Mijn Ooa - Inloggen
 1. Wachtwoord vergeten?

Ooa-agenda

ooa evenement

Workshop ‘Veranderkunst op het snijvlak van organisatie- en communicatieadvies’

Start:
17-09-2012 15:30
Eind:
17-09-2012 20:00
Locatie:
Jeroen Bosch Ziekenhuis te Den Bosch
Type:
Ooa professionaliseringsactiviteit

Kijk over de grens van uw eigen vakgebied

Uw workshopleiders
Saskia Cornelissen, organisatieadviseur en projectmanager.
Corine van Buren, senior communicatieadviseur. Beide werkzaam in het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Workshop
We weten vanuit ons eigen vakgebied heel goed hoe veranderingen in organisaties moeten verlopen. Waarom gaat het dan toch vaak zo moeizaam? De stelling: verandertrajecten verlopen succesvoller als organisatie- en communicatieadviseurs meer over de grens van hun eigen vakgebied heen kijken en beter met elkaar samenwerken.

Door betere samenwerking is er minder kans op onverwachte weerstand, kun je beter inspelen op wat er in de organisatie (in de onderstroom) speelt, zijn communicatie-inspanningen tijdens het verandertraject effectiever en kun je een brug slaan tussen de initiators van een verandering en de rest van de organisatie. Complexe veranderingen vragen om een integrale aanpak vanuit meerdere disciplines. Het is tijd om je blik te verbreden!

Sprekers
Saskia Cornelissen is organisatieadviseur en projectmanager in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Ze houdt zich bezig met procesoptimalisatie in de patiëntenzorg. Door haar verpleegkundige achtergrond weet en snapt ze wat er gebeurt op de werkvloer. Aangevuld door haar studie Gezondheidswetenschappen richting Beleid & Beheer weet ze dit te verbinden en te vertalen naar organisatiebrede onderwerpen.

Corine van Buren is senior communicatieadviseur in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Zij heeft ervaring opgedaan bij het KWF, het CBO, Philips, Amgen Europe en ASML. Rode draad in haar loopbaan is haar passie voor interne communicatie, waarbij het haar ambitie is om communicatieoplossingen te bieden die het juiste effect genereren.

Programma
15.30 uur:     Ontvangst met koffie en thee
16.00 uur:     Workshop met tussendoor een  lichte maaltijd
20.00 uur:     Einde bijeenkomst

Toegevoegde waarde voor Ooa-leden
Met deze workshop leer je je rol als adviseur te versterken: je leert kritisch te kijken naar jouw rol in verandertrajecten én krijgt handvatten hoe je die rol, en die van anderen, kunt optimaliseren en door samenwerking het veranderingsproces kunt versnellen en beter laten verlopen.

Doelgroep
Organisatie- en communicatieadviseurs. Ook niet-leden van de Ooa zijn van harte welkom.

Extra informatie workshop
Een praktijkcase bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis gepresenteerd vanuit de rol van een opdrachtgever. De vraagstelling is zo generiek dat deze interessant is voor iedereen die werkt in de zakelijke dienstverlening. De werkwijze die we tijdens de workshop hanteren is erop gericht onderlinge interactie en eigen bijdrage van de deelnemers te stimuleren.

Het vraagstuk is een typisch verandervraagstuk. Het gaat om een feitelijke verandering in de manier van werken binnen de polikliniek en een daarmee gepaarde gedragsverandering die de cultuur raakt van de organisatie. De werkwijze veranderde van het werken met balies naar het inchecken door de patiënt bij zuilen, naar voorbeeld van de KLM die reizigers zelfstandig laat inchecken. Moeilijkheid was het moeten invoeren van de verandering, met een strakke deadline en verhuizing in het vooruitzicht, zonder exact te weten hoe het balieloos concept (‘wordt u al geholpen concept’) eruit zag danwel zou werken.

De balies zijn er, maar de werkelijke gedragsverandering moet nog plaatsvinden. De vraag is hoe de organisatie en communicatieprofessionals elkaar kunnen versterken om de voor het concept ‘wordt u al geholpen’ benodigde cultuur- en gedragsverandering te laten slagen?

 • Deze case wordt in kleine groepen uitgewerkt door adviseurs uit beide vakgebieden.

 • Reflectie op elkaars aanpak

 • Sterkte/sterkte analyse van de aanpakken van de verschillende groepen en wat is ‘best of both worlds’?

 • Plenaire afsluiting: samenvatting en reflectie op de case vanuit de opdrachtgever. Wat hebben we geleerd en (wat) willen we verder?
  Praktische informatie
  De workshop op 17 september 2012 vindt plaats in het Jeroen Bosch Ziekenhuis te Den Bosch.

Kosten
Deelname voor Ooa-leden en communicatieverenigingen: € 70, niet-leden: € 125.

Aanmelden
Uiterlijk 3 september, via het digitale aanmeldingsformulier. Ongeveer anderhalve week vóór aanvang van de workshop ontvangt u de bevestiging, routebeschrijving en de factuur.

Annuleren
Uitsluitend schriftelijk (per post, fax of e-mail) vóór 3 september 2012. Annuleert u na deze datum, dan zijn wij genoodzaakt de kosten volledig in rekening te brengen.

Informatie
Ooa-secretariaat, tel. 033 247 34 42.


 

Terug naar het agenda overzicht

Lid worden?

Er zijn minstens vijf goede redenen om lid te zijn van de Ooa:

 1. Kwaliteitskeurmerk door vakvereniging;
 2. Een omvangrijk netwerk;
 3. Blijvend leren;
 4. Een bron van informatie;
 5. Ooa-lidmaatschap biedt u direct voordeel.

Lees meer >> of ga naar het aanmeldformulier.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de Ooa, schrijft u zich hier dan in!

 

Nieuwsbrieven >>

Professionaliseringsabonnement

Met een professionaliseringsabonnement van € 195,00 per jaar kunt u onbeperkt deelnemen aan alle onderdelen uit de professionaliseringsagenda. Dit wordt u aangeboden naast ons vaste programma, zoals bijvoorbeeld de Ernst Hijmanslezing, de nieuwjaarsbijeenkomst of de CMC-bijeenkomsten, waarvoor geen aparte bijdrage wordt gevraagd.

Lees meer >>