Mijn Ooa - Inloggen
 1. Wachtwoord vergeten?

Ooa-agenda

ooa evenement

Workshop ‘Veranderkunst op het snijvlak van organisatie- en communicatieadvies’

Start:
01-11-2011 15:30
Eind:
01-11-2011 20:00
Locatie:
Amsterdam
Type:
Ooa professionaliseringsactiviteit

We weten vanuit ons eigen vakgebied heel goed hoe veranderingen in organisaties moeten verlopen. Waarom gaat het dan toch vaak zo moeizaam? Welke vakdiscipline heeft de wijsheid in pacht?

'Verandertrajecten verlopen succesvoller als organisatie- en communicatieadviseurs meer over de grens van hun eigen vakgebied heen kijken en nauwer met elkaar samenwerken', zo luidt onze stelling.

Door betere samenwerking is er minder kans op onverwachte weerstand, kun je beter inspelen op wat er in de organisatie (in de onderstroom) speelt, zijn communicatie-inspanningen tijdens het verandertraject effectiever en kun je een brug slaan tussen de initiators van een verandering en de rest van de organisatie. Complexe veranderingen vragen immers om een integrale aanpak vanuit meerdere disciplines. Tijd dus om je blik te verbreden!

Workshop
Versterk je rol als adviseur. Je leert kritisch kijken naar jouw rol in het verandertraject én je krijgt handvatten hoe je die rol en die van anderen kunt optimaliseren en hoe je door samenwerking het veranderingsproces kunt versnellen.

In de workshop maak je kennis met professionals vanuit een ander vakgebied en hun kijk op veranderingen. Je ontdekt de kracht van beide vakgebieden waarmee je samen een verandering tot een beter eindresultaat brengt. De eigen vakkennis wordt verrijkt met die van het andere vakgebied aan de hand van vragen als:

 • Waar kunnen we elkaar versterken?
 • Hoe kunnen we elkaar versterken en op welke cruciale momenten in een veranderingstraject?
 • Hoe is het om je eens in de rol van de ander te verplaatsen?
 • Hoe kijken beide adviseurs naar een organisatieprobleem en het verandertraject?
 • Hoe kun je communicatie niet alleen instrumenteel maar ook strategisch inzetten?
 • Hoe kun je jouw eigen rol versterken op het raakvlak van organisatie, communicatie en interventies?

Opzet workshop

 • Een praktijkcase gepresenteerd vanuit de rol van een opdrachtgever. Het is een actuele en concrete vraag van een grote organisatie in de jeugdzorg met 400 medewerkers. Maar de vraagstelling is zo generiek dat deze ook interessant is voor andere sectoren.
 • Het vraagstuk ligt op het snijvlak van organisatiekunde en communicatie en draait om een meervoudige doelgroepgerichte positionering en imago met dito functioneren. Enerzjjds wil de organisatie zich richting financiers profileren als groot en betrouwbaar. Anderzijds wil de organisatie ook op maatschappelijk vlak een partner van betekenis zijn. Zo zijn voor andere doelgroepen andere zaken belangrijk. Bij gezinnen bijvoorbeeld wil men juist als kleinschalig en persoonlijk overkomen. Een interessant dilemma over ‘groots in kleinschaligheid’ en bijbehorende strategische, organisatorische en communicatieve aspecten.
 • Deze case wordt in kleine groepen uitgewerkt door adviseurs uit beide vakgebieden (apart).
 • Reflectie door organisatieadviseurs op de uitwerking van de communicatieadviseurs en vice versa, gevolgd door een dialoog.
 • Sterkte/sterkte-analyse van beide aanpakken (wat is 'best of both worlds?')
 • Plenaire afsluiting: samenvatting en reflectie op de case vanuit de opdrachtgever. Wat hebben we geleerd en (wat) willen we verder?

De werkwijzen die we tijdens de workshop hanteren zijn erop gericht onderlinge interactie en eigen bijdrage van de deelnemers te stimuleren.

Doel/Doelgroep
Organisatieadviseurs en communicatieadviseurs.

Het programma
15.30 uur ontvangst met koffie en thee
16.00 uur aan de slag met tussendoor een lichte maaltijd
20.00 uur einde bijeenkomst

Uw begeleider
Marc Petit, voorzitter van de Raad van Bestuur van Pactum Jeugd & Opvoedhulp.
Voordat hij de stap naar directiefuncties in de zorg zette, heeft hij veel ervaring opgedaan als organisatieadviseur, onder andere bij KPMG. Die functie heeft hij ook vervuld bij een communicatieadviesbureau vanwege zijn belangstelling voor dit vakgebied en het raakvlak met organisatieadvies. De ervaring die hij toen opdeed bleek van grote meerwaarde in zijn (advies)werk. Daarnaast was hij jarenlang bij Sioo betrokken als docent bij de opleidingsmodules Veranderkunde. In die hoedanigheid heeft hij veel intervisiebijeenkomsten begeleid.

Praktische informatie:

Datum en Plaats

De bijeenkomst vindt plaats op 1 november 2011 in Amsterdam. 

Kosten
Deelnamekosten voor Ooa-leden: € 45,-
Niet leden betalen € 90,-. (uitgezonderd OrgComm-leden, ook zij betalen € 45,-).
Genoemde prijzen zijn exclusief 19% btw. De kosten zijn inclusief koffie/thee en een lichte maaltijd.

Aanmelden
U kunt zich tot 23 oktober 2011 per e-mail aanmelden:secretariaat@ooa.nl (vermeld uw naw-gegevens, en of u lid bent of niet)
Er is een maximum van 25 deelnemers vastgesteld. Ongeveer een week vóór aanvang van de workshop ontvangt u van ons een bevestiging, de routebeschrijving en de factuur.

Annuleren
Uitsluitend schriftelijk (per post, fax of e-mail) vóór 21 oktober.
Annuleert u na deze datum, dan worden de kosten volledig in rekening gebracht.

Informatie
Ooa-secretariaat, tel. 033-247 34 42,  secretariaat@ooa.nl
Georganiseerd door Ooa-activiteitencommissie: Christian ter Maat christian@carevolution.nl.

 

Terug naar het agenda overzicht

Lid worden?

Er zijn minstens vijf goede redenen om lid te zijn van de Ooa:

 1. Kwaliteitskeurmerk door vakvereniging;
 2. Een omvangrijk netwerk;
 3. Blijvend leren;
 4. Een bron van informatie;
 5. Ooa-lidmaatschap biedt u direct voordeel.

Lees meer >> of ga naar het aanmeldformulier.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de Ooa, schrijft u zich hier dan in!

 

Nieuwsbrieven >>

Professionaliseringsabonnement

Met een professionaliseringsabonnement van € 195,00 per jaar kunt u onbeperkt deelnemen aan alle onderdelen uit de professionaliseringsagenda. Dit wordt u aangeboden naast ons vaste programma, zoals bijvoorbeeld de Ernst Hijmanslezing, de nieuwjaarsbijeenkomst of de CMC-bijeenkomsten, waarvoor geen aparte bijdrage wordt gevraagd.

Lees meer >>