Mijn Ooa - Inloggen
 1. Wachtwoord vergeten?

Ooa-agenda

ooa evenement

Workshop Intervisiemethode 'Argyris'

Start:
28-09-2017 13:00
Eind:
28-09-2017 17:00
Locatie:
Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten, Amersfoortsestraat 20, Soesterberg
Type:
Workshop
PE-punten:
 • PE-punten
Maximaal aantal deelnemers bereikt

Argyris, het onderzoeken van onproductieve gesprekken 

Wie kent het niet gesprekken (of bijeenkomsten) waar je met een onbevredigd gevoel op terugkijkt. Je hebt langs elkaar heen zitten praten, je hebt elkaar niet echt begrepen, je hebt zitten ‘vechten’ doordat alleen standpunten zijn uitgewisseld. Soms heb je tijdens het gesprek het al opgegeven met de gedachte “dit wordt toch niets”. Kortom gesprekken die onproductief zijn, omdat ze niet opleveren wat we willen bereiken. Gesprekstechnieken zoals Luisteren, Samenvatten en Doorvragen (LSD) of het schakelen tussen de vier gespreksniveaus -inhoud, procedure, interactie en gevoel- werken in dergelijke gesprekken niet of we zijn niet in staat om ze toe te passen.

Argyris en Schön beschreven vijf instrumenten die helpen om onproductieve gesprekken te onderzoeken. Door deze vijf instrumenten te gebruiken krijgt je zicht op waarom het gesprek onproductief was. Hierdoor krijg je inzicht in je impliciete, vanzelfsprekende redeneringen die verhinderen dat je productieve gesprekken hebt. Argyris, het onderzoeken van onproductieve gesprekken staat beschreven in het Prakijkboek Intervisie (blz. 127-137). 

Naast een korte toelichting op de theorie achter de vijf instrumenten, ligt het accent in deze workshop op het daadwerkelijk oefenen met de vijf instrumenten op basis van een casus van één van de deelnemers. Dus heb je recent zo’n onproductief gesprek en wil je wel wat hulp bij het onderzoeken, waar dat vandaan kwam, neem je casus mee en breng die ter plaatsen in. Tijdens de workshop zullen we een klein stukje van het gesprek zoals dat heeft plaatsgevonden uitschrijven en vervolgens met tweekolommen onderzoeken. Daarna komen de andere vier instrumenten aan bod:

 • de balans tussen pleiten en onderzoeken;
 • de ladder van gevolgtrekkingen;
 • het expliciteren van je kaders;
 • het herkaderen. 

Spreker:
Gertjan de Groot is een ervaren veranderaar, met kennis en kunde op het gebied van veranderen, leren en interveniëren. Gertjan de Groot is als docent veranderkunde en onderzoek verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam en werkt daarnaast als zelfstandig onderzoeker en veranderkundige. In mei 2006 volgde hij de training ‘Creating Productive Conversations’ bij Action Design, leerlingen van Chris Argyris. Daarna is hij met de daar geleerde instrumenten blijven oefenen. Zo was hij van 2006 tot eind 2014 trekker van de Argyris intervisiecase groep, bestaande uit zeven adviseurs, die in die periode met de instrumenten van Chris Argyris is blijven oefenen. Op basis van deze ervaring schreef Gertjan de Groot samen met Anne Marie Weggelaar twee hoofdstukken in het boek Ruimte maken voor onderzoekende professionaliteit (Van Gorcum 2009). Deze tweehoofdstukken vormde de basis voor het hoofdstuk in het Praktijkboek Intervisie.

Programma:

 • Korte voorstelronde
 • Herkomst van de instrumenten van Chris Argyris
 • Onderzoeken van onproductieve gesprekken
 • Intervisie op basis van een casus van één van de deelnemers
 • Uitleg van de vijf instrumenten op basis van het gebruik in de casus.
 • Nabespreking / vragen over deze intervisiemethode

Toegevoegde waarde voor Ooa-leden:
Deelname aan de workshop levert 2 blauwe PE-punten op voor jouw CMC-hercertificering.

Kosten (excl. BTW)
Deze bijeenkomst wordt kosteloos aangeboden aan Ooa-leden met een professionaliseringsabonnement. Ooa-leden zonder een professionaleringsabonnement en leden van partnerverenigingen betalen € 95,-. Niet-leden betalen €145,- (excl. BTW). Inbegrepen: koffie, thee en een afsluitende borrel.

Heb je nog geen professionaliseringsabonnement? Klik hier om er een af te sluiten.

Annuleren
Wanneer je bent ingeschreven voor een bijeenkomst rekenen wij op je komst en maken we daar kosten voor. Ben je onverhoopt niet in de gelegenheid om te komen (wat natuurlijk altijd een keer kan gebeuren) dan kun je tot 5 werkdagen voorafgaand aan de betreffende bijeenkomst kosteloos afmelden. Dat kan heel eenvoudig via 'Mijn Ooa' op de website. Bij niet tijdig annuleren of no-show zijn we genoodzaakt een factuur van €45,- (excl. BTW) te sturen, ook wanneer je een professionaliseringsabonnement hebt.

Aanmelden
Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Ongeveer een week voor aanvang van de workshop ontvang je een definitieve bevestiging en de routebeschrijving.

PE-punten 2017:Als CMC lid van de Ooa ben je zelf verantwoordelijk voor het bijhouden van jouw PE-punten. Voor deze bijeenkomst worden twee blauwe PE-punten toegekend. Deze punten kan je zelf toevoegen in jouw dossier in PE-online. De deelnemerslijsten van bijeenkomsten worden vanaf 2016 door het secretariaat beschikbaar gesteld op het besloten deel van de Ooa-website en staan binnen vijf werkdagen na de bijeenkomst online. Deze deelnemerslijsten kan je als bewijs opvoeren mocht dat nodig zijn. Het is dus belangrijk dat je altijd je aanwezigheid aangeeft door de deelnemerslijst te paraferen.

Informatie
Ooa-secretariaat, tel. 033 247 34 42 , info@mosevents.nl

Terug naar het agenda overzicht

Lid worden?

Er zijn minstens vijf goede redenen om lid te zijn van de Ooa:

 1. Kwaliteitskeurmerk door vakvereniging;
 2. Een omvangrijk netwerk;
 3. Blijvend leren;
 4. Een bron van informatie;
 5. Ooa-lidmaatschap biedt u direct voordeel.

Lees meer >> of ga naar het aanmeldformulier.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de Ooa, schrijft u zich hier dan in!

 

Nieuwsbrieven >>

Professionaliseringsabonnement

Met een professionaliseringsabonnement van € 195,00 per jaar kunt u onbeperkt deelnemen aan alle onderdelen uit de professionaliseringsagenda. Dit wordt u aangeboden naast ons vaste programma, zoals bijvoorbeeld de Ernst Hijmanslezing, de nieuwjaarsbijeenkomst of de CMC-bijeenkomsten, waarvoor geen aparte bijdrage wordt gevraagd.

Lees meer >>