Mijn Ooa - Inloggen
  1. Wachtwoord vergeten?
Impressie activiteiten 2010

14-09-2010 Collegereeks 2: Weggeman en Geurts

Collegereeks bijeenkomst 14 september

In deze bijeenkomst gaven Mathieu Weggeman en Jac Geurts beiden een college waarin zij een specifiek onderwerp uit het organisatievak belichten. Locatie van deze bijeenkomst is de Universiteit van Tilburg.

 


 

 

 

 

 


 

 

Het college van Mathieu Weggeman

Hoe komt het toch dat zoveel mensen zo'n groot deel van de tijd dat ze bestaan door willen brengen in organisaties. Je komt immers niet in de gevangenis als je besluit niet lid te worden van een of andere private of publieke organisatie. Een commune is zo opgestart en met ruilhandel kom je een heel eind. Wellicht dat mensen allerlei ontberingen (structuren, procedures, regels, formulieren, macht, hiërarchie) voor lief nemen omdat ze het idee hebben met betekenisvol werk bezig te zijn. Die betekenis zou wel eens gelegen kunnen zijn in het genoegen dat mensen beleven aan het samen maken van mooie dingen. De mogelijkheid om schoonheid te produceren, is dan het motief om met elkaar aan de slag te gaan. De esthetische organisatie, zou dat iets kunnen zijn?

 

Het college van Jac Geurts
‘Klassiek strategisch denken’
In zijn voordracht houdt hij een pleidooi voor zes handelingsprincipes van bedrijven in terra incognita. Deze principes van strategievorming zijn nadrukkelijk gesignaleerd in delen van de moderne vakliteratuur en ook dat zullen we laten zien. We zullen begrippen tegenkomen zoals bottom-up, creativiteit, cocreatie, experimenten, incubatie, interactiviteit en dynamische capaciteit. Veel auteurs benadrukken al dit soort concepten en die lijken haaks te staan op de canon van ons vak. Jac Geurts zal argumenteren dat management performance niet altijd hoeft te betekenen dat leidinggevenden alles op alles moet zetten om het onzekere zo snel mogelijk zeker te maken. Managers moeten soms met opzet en kracht durven te schudden aan de ‘boom van zekerheden’ die in hun onderneming geleidelijk aan is gegroeid.