Mijn Ooa - Inloggen
  1. Wachtwoord vergeten?

Ooa-agenda

ooa evenement

Dag van de Orde

Start:
10-10-2017 09:30
Eind:
10-10-2017 18:00
Locatie:
Evoluon, Noordbrabantlaan 1A, 5652 LA EINDHOVEN
Type:
Bijeenkomst
PE-punten:
  • PE-punten
  • PE-punten

 

Het is een scenario waar veel (science fiction)films zich helemaal op uitleven: robots die de menselijke beschaving op aarde bedreigen. Zo ‘ver van ons bed’ is dat niet, robots hebben inmiddels een belangrijke functie in onze maatschappij, in ons werk en ze worden ook steeds slimmer. De Ooa gaat daarom tijdens de Dag van de Orde in op de impact van artificiële intelligentie (AI). Nieuwsgierig wat AI betekent voor de maatschappij en wat de grote veranderingen gaan zijn voor jouw vakgebied? Kom dan op 10 oktober naar het Evoluon in Eindhoven.

Het is moeilijk te definiëren wat ‘intelligentie’ precies is en daarmee ook wat ‘artificiële intelligentie’ precies is. Feit blijft in ieder geval dat met de toenemende rekencapaciteit van processors de technische toepassingsmogelijkheden steeds breder worden. Technische toepassingen kunnen steeds meer menselijke taken uitvoeren. Bovendien infiltreren computers in welke vorm ook steeds dieper in ons dagelijks leven.

Kansen of bedreigingen voor de adviseur?
Volgens toekomstdenkers bereiken we binnen enkele jaren het punt dat computers slimmer zijn dan mensen. Nu zijn computers al zo slim dat ze de mens verslaan bij intelligentiespellen zoals schaken en GO. De verdere ontwikkeling zal dan ook grote gevolgen hebben voor de samenleving.

Er zijn kansen, zo zal de kwaliteit van de nu nog louter menselijke beslissingen van veel professionals drastisch verbeteren als deze ondersteund worden door AI.

Maar er zijn ook ‘bedreigingen’, zo zal het werk van veel mensen overbodig worden omdat de computer het geheel overneemt en zelfs beter doet. Het banenverlies dat hiermee gepaard gaat, leidt tot disruptie in de maatschappij. Ook veel organisaties komen onder vuur te liggen – zelfs nu al - van slimme nieuwkomers die bestaande functies overnemen. Denk aan Uber en Airbnb.

Nu denk je; allemaal leuk en aardig, maar ‘what’s in it for me?’ Waarom moet je je als organisatieadviseur hierin verdiepen? Omdat veel organisaties de bedreiging nog niet zien of niet weten hoe erop te anticiperen, zal er een grote rol zijn weggelegd voor adviseurs. Juist adviseurs kunnen in een noodzakelijke transitie van organisaties een rol spelen. Het eigen vak zal trouwens ook behoorlijk artificieel intelligent worden. Kom dus naar de Dag van de Orde!  

Sprekers
Diverse sprekers nemen je tijdens de Dag van de Orde mee in de spannende wereld van AI.
Peter Retera van Atos heeft veel ervaring in de implementatie van automatiseringssystemen en maakt je wegwijs in de technische mogelijkheden van AI en de robotische toepassingen in verleden, heden en toekomst. Cloud, Big data en IOT zijn dankzij Peter voor jou straks niet alleen maar buzzwords, maar je ziet deze termen in de context van de vooruitgang in de technologie.
Loren Roosendaal heeft zijn sporen verdiend in de gamewereld en gebruikt in zijn bedrijf IC3D de technieken uit deze artificiële wereld om problemen in de echte wereld op te lossen. Hij zet AI bijvoorbeeld in voor trainingen aan professionals over veiligheid. Daarnaast is hij directeur van het Centrum voor Digitale Transformatie aan Nyenrode Universiteit. Bij deze sessie is het niet alleen luisteren en inspiratie opdoen, maar ga je ook zelf aan de slag.
Ton de Korte presenteert een aantal toekomstscenario's van De Argumentenfabriek over AI en de impact op mens en maatschappij in 2026. Vervolgens zoek je samen met anderen je weg in de ontwikkelingen van AI in organisaties en samenleving. In een rondetafelconferentie worden de opbrengsten van die zoektocht plenair besproken.

Doelgroep 
Ooa-leden

Toegevoegde waarde voor Ooa-leden
Deelname aan de Dag van de Orde levert 1 blauwe en 1 groene punt op voor jouw CMC-hercertificering.

Kosten
Deelname is gratis voor leden van de Ooa en niet-leden met een professionaliseringsabonnement.
Voor studenten hebben wij een speciaal aanbod.
Niet-leden zonder professionaliseringsabonnement betalen € 250,- (excl. BTW) 

Annuleren
Wanneer je bent ingeschreven voor een bijeenkomst rekenen wij op je komst en maken we daar kosten voor. Ben je onverhoopt niet in de gelegenheid om te komen (wat natuurlijk altijd een keer kan gebeuren) dan kun je tot 2 werkdagen voorafgaand aan de betreffende bijeenkomst kosteloos afmelden. Dat kan heel eenvoudig via 'Mijn Ooa' op de website. Bij niet tijdig annuleren of no-show zijn we genoodzaakt een factuur van €45,- (excl. BTW) te sturen, ook wanneer je een professionaliseringsabonnement hebt.

Aanmelden
Aanmelden kun je uiterlijk tot en met 3 oktober 2017.

Ongeveer een week voor aanvang van de bijeenkomst ontvang je een bevestiging en de routebeschrijving.

Informatie
Ooa-secretariaat, tel. 033 247 34 42 , ooa@mosevents.nl

PE-punten
Als CMC lid van de Ooa ben je zelf verantwoordelijk voor het bijhouden van jouw PE-punten. Voor deze bijeenkomst worden 1 blauwe en 1 groene PE-punt toegekend. Deze punten kan je zelf toevoegen in jouw dossier in PE-online.  De deelnemerslijsten van bijeenkomsten worden vanaf 2016 door het secretariaat beschikbaar gesteld op het besloten deel van de Ooa-website en staan binnen vijf werkdagen na de bijeenkomst online. Deze deelnemerslijsten kan je als bewijs opvoeren mocht dat nodig zijn. Het is dus belangrijk dat je altijd je aanwezigheid aangeeft door de deelnemerslijst te paraferen.  

Programma:

09.30 uur - Ontvangst
10.00 uur – Welkom door de dagvoorzitter Marijke Smit
10.15 uur - Peter Retera over technische en maatschappelijk ontwikkelingen in AI
11.00 uur - Pauze
11.30 uur - Loren Roosendaal over gebruik van gametechnologie in AI
12.30 uur - Lunchpauze
13.30 uur – Toelichting 4 scenario's over werk in 2026 door Ton de Korte
14.00 uur – Workshops, waarin we zelf ons licht op de toekomst laten schijnen.
15.45 uur - Pauze
16.00 uur - Ronde tafel gesprek o.l.v. Marcel Reijnen
17.00 uur - Samenvatting en afsluiting van dag
17.15 uur - Borrel

Peter Retera over technische en maatschappelijk ontwikkelingen in AI
‘The robots are coming’. Deze term wordt nogal eens gehoord deze dagen. Maar is dat wel zo? Zijn ze er al niet lang? Robotic Process Automation is al zo oud als de mainframe computers….  Het eerste deel van zijn presentatie zal de techniek in een context te plaatsen. Cloud is ten slotte een groot automatiseringfeestje en daardoor de basis van een enorme versnelling. Onze robots worden met de dag slimmer. Ze zijn steeds meer in staat taal te begrijpen en menselijke emoties in te schatten. Door de voortgang van de technologie is er ook steeds meer informatie beschikbaar om mee te werken. Het valt niet los te zien van de wereld van sensoren en dataverwerking. In moderne taal hebben we het over: IOT (Internet of Things), Big data en Analytics. 

Zonder direct in de toekomst te verdwijnen, zal het tweede deel erover gaan hoe deze technologieën samenhangen en waarom ze grote mogelijkheden bieden. We zullen ook stil staan bij de impact hiervan. Het doel van Peter is vanuit de voortgang van de technologie een overzicht  te geven zodat de context duidelijk wordt in samenhang met de moderne buzzwords zoals Cloud, Big data en IOT.

Loren Roosendaal over gebruik van gametechnologie in AI
In games zit veel intelligentie gebouwd die ook te gebruiken is voor serieuze toepassingen. Loren neemt ons mee in de ontwikkeling van AI. Die zal de komende tien jaar een enorme impact hebben op de capaciteiten en inzichten waarover organisaties zullen gaan beschikken. In zijn verhaal komt de complexiteit en de mogelijke dreiging van AI aan bod, maar ook de kansen voor ons adviesvak.
In enkele extreem praktische voorbeelden zal hij laten zien dat dingen, die onmogelijk voor een adviseur te overzien zijn dankzij AI juist heel simpel en duidelijk worden. Dankzij AI zal de adviseur beschikken over unieke inzichten om nu ineens ‘evidence based’ advies te geven. Loren focust in zijn presentatie op de eigen kennis van medewerkers en de bestaande sentimenten en gedragingen in organisaties. Daarnaast laat hij zien welke impact AI hierop heeft. Dankzij AI is er volgens hem straks voor de organisatieadviseur wellicht veel meer werk! Loren geeft je twee nieuwe gedachtenrichtingen en tools mee waarmee de artificiële toekomst een stuk dichterbij komt en voor ons vak beter en meer toepasbaar wordt.

Ton de Korte over 4 scenario's van de Argumentenfabriek
De Argumentenfabriek heeft in 2016 vier scenario's ontwikkeld over de economie en de arbeidsmarkt in 2016. Ton de Korte zal deze, met behulp van video ondersteuning, toelichten.

Rondetafelgesprek onder leiding van Marcel Reijnen
In een rondetafelgesprek worden de verschillende vragen bij elkaar gelegd en wordt de impact van AI op samenleving, organisaties, werknemers, burgers en het adviesvak besproken. Met elkaar proberen we enkele scenario's te generen waar de adviseur mee verder kan.

Terug naar het agenda overzicht

Lid worden?

Er zijn minstens vijf goede redenen om lid te zijn van de Ooa:

  1. Kwaliteitskeurmerk door vakvereniging;
  2. Een omvangrijk netwerk;
  3. Blijvend leren;
  4. Een bron van informatie;
  5. Ooa-lidmaatschap biedt u direct voordeel.

Lees meer >> of ga naar het aanmeldformulier.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de Ooa, schrijft u zich hier dan in!

 

Nieuwsbrieven >>

Professionaliseringsabonnement

Met een professionaliseringsabonnement van € 195,00 per jaar kunt u onbeperkt deelnemen aan alle onderdelen uit de professionaliseringsagenda. Dit wordt u aangeboden naast ons vaste programma, zoals bijvoorbeeld de Ernst Hijmanslezing, de nieuwjaarsbijeenkomst of de CMC-bijeenkomsten, waarvoor geen aparte bijdrage wordt gevraagd.

Lees meer >>