De beroeps­vereniging voor organisatie­kundigen en -adviseurs

Leer, deel, beleef, ervaar, ontmoet!

Kom je bij onze events?

Word jij ons nieuwe lid?

de vereniging voor organisatiekundigen en -adviseurs

Column van de maand

Eindelijk duidelijkheid over CMC. Hoe nu verder?

Tijdens de algemene ledenvergadering van 26 november jl. is het reglement persoonscertificering en de daarbij behorende overgangsregeling vastgesteld. Hierdoor is er nu eindelijk weer duidelijkheid over de regels die gelden voor verkrijging van het CMC-certificaat en voor de verlenging daarvan.

Dat was hard nodig ook, want ondertussen was er helaas een onheldere en onzuivere situatie ontstaan waarin Ooa-leden al werden gevraagd om zich te certificeren of te hercertificeren op basis van een nieuwe regeling die feitelijk nog in ontwikkeling was en formeel geen status had.

Dat is natuurlijk niet een situatie waar je als voorzitter van de vereniging blij mee bent of die je wilt laten voortduren. Vandaar ook dat in de afgelopen maanden door het bestuur van de Orde heel hard gewerkt is om dit taaie en lastige dossier op orde te krijgen.

De reden dat er écht een nieuw CMC-reglement moest komen mag voor iedereen duidelijk zijn: we willen als Orde niet het verwijt krijgen dat in ons vakgebied ‘de slager zijn eigen vlees keurt’. Het is gewoon niet goed als de Ooa zelf zowel de eisen voor de CMC-titel stelt als de toetsing uitvoert of iemand daaraan wel of niet voldoet. Dat laatste dient te gebeuren door een onafhankelijke certificerende instelling. Zo’n scheiding van machten is onontkoombaar.

Het gaat hier immers niet alleen om een (overigens volkomen terechte!) eis die onze internationale beroepsorganisatie ICMCI stelt, maar volgt ook uit de ISO17024 norm, waaraan we vanuit het bestuur als schemabeheerder voor CMC graag willen voldoen. En belangrijker nog: dat de toekenning van de CMC-titel wordt geprofessionaliseerd door een heldere en herkenbaar eigenstandige rol voor een certificerende instelling en dat de achterliggende regelingen toekomstbestendig worden gemaakt, komt uiteindelijk het aanzien van ons vak in de markt ten goede.

Maar daarmee is zeker niet alles gezegd. Het luistert nauw hoe de nieuwe...

Lees verder...

Mark van Twist
Mark van Twist
Bekijk profiel

Vraag? Wij helpen graag

Bel ons op 033 247 34 42 of stel je vraag:

Stel je vraag