Mijn Ooa - Inloggen
  1. Wachtwoord vergeten?
Impressie activiteiten 2013

26-02-2013 College 'Transparantie is eerder een verhullend dan een verhelderend begrip'

Op 26 februari jl. werd het Ooa college 'Transparantie is eerder een verhullend dan een verhelderend begrip' gegeven door dr. H.H.M. (Erna) Scholtes MMC en prof.dr. P.H.A. (Paul) Frissen.
 

Dit college stond in het teken van het populaire, maar verraderlijke concept ‘transparantie’.

Dr. H.H.M. (Erna) Scholtes MMC (Twynstra Gudde) kwam in haar promotieonderzoek naar de verschillende betekenissen van dat begrip een scala aan intenties op het spoor. Startpunt is transparantie als interventie. Erna zal een schets geven van de diverse betekenissen en de veronderstelde impact. Zij zal het vanzelfsprekende streven naar transparantie problematiseren.

Begin dit jaar heeft Erna Scholtes haar proefschrift 'Transparantie, icoon van een dolende overheid'  verdedigd aan de Universiteit van Tilburg.  Promotores: prof. dr. P. Frissen en prof. dr. P. Meurs (Erasmus Universiteit). Lees meer over Erna Scholtes....

Partner in dit duocollege is prof.dr. P.H.A. (Paul) Frissen, hoogleraar Bestuurskunde in Tilburg en decaan van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur. 

Paul Frissen gaat terug naar Max Weber: de bureaucratie als meest transparante organisatievorm. De systematiek van de DBC's vormt een dankbare casus ter illustratie van de interventiedrang die de overheid kenmerkt. Lees meer over Paul Frissen ....

 

Klik hier voor de presentatie van Erna Scholtes.

Klik hier voor de presentatie van Paul Frissen.