Mijn Ooa - Inloggen
  1. Wachtwoord vergeten?

Boek van het Jaar 2008

De Ooa Boek van het Jaar-prijs is gewonnen door Marianne van Hoorn met Aandacht: bron van verbinding. Genomineerd waren daarnaast Kus de visie wakker van Hans van der Loo, Jeroen Geelhoed en Salem Samhoud en Relationele coaching van Erik de Haan. De jury bestond uit Tineke Bahlmann, Annemarie de Jong, Ariënne van Staveren, Harry ter Braak, Hans Strikwerda en Paul Wouters.

In Aandacht: bron van verbinding onderzoekt Van Hoorn hoe organiseren en aandacht zich tot elkaar verhouden. Dit gebeurt vanuit de waarneming dat aandacht in organisaties gemakkelijk tussen wal en schip belandt. “Daarmee heeft ze binnen ons gezelschap wel wat teweeggebracht”, schrijft de jury in haar rapport. “De prangende actualiteit van het thema, binnen onze arbeidsorganisaties maar ook in de samenleving, onderschreven we allen. Is het niet juist de schaarste aan verbinding die ons in toenemende mate parten speelt?”

De jury heeft niettemin pittige kritiek op het boek: Van Hoorn beperkt zonder argumentatie haar filosofisch blikveld tot “een tien jaar geleden modieuze uitsnede”, er zijn “twijfels omtrent methodische aspecten van het onderzoek” en de studie leidt niet tot “een instrumentarium waarmee we morgen in ons vak een stap verder kunnen zetten”.

Aandacht: bron van verbinding wint de prijs omdat “ook van bewondering sprake was, onder meer voor het open en explorerende karakter van het onderzoek én van de tekst”. De poging van de auteur “om taal te geven aan fenomenen die iedereen kent maar niemand adequaat kan benoemen”, aldus de jury, levert “onderweg veel inspiratie en onverwachte doorkijkjes” op. Het boek maakt “hongerig”.

Klik hier voor het juryrapport 2008 

Wetenschappelijke Raad

De ontwikkelingen binnen het vakgebied zijn van dien aard dat het bestuur dit niet alleen kan overzien. Daarom heeft het bestuur besloten een klankbord in te richten dat de naam Wetenschappelijke Raad heeft meegekregen. 

Lees meer >>

Publicaties door leden

Hieronder treft u de ingezonden publicaties van de Ooa leden. Ook u als lid kunt uw publicatie op deze pagina plaatsen.

Lees meer >>

 

Boek van het Jaar

De Ooa organiseert jaarlijks de ‘Boek van het Jaar’ prijs, voor het beste professionele boek in het Nederlandse taalgebied op het gebied van organisatieadvies.

Lees meer >>