Mijn Ooa - Inloggen
 1. Wachtwoord vergeten?

Ooa-agenda

ooa evenement

Workshop systemisch werk / organisatie-opstellingen

Start:
19-04-2011 13:00
Eind:
19-04-2011 21:00
Locatie:
Chalet Waterloo te Leusden
Type:
Ooa professionaliseringsactiviteit

(Wegens grote belangstelling hebben we besloten deze workshop nogmaals te organiseren.)

De Intervisie werkgroep nodigt u, als deelnemer aan het intervisietraject 2010-2011 graag uit voor het bijwonen van deze workshop op dinsdag 19 april 2011.
 
Workshop systemisch werk / organisatie-opstellingen in Intervisie-verband
Deze workshop wordt aangeboden aan alle intervisiedeelnemers en zal worden gehouden op:
 
Datum  :  dinsdag 19 april 2011
Plaats  :  Chalet Waterloo te Leusden
Tijd     :  13.00 uur (ontvangst) - 21.00 uur
Van     :  17.30 uur - 18.30 uur wordt een lichte maaltijd verzorgd

 
Voor het gebruik van organisatieopstelling in een intervisiegroep is het noodzakelijk dat de facilitator, of minstens een van de andere groepsleden, deze workshop volgt. Tijdens deze workshop wordt geoefend in het begeleiden van de eerste fase van een zogenaamde consultatieopstelling.
 
Het doel van de workshop “Systemisch werk in intervisieverband” is om intervisie facilitators (of deelnemers) voldoende toe te rusten om één specifieke opstellingsvorm  te kunnen begeleiden. Bij een consultatieopstelling wordt de relatie tussen de adviseur en het cliëntsysteem verkend en wordt nagegaan wat het effect is van andere posities van de adviseur op de effectiviteit van de adviesrelatie. Het werken met opstellingen is een niet-talige methode die een actieve inbreng en opstelling van de deelnemers verwacht.
Dergelijke opstellingen geven vaak een diep inzicht in (problematische of vastgelopen) relaties in het systeem van adviseur en opdrachtgever. Door in de opstelling te onderzoeken hoe, met een veranderende positie van de adviseur, de kwaliteit van de adviesrelatie verandert, ontstaat er oplossingsruimte.
 
In de workshop worden behandeld:

 • Algemene introductie op systemisch werk
 • Wat is een consultatieopstelling?
 • Demonstratie van een consultatieopstelling aan de hand van een ingebrachte case van een van de deelnemers.
 • Het begeleiden van het tot stand komen van een consultatieopstelling.
 • Keuze van de op te stellen elementen.
 • Het ‘lezen’ van een consultatieopstelling.
 • Het begeleiden van het verkennen van verschillende posities van de adviseur.
 • In twee subgroepen wordt een aantal malen geoefend.

In het Praktijkboek Intervisie is achtergrondmateriaal over het werken met opstellingen opgenomen.
 
Benodigde voorkennis: van deelnemers wordt verwacht dat zij opstellingen kennen, bij voorkeur door een dag deelgenomen te hebben aan een workshop familie- of organisatieopstellingen. Minimaal wordt van de deelnemers verwacht dat zij de achtergronden en wijze van werken kennen. Dit kan bijvoorbeeld door het lezen van het boekje ‘Het verbindende Veld, organisatieopstellingen in de praktijk’.
 
Uw inleiders

Tony Weggemans (1952) is werkzaam als organisatieadviseur vanuit zijn bureau AYIT Consultancy (www.ayit.nl) in Tilburg. Hij studeerde sociologie en volgde aanvullende opleidingen op het gebied van de psychologie, NLP, Spiral Dynamics en procesmanagement. De opleiding Systeemdynamiek (organisatieopstellingen) volgde hij in 2001 bij Klaus Grochowiak & Egbert Kinds. Hij gebruikt de opstellingenmethodiek regelmatig in zijn advies- en ontwikkelingstrajecten.
 
Jan Tops (www.bdnd.nl) is een grondige en pragmatische coach, adviseur en interim-leider. Hij kan snel een veelheid aan relevante invalshoeken onderscheiden, benoemen en ze de plaats geven die ze verdienen. Hij heeft bedrijfskunde gestudeerd aan de TU Eindhoven. De opleidingen op het gebied van opstellingen volgde hij bij het HellingerInstituut (familie- en organisatie-opstellingen), Matthias Varga von Kibéd (structuuropstellingen) en Franz Ruppert (trauma-opstellingen). Opstellingen gebruikt hij regelmatig in verschillende (werk)kringen en hij treedt al jaren op als facilitator in intervisieverband. Tevens heeft hij organisatiekunde van marketing en bestuurskunde gedoceerd bij de Hogeschool Den Bosch en Veranderkunde bij de MBA Rotterdam.

Het programma
13.00 uur          ontvangst met koffie en thee                                        
13.30 uur          start workshop
17.30 uur          buffet  
18.30 uur          vervolg workshop
21.00 uur          vertrek
 
U kunt zich via een e-mail aan het secretariaat (secretariaat@ooa.nl) aanmelden voor deze workshop. Aanmelden kan tot uiterlijk 12 april 2011.

Voor u, als deelnemer aan het intervisietraject 2010-2011, zijn er aan de deelname geen kosten verbonden.

 

Terug naar het agenda overzicht

Lid worden?

Er zijn minstens vijf goede redenen om lid te zijn van de Ooa:

 1. Kwaliteitskeurmerk door vakvereniging;
 2. Een omvangrijk netwerk;
 3. Blijvend leren;
 4. Een bron van informatie;
 5. Ooa-lidmaatschap biedt u direct voordeel.

Lees meer >> of ga naar het aanmeldformulier.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de Ooa, schrijft u zich hier dan in!

 

Nieuwsbrieven >>

Professionaliseringsabonnement

Met een professionaliseringsabonnement van € 195,00 per jaar kunt u onbeperkt deelnemen aan alle onderdelen uit de professionaliseringsagenda. Dit wordt u aangeboden naast ons vaste programma, zoals bijvoorbeeld de Ernst Hijmanslezing, de nieuwjaarsbijeenkomst of de CMC-bijeenkomsten, waarvoor geen aparte bijdrage wordt gevraagd.

Lees meer >>