samen te werken.

  • Hoe organiseer je het individuele én collectieve leren in zo’n traject?

Vanuit de vorige bijeenkomst van het Netwerk Overheid heeft Roy Vermeulen zich aangeboden om ons mee te nemen in zijn huidige casuïstiek. Hij is projectleider leren en organiseren in het programma Omgevingswet van de gemeente Amersfoort. In deze workshop licht hij de Amersfoortse aanpak toe én deelt hij zijn dilemma’s. Samen duiken we mee in zijn casus en gaan samen ontdekken en onderzoeken.

Het belooft een geweldige sessie te worden, wij hebben er in ieder geval nu al zin in!

Praktisch informatie:

  • Datum: woensdag 20 november
  • Tijd: van 16.00 tot 20.00 uur – inloop vanaf 15.30 uur
  • Locatie: Bar Beton Rijnsweerd, Pythagoraslaan 101, 3584 BB Utrecht

Jij bent van harte welkom om mee te denken en te doen! Wees er snel bij want er zijn een beperkt aantal plaatsen (max. 25 plaatsen) beschikbaar.

Meer informatie over het Ooa Netwerk Overheid vind je hier: https://www.ooa.nl/netwerken en opgeven kan eenvoudig via de 'Ja ik ben er bij knop'.

Met verbindende groet,
Nicole, Marjan en Roy – de Coördinatoren van het Netwerk Overheid

Voeg dit evenement toe aan jouw agenda
event.ics google calendar

Deelnemerslijst

11 deelnemers