De beroeps­vereniging voor organisatie­kundigen en -adviseurs

Leer, deel, beleef, ervaar, ontmoet!

Meld je nú aan voor Intervisie 2020

Word jij ons nieuwe lid?

de vereniging voor organisatiekundigen en -adviseurs

Column van de maand

CMC: Bloed, zweet en … de bezem erdoor!

De kraan lekt bij de loodgieter. De tuinman verwaarloost zijn tuin. Tja en wij dan, zijn wij zoveel beter? Nou nee... Buiten het zichtveld van de meeste leden, hebben we als bestuur de afgelopen maanden hard gewerkt om het proces van CMC verder te professionaliseren. Want na jaren van achterstallig onderhoud, vage afspraken en weinig transparantie, werd het tijd om onze basis weer op orde te brengen.

Dat was hard nodig, omdat we vanuit de internationale orde (ICMCI) de CMC-regeling in overeenstemming moesten brengen met de ISO 17024 norm en de toetsing op afstand dienden te plaatsen. Niet de Orde, maar een onafhankelijke certificerende instelling moet gaan bepalen of iemand wel of niet CMC is. Ook was het van belang dat een onafhankelijk College van Belanghebbenden werd ingesteld dat het bestuur adviseert over CMC.

ACP, ATP en ook CMC: het zijn belangrijke onderdelen voor onze beroepsvereniging. Dat merkte je de afgelopen jaren vooral als het niet liep. Dan kregen we van leden de vraag of het allemaal niet wat simpeler en transparanter kon. En terecht! Want als je als Orde de certificering niet op orde hebt, treft dat ook het aanzien van ons vak in de markt.

Werk aan de winkel dus. Het bestaande bouwwerk was gammel en had last van achterstallig onderhoud. We hebben als bestuur collectief hard gewerkt om dit goed op orde te krijgen. Artikelen en ISO certificering uitpluizen, scherpe discussies met de certificerende instelling, statuten aanscherpen, internationale verplichtingen bekijken en vertalen naar onze situatie. Ook is er tijd besteed om de risico’s voor de vereniging goed in kaart brengen in termen van opbrengsten en kosten. En dat niet alleen financieel, maar ook professioneel, zoals de waarde van het CMC certificaat. Al met al een flinke kluif.

Waar dat toe heeft geleid? We hebben nu voor het eerst een concept CMC reglement waarin precies staat wat we van een CMC’er en aspirant CMC verwachten (transparantie!)....

Lees verder...

Theo Hermsen
Theo Hermsen
Zelfstandig ondernemer
Bekijk profiel

Vraag? Wij helpen graag

Bel ons op 033 247 34 42 of stel je vraag:

Stel je vraag